• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw lt 2.5 tdi problem z odpalaniem

Punktów
0
Witam, jestem tu nowy i mam duzy problem, otóż posiadam busmlt 28 2.5tdi i mam problem z odpalaniem obojętnie czy zimny czy rozgrzany nie chce odpalic mozna go kręcić i kręcić i nie odpala dopiero gdy psikne mu troche plaka od strzala zapali zakopci na biało i czuć ropee ale silnik pracuje normalnie, mozna normalnie nim jeździć ale gdy go zgasze znow nie odpali sam dopiero jak mu prysne plakiem. W czym moze lezec problem? Świece grzeja, filtr paliwa nowy, paliwo sie nie cofa, rozrząd okej, jedyne co mi sie podoba to ze gdy rozlacze wtrysk sterujacy nie ma zadnej roznicy. Co to moze byc pompa? Wtryski?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Przyczyn takiego stanu rzeczy moze być bardzo dużo. Bardzo często zdarza się wywalony pasek od napędu pompy wtryskowej, kiedy była wymiana rozrządu?
Nowy rozrząd i ustawienie pompy na czujnik zegarowy to podstawa w tym silniku.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
E...to w hooj kasy...to on se plakiem jeszcze popsika i będzie latał...:)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jakby to był rozrząd albo kąt to co najwyżej dłużej trza by pokręcić i by odpalił.
tu trza pompe robić pewnie. dawki startowej nie ma siły zrobić.

przesrana robota w lt.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Mam koleszke który zrobił sobie wężyk do układu dolotowego z kabiny kierowcy do właśnie bezpośredniego wtrysku samostarta lub plaka z poziomu kabiny, także można się przyzwyczaić :D XMario akurat ten 2.5 co siedział w LT i T4 jest bardzo czuły na ustawienie pompy, bo ostatnio po właśnie regeneracji pompy nie chciał palić aż do ustawienia pompy na zegar

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
a lepszy błyszczący czy mat?

wdg. serwisówki vw do miliona km. wystarczy plak, potem tylko preston samostart.

a tak na poważnie, to obstawiam pęknięcia głowicy pomiedzy zaworami.

nie chciał palić aż do ustawienia pompy na zegar

napinasz kolejno rolkami na znaki na bloku i musi palić.

Ostatnia edycja:

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
To twoje wersja, ja pozostaje przy ustawieniu na zegar, przynajmniej z własnych doświadczeń :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
A może by tak oszukać ster silnika i wsadzić rezystor zamiast czujnika temperatury, zwiększyć dawkę startową i spróbować odpalić?

Punktów
0
Wtryski i pompa wyjęte i dane do regeneracji, jak wrócą to napisze czego byla przyczyna

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam, jestem tu nowy i mam duzy problem, otóż posiadam busmlt 28 2.5tdi i mam problem z odpalaniem obojętnie czy zimny czy rozgrzany nie chce odpalic mozna go kręcić i kręcić i nie odpala dopiero gdy psikne mu troche plaka od strzala zapali zakopci na biało i czuć ropee ale silnik pracuje normalnie, mozna normalnie nim jeździć ale gdy go zgasze znow nie odpali sam dopiero jak mu prysne plakiem. W czym moze lezec problem? Świece grzeja, filtr paliwa nowy, paliwo sie nie cofa, rozrząd okej, jedyne co mi sie podoba to ze gdy rozlacze wtrysk sterujacy nie ma zadnej roznicy. Co to moze byc pompa? Wtryski?
Jakieś błędy ECU silnika generuje? W blokach jakie parametry dawki paliwa oraz kąta wyprzedzenia wtrysku wskazuje? Potem można wróżyć.

Do góry Bottom