• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Własny przydomowy warsztat

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
A ja zbuduje generator i bede jezdzil na prądzie. Jeżeli upadnie przemysł samochodów spalinowych to korporacje naftowe rozniosa unie europejska w kilka miesięcy. Ja żądam dwutlenku węgla

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
A po co korporacje naftowe maja roznosić unie europejska z koro samochodu odpowiadają za 5-10 % zużycia ropy ?

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
!! Jeśli uważasz ze za parę lat przerzucisz się na młodszy samochód , którym pojeździsz sobie jeszcze 10 lat to tak nie będzie .
Czemu nie? są samochody z 2005roku które nie rozpadają się po dwóch latach. nawet takie z 2010. A jak nie to dalej będę jeździć takim z 2000.
ani w 2020 ani w 2035 ani w 2350 nie będę kupować nowego samochodu tak samo jak większość polaków, te ich plany mnie nie dotyczą. Jedyne co może mi zaszkodzić to zakaz wjazdu do miasta dla samochodów z za niską normą euro.
Elektryczne nie maja oleju który się zmienia ,
Są wszystkie płyny eksploatacyjne jakie są w spalinowym pomijając masło silnikowe. Silnik nie jest bezawaryjny.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Ta to kup części inne niż materiały eksploatacyjne do tych starych samochodów . Ja teraz czekam na automat rozrusznika do hondy jazz z 2003 bo na 6 hurtowniach sztuk zero .
Ilu klientów przyjeżdża na wymianę płynu hamulcowego ?? Jak nie ma awarii układu hamulcowego to nikt go nie rusza a nawet jeśli ktoś się zdecyduje to bez komputera serwisowego nie wymienisz go . Płyn chłodzący dożywotni . Olej w skrzyni dożywotni . Wiec co ten mechanik ma wymieniać . Za płyny . Z filtrów tylko kabinówka którą też ktoś wymienia dopiero jak są problemy z nawiewem .
Ja słyszałem o awarii silników elektrycznych tylko w egzemplarzach ze zdjętym ogranicznikiem mocy - wiec to się nie liczy . Co innego elektronika nim sterująca , to tak . to się psuje .

