• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW passat B8 2.0 TDI CRLB cykanie podczas przyspieszania

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Cześć,

Mam problem z VW Passat B8 2.0 TDI CRLB 150KM z 2016 roku i przebiegu 300 tys. km.
Silnik od jakiś 20 tys km zaczął cykać, od 5 tys km cyka głośniej głównie podczas przyspieszania. Zauważyłem, ze zaczął głośniej cykać (moje odczucie) świeżo po wymianie oleju z dodatkiem cerateca. Olej po 3 tys zmieniłem na oryginalny VW 0W-30, ale cykanie nie ustało.

Jak jadę 60km/h i zacznę przyspieszać to zaczyna cykać, jak puszczę gaz to przestaje lub bardzo cicho cyka. Na wolnych obrotach cykanie też jest odczuwalne ale dopiero po opuszczeniu szyby. Zauważyłem, że głównie nasila się po porządnym rozgrzaniu silnika (trasa 50km), ale to nie jest zasada.
Poza tym silnik odpala bez problemu, nie dymi, ma pełną moc. Poza dźwiękiem nie ma innych efektów.

Mechanik obsłuchał silnik jakiś urządzeniem podobnym do lekarskiego i powiedział, że raczej to nie szklanki, bardziej składania się w stronę wtrysków. Korekty mam następujące, podobno całkiem dobre:

IDE00365 Różnica dawki wtrysku cylinder 1 0.04 mg/stroke
IDE00366 Różnica dawki wtrysku cylinder 2 -0.22 mg/stroke
IDE00367 Różnica dawki wtrysku cylinder 3 -0.21 mg/stroke
IDE00368 Różnica dawki wtrysku cylinder 4 0.39 mg/stroke

Podsumował diagnozę, że jak nie wtryski, które trzeba sprawdzić na maszynie to trzeba zacząć rozbierać silnik i koszty będą dosyć spore.
Co myślicie o tym?

Auto miało wymieniany EGR 30 tys km temu i serwis DPF 50 tys km temu jeżeli to ma znaczenie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nic nie robić, jeździć obserwować.

Wlać normalny olej przede wszystkim. 5W30 C4 OSOBIŚCIE. I mu przejdzie.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Olej może zrobić taką różnicę? to cykanie zdecydowanie nasila się podczas przyśpieszania, jak jadę ze stałą prędkością to tylko lekko słychać. Dobrze to słychać na tempomacie jak auto przyspieszacza to słychać a jak jedzie ze stałą prędkością to ledwo słychać.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Czy olej może zrobić taką różnicę? Olej to taki trzeba tam zalać, bez znaczenia, czy cyka, czy nie.

Cykać to Ci tam wszystko może....

Zalej Teca2000 do baku i nic się nie przejmuj. Jeździć obserwować. Jak zacznie napierd. to wtedy będziesz lepiej słyszał co "cyka" i ewentualnie myślał.
Zaraz skroją Cię na 5 koła, a cykanie zostawią w gratisie. I tak się skończy historia cykady.

Xanax polecam każdemu mojemu klientowi...każde cykanie po tym przechodzi.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
jaki dokładnie TEC2000 wlać?
W takim razie nie będę próbować naprawiać, cykanie jest irytujące ale nie jakoś bardzo głośne. Mechanik powiedział, że najpierw wtryski do sprawdzenia pomimo poprawnej korekty a jak nie wtryski to rozbieranie i szukanie przyczyny. Od razu powiedział, że koszta będą.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Czy z allegro np. https://tec2000.pl/produkt/dodatek-uszlachetniacz-do-diesla/

Tylko dobrze by było żeby filtr paliwa był świeży...czy też niedawno wymieniany.
Na początku DPF częściej będzie się wypalał...norma
Mechanik powiedział, że najpierw wtryski do sprawdzenia pomimo poprawnej korekty a jak nie wtryski to rozbieranie i szukanie przyczyny. Od razu powiedział, że koszta będą.
Zawodowiec. Widać, że od lat w interesie i wciąż na fali.
cykanie jest irytujące
Radio se podkręć i po problemie.

Przy następnej wymianie wlej 5W30 C4.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Jakby kogoś interesowało to wymieniłem wtryskiwacze i problem zniknął. Chodzi jak normalny TDI bez cykania.
Teraz myślę jak go wyciszyć bo jest jednak głośny, za głośny. Macie jakiś pomysł, żeby było go mniej słychać przy przyspieszaniu?

