• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw T4 Transporter 2.5 tdi ustawienie pompy wtryskowej

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Ja to ustawiałem najpierw czujnikiem ażeby odpalił a później vcds i regulacja precyzyjna napinaczem podczas pracy silnika.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ja to ustawiałem najpierw czujnikiem ażeby odpalił a później vcds i regulacja precyzyjna napinaczem podczas pracy silnika.
Spytam z ciekawości, skoro ustawiłeś statyczny na zegar to co jeszcze potem regulujesz na pracującym silniku i dlaczego? Rozregulowujesz go w ten sposób.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ustawia się tylko statyczny a resztę robi sterownik poprzez regulator kąta wtrysku. W blokach porównujesz czy pokrywają się wartość zadana z rzeczywistą, jeśli tak to po co jeszcze tam grzebać ja pytam.

A co on tam rozreguluje?
Dziwne pytania specu zadajesz. Statyczny który właśnie ustawił rozstraja.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dziwne pytania specu zadajesz. Statyczny który właśnie ustawił rozstraja.
A Ty wierzysz, że ustawia a nie sprawdza czy co s...ieprzył ? Wiesz jak ludziska piszą. Osobiście nie wiem jak Ty, ale ja dwa razy robiłem na zegar, bo klient stał. Reszta bez bo szybciej.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Napisałem co wiedziałem, nic więcej do napisania narazie nie mam.

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Zapłon ustawiony.

Nadal przy przyspieszaniu dymi na czarno.

Po odpięciu przepływomierza jest słabszy ale zdecydowanie mniej dymi.

Jakie powinno być ciśnienie doładowania turbiny jak na 3 biegu depnę mu dosyć mocno?

U mnie nigdy zegar nie pokazuje więcej niż 0,8 bara.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
no to nie masz doladowania skoro jest 0.8 bara

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Gdzieś 1.8 -2.2 bara. O ile dobrze pamietam

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
witam. nie chce zaczynać nowego tematu ani też dostać łopaty za odkopanie starego:) mam podobny problem : auto trafiło z zerwanym paskiem rozrządu tym od pompy. ustawiam rozrząd ( znak na kole zamachowym i "płetwa" wchodzi w wałek rozrządu) z drugiej strony ustawiam koło od pompy na wycięcie na obudowie pompy, zakładam pasek i rolki , koło tylne od wałka rozrządu luzne, napinam obie rolki. wkręcam zegar i co???? wartosc 0,55 mam mieć jak koło pompy zgrywa się z znaczkiem na obudowie pompy. to po wkręceniu zegara kręce w prawo aż do zatrzymania wskazówki, zeruje zegar i dojeżdzam do znaku czy do wartośći 0,55 na zegarze??

według mnie dojeżdzam do 0,55 skręcam koło od wałka rozrządu i musi działać..... wtedy chyba niema sensu sprawdzanie vagiem??

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
ok. to jedna sprawa z głowy. koledzy wyżej pisali o korekcie kąta za pomocą napinania jednej roli a drugiej luzowania... a czy to nie spowoduje że wskazówki na rolkach nie będą się zgadzać??

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Super że odświeżyłeś temat, już sam miałem wracać.

Ten silnik mnie doprowadzi do szewskiej pasji.

Niby wszystko ustawione jak trzeba a ta zaraza nadal dymi i czuć ewidentnie niespalone paliwo?!

W którym kierunku się mam udać?

Oby nie do warsztatu.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Parametry jakieś podaj, dawka na zimnym i gorącym, doładowanie, masa i temp. powietrza zasysanego, temperatura paliwa, no i kąt wtrysku, rozumiem że ustawiony na zegar.

Filtry, paliwa i powietrza nowe?

Zawór egr sprawdzałeś?

Opisz w jakich okolicznościach zaczęło się tak dziać. A może już taki kupiłeś?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom