• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo v60 d3 2011 Przygasające oświetlenie

Konto1908

Nowy
Punktów
0
Witam.
Parę dni temu wieczorem zauważyłem przygasające oświetlenie w środku samochodu,gdy dodaję lekko gazu ściemniają się wszystkie lampki oświetlające środek auta,oraz tylne lampy na 1,5-2 sekundy po czym wracają do normy.Zmierzyłem napięcie na akumulatorze przy obciążeniu pokazało ponad 15V. Wymontowałem alternator wsadziłem drugi a swój dałem do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji na drugim było to samo,a mój stary po sprawdzeniu okazał się dobry i nie wymagający regeneracji ani naprawy.Podczas mierzenia napięcia na drugim alternatorze i drugim akumulatorze wypiąłem wtyczkę która znajduje się na minusowej klemie akumulatora dodaję foto :https://www.fotosik.pl/zdjecie/b0ecb0104a3596b9 i napięcie nie przekraczało już 14.5V natomiast problem przygasającego oświetlenia pozostał.Planuję do weekendu zamienić alternator na swój,po czym sprawdzić gdzie poprowadzi mnie koniec kabla od tej wtyczki z minusowej klemy,ale piszę ten post ,ponieważ może miał ktoś taki ,lub podobny problem,albo może macie jakieś pomysły co może być nie tak i gdzie szukać.

P.S
Może ktoś wie dokąd prowadzi kabel z tej kostki od klemy minusowej,albo ma jakiś schemat który mi pomoże.
Jeśli ktoś wie gdzie w Łodzi można byłoby oddać autko z takim problemem do rzetelnego mechanika a raczej elektromechanika to proszę o adres lub nazwę owego warsztatu,ponieważ ja dzwoniłem do dwóch zajmujących się głównie marką volvo i powiedzieli,że mieli kiedyś taki problem,ale niestety nie doszli do przyczyny,oraz nie usunęli usterki;/

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Oddaje auto do warsztatu co sie znaja i maja Vide, ten kabel to BMS- auto po wypadku i nienalezycie naprawione ( jak 90% w patologicznym kraju)
Nie znasz sie to nie grzeb w alternatorze jak masz nuepodlaczomy BMS.
Robia Volvo i nie doszli?
Moge ci wyslac schemat z Vida tego kabelka, ale na 100 procent twój BMS jest uwalony dlatego nie podlaczyli. Koszt ok 45euro pod warunkiem ze jeszcze CEM odżyje.

Ostatnia edycja:

Konto1908

Nowy
Punktów
0
Dzieki za radę,jeśli możesz to wyślij mi ten schemat oraz może masz link do jakiejś strony gdzie bede mogl kupic taki "BMS",i co znaczy "jeśli CEM odżyje"
Auto normalnie jeździło z ta wtyczka podłączoną i bylo ok zauwazylem ze przygasaja swiatla w kabinbie i pojechalem do firmy zajmującej sie naprawa alternatorów i dopiero ten gosc odłączył mi to i kazał jeździć bez ale ja oddalłm alternator do innej firmy i nie jezdzilem skoro tak skonstruowali ten model to mysle ze jest to wazne zeby to bylo i dzialalo normalnie nic sam nie ruszam zbieram narazie informacje i szukam rzetelnego warsztatu ktory to zrobi.

Do góry Bottom