• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W202 c180 rozrusznik nie kręci

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Witajcie. mam problem.

Klient przyprowadził auto, przyczyna to brak możliwości uruchomienia. Rozrusznik nie kręci.
Kluczyk z podczerwienią, odblokowuje rygiel, kontrolki się zapalają. W sterowniku była masa błędów w tym P1570 . To mnie przekonało że winny jest immobilizer. Zacząłem poszukiwania i w międzyczasie dzwoni klient że auto z pychu pali i auto samo przyjechało do mnie na plac (przyprowadzili po 23 wiec nie wiedziałem jak dotarło do mnie) . Na przewodzi sterującym elektromagnesem brak napięcia po przekręceniu kluczyka w 3pozycję. Wyczytałem że niektóre mercedesy (np. Aclasa) miała elektromagnes z jakimś sterownikiem do którego nie dochodzi 12v tylko jakis sygnał ze sterownika.

Po skasowaniu błędów i kilku próbach uruchomienia. P1570 nie powraca.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
sprawdź najpierw przekaźnik rozrusznika i sygnał uruchomienia tego przekaźnika

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Aku OK. Dziwne jest to że na przewód sterujący nie wychodzi napięcie. podałem napięcie na przewód seterujący i w rozruszniku nadal cisza. jutro wyciągam rozrusznik. Możliwe jest że w tym modelu występuje rozrusznik z tym pseudo immobilizerem w elektromagnesie??

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
człowiek głupi się urodził i głupi umrze. Merc odpala. Wyjąłem rozrusznik i na krótko go kilkanaście razy rozruszałem. zamontowałem w aucie, podoginałem styki przekaźnika i bezpieczników i auto odpala. Mam problem bo tak naprawdę nie wiem co było popsute :D kolejna sprawa. Ma ktoś z Was wiedzę czym sterowany jest rozrusznik ? kablem sterującym płynie prąd 0,8v ?? więcej nie pokazał multimetr podczas rozruchu. co co może tutaj chodzić ??

Do góry Bottom