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ja teraz czekam na automat rozrusznika do hondy jazz z 2003 bo na 6 hurtowniach sztuk zero .
Ja w ciągu 20 sekund znalazłem 248szt, ceny od 17zł.
Płyny będą dostępne jak będą na nie klienci, w najgorszym wypadku rochę zdrożeją. Zobacz, mamy 2021r a nadal można jeździć na codzień samochodem na etylinę, którą wycofano w latach 90tych. Podobnie z olejami do 2t, kiedy ostatnio kupiłeś samochód z dwusuwem? A masło nadal dostępne od ręki.
Ja słyszałem o awarii silników elektrycznych tylko w egzemplarzach ze zdjętym ogranicznikiem mocy . Co innego elektronika nim sterująca , to tak to się psuje .
To nie jest żadne magiczne urządzenie, są w nim normalne elementy które się psują i zużywają. A elektronikę też ktoś musi wymienić jak padnie, nie zabraknie śrubek do kręcenia.
Ilu klientów przyjeżdża na wymianę płynu hamulcowego ?? Jak nie ma awarii układu hamulcowego to nikt go nie rusza a nawet jeśli ktoś się zdecyduje to bez komputera serwisowego nie wymienisz go .
To normalne że mechanik potrzebuje narzędzi, komputer jest potrzebny nieważne na jakie to paliwo. Jak ktoś tak podchodzi do wymiany płynów i filtrów to faktycznie samochód może nie przetrwać 20 lat.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
W honda jazz było kilkanaście różnych rozruszników . Do którego sprawdzałeś bo raczej nie do mojego :)
A co ma ci się zużyć w silniku bez szczotkowym , magnesy ?? Cewki ?? Jak nie przegniesz z prądem na cewki to perpetuum mobile .
Taa to zadaj sobie pytanie ile warsztatów stać na dedykowane komputery do różnych marek by zrobić tak prostą czynność jak wymiana lampy przedniej led w nowych samochodzie (żywotność 100 tys. km) . Podpowiem ci prawie żadnego bo to nie są kabelki z allegro za 100 zł tylko za 1500 euro plus program za drugie 2000 euro na rok i nie jeden tylko do każdego koncernu oddzielny czyli tak z 8 . A uniwersalny kombajn tego nie potrafi , on potrafi co najwyżej odczytać i skasować błędy o inspekcji olejowej np. w takim nowym fiacie ducato możesz zapomnąć , tylko oryginalny interfejs to robi .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
silniku bez szczotkowym
Łożyska kolego łożyska :) to one powodują awarie elektroniki sterującej
Witam , potrzebuję porady od osób które już maja większe doświadczenie w prowadzeniu warsztatu ponieważ chciałbym prowadzić swój przydomowy warsztat aby dorobić sobie do domowego budżetu a i może w pewnym czasie żeby to był mój główny dochód. Nie jestem po żadnej szkole samochodowej ani nic z tym związanym jestem samoukiem generalnie tylko rodzinie auta naprawiałem miedzy innymi klocki , tarcze , przewody hamulcowe, głowice i wymianę silnika też udało mi się zrobić, zawieszenia sprężyny itp też robiłem i stad moje pytanie czy z takim doświadczeniem mogę liczyć na to ze poradzę sobie w swoim warsztacie ? Garaż mam który pomieści 3 samochody sprzęt też jakiś tam mam skrzynkę narzędziową klucze dynamometryczne kompresor itp itd .
Z góry dziękuje za podpowiedzi wiem że temat już był wałkowany wiele razy ale znalazłem posty z X czasu i nie na moim przykładzie więc proszę o wyrozumienie . Pozdrawiam :)
Możesz sobie założyć warsztat jak najbardziej ale moim zdaniem skierowany w kierunku odnawiania oldtimerów lub rzadkich youngtimerów, będziesz robił to co lubisz i zarobisz sobie na sprzedaży takiego cudeńka bo klienci zawsze się znajdą, tutaj zobacz sobie przykład, jeden z moich ulubionych youtuberów:

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Taa to zadaj sobie pytanie ile warsztatów stać na dedykowane komputery do różnych marek
Jak sobie z tym radzą obecnie i przez ostatnie 20 lat jak sobie z tym radzili? Jakby to był problem to mechaników by nie było od 20 lat.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
@nanab ostatnie 20 lat to był raj. Każde auto ogarnales badziewnym ryżowym testerem za 200 pln. Teraz dzien dziecka sie skonczyl bo pojawił sie pass thru, can fd i doip. na dzien dobry musisz wyskoczyć z 20 tys na sprzęt i dodatkowo płacić za dostep do serwerów producenta. No chyba, ze dałej masz zamiar tłuc 20 letnie śmietniki za 100 pln.

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Chińczycy złamią i sklonują wszystko, kwestia czasu. Za 20 lat to czego sobie dzisiaj nawet nie wyobrażasz zrobisz interfejsem za 30 dolców. 20 lat temu pewnie mówili to samo, do byle opla trzeba było tech2 za kilkanaście tysięcy, a teraz kabelkiem za 100zł ogarniasz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Chińczycy złamią i sklonują wszystko, kwestia czasu. Za 20 lat to czego sobie dzisiaj nawet nie wyobrażasz zrobisz interfejsem za 30 dolców. 20 lat temu pewnie mówili to samo, do byle opla trzeba było tech2 za kilkanaście tysięcy, a teraz kabelkiem za 100zł ogarniasz.
To samo miało być z graniem w gry on-line :D

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Od 7 lat autodata jest online czy Chińczycy ja sklonowali , no nie . Program do diagnostyki volvo od 7 lat jest online czy Chińczycy go sklonowali - no nie . Wszyscy producenci przechodzą na diagnostykę online wiec Chińczycy gówno siebie sklonują :)
Jak ja mam czekać 10 lat by wymienić w 5 letnim passacie lampę to sorry , ale to kpina . Na naprawie samochodów maks. 10 letnich jest kasa , a nie starych strucli .

