• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wałek rozrzadu

Punktów
0
Miasto
Oświęcim
Witam wszystkich jestem nowy a tym forum nurtuje mnie pewna sprawa mianowicie co może być przyczyną urwania się walka rozrządu ja miałem Vo!vo V40 1.8 benzynę w automacie i ostatnio bardzo często świeciła się kontrolka check engine a raz nawet zaszła taka sytuacja iż chcąc zapalić silnik wystąpiły objawy słabego akumulatora lecz po ruszeniu auta na luzie do tyłu i do przodu odpalił normalnie innym razem usłyszałem po odpaleniu rao silnika cała klawiaturę Ala zaraz zgasilem silnik i po ponownym rozruchu chodził normalnie rok temu był robiony rozrząd dokładnie przejechalem 10000 mil bo przy wymianie było 84000 a w tym momencie jest 94000 ostatnio wyskskiwaly błędy czujnika wału korbowego i walka rozrządu po za tym jeżeli ktoś mógłby mi opisać jakie szkody występują w silniku w takiej sytuacji i czy opłaca się go jeszcze naprawiać bo auto ma 17 lat aha w tych modelach występują dwa silniki a w moim był volvoski a nie od Mitsubishi prosiłbym o odpowiedź z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam W. Masek

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam wszystkich jestem nowy a tym forum nurtuje mnie pewna sprawa mianowicie comoże być przyczyną urwania się
Sam podrzucasz odpowiedź, kiedy był problem z odpaleniem, to pewnie zacierał się wałek rozrządu. Powód-niskie ciśnienie oleju na górze w głowicy. Brak dobrego smarowania to przegrzanie i zawarcie a w konsekwencji pęknięcie. Remont silnika tu to nonsens,bo i zawory pogięte i tłoki pewnie nieźle oberwały . To wszystko koszty,więc lepiej kupić dobry używany. Wyjdzie taniej.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Kolego samspec13 szanuj moj wzrok :p
odpowiadasz w jego cytacie i musialem sie naprawde sprezyc zeby kapnac sie ze to nie cytat a i Twoja odpowiec :)

Zgadza sie wymiana silnika zwlaszcza ze autor watka operuje milami wiec jest w moim poblizu :D bo naprawa tutaj raczej nie oplacalna i znalezc warsztat ktory sie tego podejmie to szukanie ze swieczka :D tylko wymiany.

Punktów
0
Miasto
Oświęcim
To widzę iż dla mechanika to była bardzo prosta diagnoza ja byłem u jednego mechanika dwa razy w przeciągu tygodnia za pierwszym razem wykasowal błędy i powiedział mi że trzeba jeździć i zobaczymy jak się powtórzy sytuacja to będziemy wtedy myśleć a jak pojechałem drugi raz to pomierzyl tylko ładowanie i sprawdził akumulator to było po tym jak miałem problem z odpaleniem samochodu i kazał jeździć dalej bo moje podejrzenia poszły w kierunku rozrusznika ale ja nie jestem mechanikiem za powyższe odpowiedzi dziękuję mnie tylko pozostało oddać auto na złom bo koszty naprawy prawdopodobnie przekroczą wartość samochodu

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kolego samspec13 szanuj moj wzrok :p
odpowiadasz w jego cytacie i musialem sie naprawde sprezyc zeby kapnac sie ze to nie cytat a i Twoja odpowiec :)

Zgadza sie wymiana silnika zwlaszcza ze autor watka operuje milami wiec jest w moim poblizu :D bo naprawa tutaj raczej nie oplacalna i znalezc warsztat ktory sie tego podejmie to szukanie ze swieczka :D tylko wymiany.
Nawet nie wiem dlaczego ten cyrk wyszedł , ale internet i komórki mają czasem swoje prawa kolego Jerry G1.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
To widzę iż dla mechanika to była bardzo prosta diagnoza ja byłem u jednego mechanika dwa razy w przeciągu tygodnia za pierwszym razem wykasowal błędy i powiedział mi że trzeba jeździć i zobaczymy jak się powtórzy sytuacja to będziemy wtedy myśleć a jak pojechałem drugi raz to pomierzyl tylko ładowanie i sprawdził akumulator to było po tym jak miałem problem z odpaleniem samochodu i kazał jeździć dalej bo moje podejrzenia poszły w kierunku rozrusznika ale ja nie jestem mechanikiem za powyższe odpowiedzi dziękuję mnie tylko pozostało oddać auto na złom bo koszty naprawy prawdopodobnie przekroczą wartość samochodu

Gdzie mieszkasz?? UK czy Irlandia??
Zgadza sie silnik nie chcialo mi sie sprawdzac na ebay'u od 100 w zwyz, przelozenie tez kosztuje.
Ze sprawdzaniem tez kasuje bledy i kaze pojezdzic ale ponownie sie podlaczam zeby sprawdzic nowe o ile sa a nie sugeruje sie tym co mowi klient.
Czesto sa stare bledy, jedne istotne lub nie, przyczyny sa rozne, czasami zasniedziale przewody potrafia wprowadzic blad do systemu, po to kasuje sie i po powrocie sprawdza sie czy wrocily.
Wiec na przyszlosc poszukaj nowego warsztatu :D

Nawet nie wiem dlaczego ten cyrk wyszedł , ale internet i komórki mają czasem swoje prawa kolego Jerry G1.

Zlosliwosc rzeczy martwych jak to mowie czy internet czy auta :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Albo jedno z praw Murphy'ego :)
Czasem nawet prawo serii się jeszcze przyplącze .

Mam w Gloucester kumpla z warsztatem, jeśli doinwestowałeś to auto to może warto wymienić silnik

Punktów
0
Miasto
Oświęcim
Już raz wymieniałem zaraz po kupieniu go to jakieś pięć lat temu i nie wiem czy jest sens inwestować jeżeli ktoś chciałby go kupić w takim stanie jak jest to czekam na oferty ma ciekawe i warte zainteresowania fele jak tylko będę miał trochę czasu to wrzuce fotki

Do góry Bottom