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Mechanik mi wymienił. Odradzał wymianę, ale się uparłem.
Auto ma przejechane 300 tys km, więc to i tak ich czas.
Stare mi oddał, kiedyś wyślę jeden na sprawdzenie za 80 zł.
Regeneracja za 4 to 1800-2000 zł. Nowe za 2800 zł więc nie było nad czym się zastanawiać.
Trochę strzelałem czy to wtryskiwacze. Hałasował jak dodawałem gazu, przestawał jak puszczałem gaz. Po tym wnioskowałem, że wtryski. Po wymianie i przejechaniu 1000 km hałas znikł.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Co do wyciszenia to następna właśnie będzie E klasa, ale skoro w Passata zainwestowałem dużo przez kilka lat to jeszcze pojeździ 2-3 lata, żeby się zwróciło.
Maty wygłuszające maskę, bagażnik, klapę i resztę coś dają?

WAUZZZ

Początkujący
Punktów
12
Miasto
Kętrzyn
Jak czytam odpowiedzi typu daj se glosniej radio i podobnie to az sie srac chce. Ludzie, czlowiek przyszedl po porade z ewidentnym problemem a wy mu takie teksty piszecie. Jak do was klient przyjedzie i powie ze mu cos w zawieszeniu puka to tez mu kazecie dac glosniej radio???. Specjalisci z was zadni juz nie wspomne o obsludze klienta. Zenada

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Bardzo dużo jeżdżę w trasy typu Warszawa-łódź, Katowice. Do miasta mam focusa w benzynie i mi wystarcza, ale w trasy potrzebuje komfortu.
Passat ma dobre siedzenia, wygodne auto, zawieszenie znośne ale ten hałas i szum mi przeszkadzają. Chcę go zniwelować, żeby mnie mniej męczył jak dojadę do klienta/firmy.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@WAUZZZ głupie pytanie, to i głupie odpowiedzi
Jak chcesz zdiagnozować cykanie na odległość? Słysząc cykanie tylko w literach.

Mechanik obsłuchał silnik jakiś urządzeniem podobnym do lekarskiego
I sam nie wie co to może dokładnie być.

A tu chłopina jedna z drugą ma z liter postawić diagnozę? To tak grzecznie i kulturalnie Ci wytłumaczyłem, jak idiotyczny jest to temat.

Tylko Tec2000 :troll:

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
@WAUZZZ głupie pytanie, to i głupie odpowiedzi
Jak chcesz zdiagnozować cykanie na odległość? Słysząc cykanie tylko w literach.

I sam nie wie co to może dokładnie być.

A tu chłopina jedna z drugą ma z liter postawić diagnozę? To tak grzecznie i kulturalnie Ci wytłumaczyłem, jak idiotyczny jest to temat.

Tylko Tec2000 :troll:
Ja bym zamknął forum bo w końcu wszystkie pytania są idiotyczne i tylko wizyta u mechanika rozwieje wątpliwości. Widzę, że to kolejna elektroda

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
No ale cykanie wtryskiwaczy w Common Railu to serio dziwny temat. Równie dobrze może to być wrażliwe ucho właściciela.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
No ale cykanie wtryskiwaczy w Common Railu to serio dziwny temat. Równie dobrze może to być wrażliwe ucho właściciela.
Ja zauważyłem różnicę, żona zauważyła różnice. Nawet mój "głuchy" mechanik zauważył różnice i przyznał mi rację, że to wtryski.
Poza tym stwierdził, że auto ma 300 tys km przejechane i nie będzie tak ciche jak miało 50 tys km. Podobno luzy są większe, części się wyrabiają i ciszej nie będzie od strony silnika.
Auto ma też wadę, że podczas mrozów hałasują plastiki w drzwiach ale załatwiam to podkładkami jak pod nogi krzeseł.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Jak czytam odpowiedzi typu daj se glosniej radio i podobnie to az sie srac chce. Ludzie, czlowiek przyszedl po porade z ewidentnym problemem a wy mu takie teksty piszecie. Jak do was klient przyjedzie i powie ze mu cos w zawieszeniu puka to tez mu kazecie dac glosniej radio???. Specjalisci z was zadni juz nie wspomne o obsludze klienta. Zenada
Takie to forum :) więcej spamu i pierdół niż merytorycznej pomocy :)

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Jeszcze jeden objaw ustąpił. Wcześniej przy mocnym przyspieszaniu bym czarny dym. Nie bardzo dużo ale był. Teraz jest szary i tylko trochę

Do góry Bottom