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Na wszystkim jest kasa, jeżeli ktoś się trzyma RBH to co to za różnica czy to 10 letni czy 20 letni.

Kwestia ile osób za to będzie płacić . W kwietniu wchodzą chyba już zdjęcia na przeglądach tech w pl.

To się dopiero zacznie :D Sprzedam samochód, bez przeglądu...

a czymś trzeba jeździć.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Na starym struclu jak zawołasz 60 zł roboczogodzina to mak co dostaniesz , na nowym wołasz 120 zł roboczogodzina i wszyscy zadowoleni .
Jak ktoś lubi siedzieć w garażu 16 godzin zamiast 8 to faktycznie też się da zarobić :)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Dlatego napisałem , jeżeli ktoś się trzyma RBH...

Teraz w pl jest jak na zachodzie, naprawa droższa od samochodu, z tym, ze jeszcze jest ten czas, że opłaca się to klepać, bo nowego nie ma za co i skąd wziąć :D

Niemcy się potopili, nowych nie ma ... to zachód się przyblokował...

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
W kwietniu wchodzą chyba już zdjęcia na przeglądach tech w pl.

To się dopiero zacznie :D Sprzedam samochód, bez przeglądu...
Raczej zakwitną bazy zdjęć samochodów na allegro i przeglądy zdalne dalej będą w ofercie. Może nawet powstaną aplikacje gdzie tylko wybierasz samochód, kolor, wpisujesz numer rej i zdjęcie samo się generuje.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Nie kumam o co chodzi z tą rbh za stary i nowy inną .

Jak jest strucel gdzie dochodzi cięcie spawanie grzanie liczę dodatkowo i ludzie są zadowoleni że ktoś im auto wreszcie zrobił i że przegląd przechodzi tyle.

Jak motor kiszka i ogólnie strach się dotykać to już inna bajka.
Auto dostaje ostatnie namaszczenie i anielski orszak.

Mam duza grupę klientów gdzie ludzie wydali po 6-10 tyś w silnik w autach 97-07 i są mega zadowoleni bo auto nie ma wycieków nie bierze oleju i gra jak trzeba . Jeżdżą bezawaryjnie kupę kilometrów starymi "struclami"

A z tym końcem motoryzacji zamykaniem warsztatów. To bym się tak nie spieszył

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
@wjtek89 już ci tłumacze . Przejeżdża na wymianę oleju np. jeep renegate 2016 , ja klientowi mówię za usługę 120 zł , klient zadowolony . Przyjeżdża audi a4 2001 , podaje tę samą kwotę a klient mówi że więcej jak 50 zł nie da . Oczywiście zdążają się klienci którzy rozumieją , czy samochód ma 5 czy 20 lat to czas poświęcony kosztuje tyle samo ,ale to jest zaledwie 10% . Reszta ze starymi samochodami psioczy czego taka droga usługa , czego takie drogie części do samochodu , przecież samochód ma 20 lat i to wszystko powinno być za poł darmo .
@nanab - nie które rzeczy dalej trzeba robić techa2 za kilka tysięcy(np. zmianę indeksu sterownika) w szczególności jak ten chiński kabelek za 30 zł uśmierci samochód a w tedy jak to w czeskim terminatorze "nie ma błaganka" , a taki pacjent trafia się przynajmniej raz w miesiącu .

Ostatnia edycja:

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
no dobrze przychodzi do dentysty młoda kobieta dentysta mówi plomba 300 zł

przychodzi chłop po 50 mówi panie wiecej jak 100 zł nie dam. Ciekawe co na to dentysta......

Takich klientów to sie gania z laczka koniec. Już teraz wiem dlaczeo tak narzekasz hehe :)

Mam klienta w a4 z 99 roku zrobiony remont silnika. hamulce odgruzowane na tip top. zawias etc. przyjemna praca za dobre pieniądze ale to stary kapeć wiec nie wiem jak to możliwe.

Zwiedziały sie skrobki że robisz olej za 50 zł tyle. To nie znaczy że na autach starszych nie da się zarabiać normalnie bo się da.

Do góry Bottom