• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo XC90 D5 I generacji

smoczatko

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Szczecin
Witam wszystkich użytkowników forum
Przymierzam się do zakupu samochodu jak w tytule, proszę o opinie tego auta i co często się psuje i jakie są koszty częstych napraw i jak jest możliwość to jakie są koszty części, czy to auto warto brać z tym silnikiem co w tytule, czy może bardziej się opłaca jakiegoś benzyniaka lub jaki silnik polecacie do tego auta?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Godne auta to tylko te z końca produkcji,auto kosztowne w naprawach i serwisowaniu,ja bym je sobie odpuścił,auta warte zainteresowania kosztują ok.80 tyś zł,te najtańsze zazwyczaj wymagają głębokiego sięgania do kieszeni, nietrwałe (zwłaszcza amerykańskie przy silnikach 2.9 )automaty silniki benz.3.2 słaby rozrząd,łańcuch,4.4l nietrwałe ułożyskowanie wałków wyrównoważających,ogarnięto temat dopiero po 2006 r,diesle mają problemy z wtryskiwaczami,turbinami,filtrami dpf,jedno pewne,to solidne konstrukcyjnie auta,niestety będzie drogo(cześci,serwis)

smoczatko

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Szczecin
Godne auta to tylko te z końca produkcji,auto kosztowne w naprawach i serwisowaniu,ja bym je sobie odpuścił,auta warte zainteresowania kosztują ok.80 tyś zł,te najtańsze zazwyczaj wymagają głębokiego sięgania do kieszeni, nietrwałe (zwłaszcza amerykańskie przy silnikach 2.9 )automaty silniki benz.3.2 słaby rozrząd,łańcuch,4.4l nietrwałe ułożyskowanie wałków wyrównoważających,ogarnięto temat dopiero po 2006 r,diesle mają problemy z wtryskiwaczami,turbinami,filtrami dpf,jedno pewne,to solidne konstrukcyjnie auta,niestety będzie drogo(cześci,serwis)
Dziękuję za informacje,nawet nie spodziewałem się że ten samochod może mieć takie problemy.

Pozdrawiam

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Jeżeli chodzi o volvo xc90 2,4 D5 to jak już brać to w manualu chociaż jest ich mało ale godne auto polecenia żadnych problemów z DPF czy wtryskiwaczami kultura pracy tego samochodu jak to mawia moja koleżanka to jest K prawdziwy czołg nie do zajechania przebieg 400 000km

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ja moge od siebie dodac , ze w D5 byly skrzynie AW55-50 - w nich czesto siada sterownik hydrauliczny (szarpia biegi) ; TF80 - siadaja konwertery (drgania podczas jazdy , falowanie obrotow) oraz sterowniki hydrauliczne (szarpie miedzy 3 a 4 biegiem) , skrzynie robia bez remontu 500 000km spokojnie pod warunkiem systematycznej zmiany oleju co 60 tys km. mam klienta ktory ma warsztat specjalizacja volvo i wszystko na skrzynie mi podsyla. ogolnie te auta to czolgi. silnikowo jak stare mercedesy.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Ostatnio klient pojechał do szpecą od volvo v70 z 2006 roku z automatyczna skrzynia biegów i chciał zrobić Servis ogólny wymiana filtrów olejów i szpec zapytał się czy skrzynia normalnie działa i czy nic się z nią nie dzieje bo jak wszystko ok to proponuje zostawić i nie zmieniać oleju w skrzyni aby nie pogorszyć bo Servis nie zaleca wymiany

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jest to możliwe,ale chodzi tylko o to,iż świeży ,czysty olej może pogorszyć działanie tarczek ,mogą zacząć się ślizgać,drobinki pływające w oleju polepszają własności przeciwpoślizgowe.

Do góry Bottom