• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw polo problem

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Vw polo 86c 1.0 lpg monowtrysk
imgres.jpg
Problem polegał na tym, że autko nie zawsze schodziło z obrotów tj. jadąc z jakimiś tam obrotami np. 2000 obr/min puszczałem pedał gazu a obroty utrzymywały się na takim samym poziomie, ale też bywało tak , że spadały normalnie.
Diagnostyka: $_35.JPG
zanieczyszczony nastawnik (silniczek krokowy) zacinający się.
Nastawnik zdemontowany, wyczyszczony, nasmarowany, sprawdzone obwody- ogólnie ok.

No i tutaj problem:
po zamontowaniu nie chce trzymać wolnych obrotów tj. cały czas tak jakby się testował czy ,,cóś,, wysuwa się i zaraz chowa.

Czy tam jakoś się adaptuje takie tematy?

Czy ktoś jeszcze pamięta jak się robi takie zabytki?:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Cały czas go miałem:D A co do zapłonu to jest tam elektroniczny na hallu, więc przyśpieszeniem steruje ecu i znowu sprawa rozbija się o podłączenie do kompa:(

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
popusc srubki na imbus 6 i rusz zaplonem raz do przodu raz do tylu...i sie dowiesz czy to wina zaplonu

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
nie masz jakiegoś fejsa do starego VAG ? typu K line ?
No właśnie nie, nie zajmowałem się nigdy grupą vag. Dlatego muszę podjechać do kogoś kto ma podłączyć tylko, że już niewielu ma:(

popusc srubki na imbus 6 i rusz zaplonem raz do przodu raz do tylu...i sie dowiesz czy to wina zaplonu
Ok ruszę:)

Myślę, że nic nie wymyślimy bez diagnozy kompem:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Teraz to ruszam po browara do sklepu, a nie będę ruszał jakimś zapłonem:D Po za tym co ma piernik do wiatraka?
p.png
To jest przepustnica taka jak u mnie.
1- to jest śruba dystansowa minimalnego zamknięcia przepustnicy tj. gdy prawidłowo pracuje nastawnik nr 3 to na wolnych obrotach utrzymuje przepustnicę z luzem nr 2 (ok 3mm)
- u mnie nastawnik nie pracuje prawidłowo, ponieważ chowa się do środka powodując tym samym skasowanie tego luzu, oraz zamknięcie przepustnicy- w konsekwencji zgaszenie silnika.
jak widać na obrazku nastawnik ma 4 piny- 2 piny górne są od silnika poruszającego dzwignią przepustnicy , natomiast 2 dolne są od włącznika on-off sygnalizującego kiedy są obroty biegu jałowego.
jak widać na schemacie wyżej silnik jest sterowany bezpośrednio z ecu.
kiedy ecu wie że są wolne obroty? ponieważ zbiera dane z:
1-czujnika na nastawniku
2-czujnika położenia przepustnicy
3-obrotów silnika

Moje zagwostka jest taka: czy silniczek nastawnika do staje zasilanie z ecu tylko wtedy kiedy trzeba zmienić położenie przepustnicy?
Ponieważ u mnie jest to tak że silniczek dostaję zasilanie cały czas tylko że jest to zasilanie o zmiennej biegunowości z częstotliwością ok 3 zmian na sekundę, co powoduje ciągłą prasę tego silniczka do przodu i do tyłu z tą częstotliwością a skoro podpiera on dzwignię przepustnicy to ona również się porusza powodując pływanie obrotów.
Czyli co tak jak twierdzisz Marku pogieło ecu?

Tylko że ja zrobiłem tak:
wkręciłem zamiast śruby nr 1 dłuższą śrubę która podpiera na stałe dzwignię przepustnicy utrzymując wolne obroty:D jeden minus jest tego taki że nie mam ssania i muszę trzymać pedał gazu kilka minut do rozgrzania się silnika a potem jest ok.
Po tej operacji auto normalnie jezdzi:D więc raczej nie ma to nic wspólnego z zapłonem:bored:
Niby taki prosty układ a takie jaja:mad:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
na moje to wsadz tam silnik od golfa jedynki:) Zwyklu gaznik , ssanie na cieplote silnika. A reszte kabli sprzedaj na miedz i kup zwyklego waga za 20 zet! tylko nie zapomnij o przejściówce 2razy2pin

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Chyba by był to najlepszy pomysł tylko że ja jestem bardzo uparty i jak nie dokończę tematu to nie będę mógł spać po nocach:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ależ proszę bardzo:D
images.png

imgres.jpg

jak nie działa dziś objechałem 3 okolicznych mechaniorów ale żaden nie miał przejściówki obd na 2x2 piny:(

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a lutowac umie ? toż to druta se pociągnij .... jak nie chinskiego gotowca to nic nie zrobi normalne rece opadają

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
a lutowac umie ? toż to druta se pociągnij .... jak nie chinskiego gotowca to nic nie zrobi normalne rece opadają
Lutować umie:D tylko że ja nie mam żadnego programu do vag-a- jakbym miał to bym sobie polutował. Co byś zrobił jakby do ciebie ktoś przyjechał z jakimiś lutowanymi kablami?:eek: Jutro jeszcze wpadnę do jednego jak będzie miał to dobrze jak nie to sobie kupię na allegro i będę miał:cigar:
http://allegro.pl/interfejs-vag-vw-audi-usb-kkl-line-obd1-obd2-v12-i5163856139.html chyba powinien być ok?

Bo w górach to lepiej mieć 4x4 :p
c7a97eaac6fc6a01e77cc4ce6b35b607.jpg

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A kup sobie na USB a nie na RS232 jest tego mase na aledrogo za 20 zł i pewnie przejsciówki sa tez , a ja mam to gdzieś co sobie pomysli mam dorobione gniazdo i wyprowadzone przewody K,L i zasilanie

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A kup sobie na USB a nie na RS232 jest tego mase na aledrogo za 20 zł i pewnie przejsciówki sa tez , a ja mam to gdzieś co sobie pomysli mam dorobione gniazdo i wyprowadzone przewody K,L i zasilanie
Ten też ma na USB. Po za tym reszta śmierdzi mi ryżem, zawsze wychodziłem z założenia że jak już coś kupować to żeby to trochę pożyło:D

Tak ale co tym w starej polówce poczyta?
Ciekawe pytanie?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
wszystko robią ryż a ja na tamtym nie widzę USB a ryzowe też chodzą ale te na FTDI troche znam sie na tym w zyciu pare zrobiłem wtedy jak nikt nawet pojecia nie miał jak to działa

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
wszystko robią ryż a ja na tamtym nie widzę USB a ryzowe też chodzą ale te na FTDI troche znam sie na tym w zyciu pare zrobiłem wtedy jak nikt nawet pojecia nie miał jak to działa
6666.png
Akurat mi to bez znaczenia czy ma USB czy niema, mam lapka i z tym i z tamtym. Kabel jak kabel bardziej ważne jest oprogramowanie. No i jest na FTDI.

Do góry Bottom