• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat z płyty

lucas100

Bywalec
Punktów
3
Miasto
nowe miasto nad pilica
Panowie jak myślicie czy warsztat wykonany z płyt warstwowych oraz konstrukcja stalowa przejdzie przepisy przeciwpożarowe.Pracowac będę sam ale w przyszłości być może 1 zatrudnię pracownika.A wtedy zaczynają się schody.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Jeśli spełnisz wymagania to dlaczego nie ? Stoją hale z płyty warstwowej i ludzie na niej pracują...

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
.
Z tego co wiem to są różne przepisy tupu odległość budynku od skrajni lasu czy działki ze względu na klasę ochrony ppoż. dla ścianki z płyty. Ale tak jak mówi @lukkiwlkp połowa przeróżnych hal produkcyjnych jest wykonana z czegoś takiego właśnie.

lucas100

Bywalec
Punktów
3
Miasto
nowe miasto nad pilica
Czyli nie powinno być problemów.Jak myślicie panowie czy budowa warsztatu na małej wsi jest dobrym pomysłem?Bardzo blisko główna trasa powiatowa.Mam jeszcze druga malutka działaczkę gdzie mogę reklamę postawić co będzie widoczna z trasy.Jak jest z pierwszymi miesiącami jeżeli chodzi o klientów?

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
.
Wszystko jest kwestią tego czy masz swoją bazę klientów. Jeżeli nie masz to licz się z tym że po otwarciu warsztatu będziesz przez dobre pół roku siedział na krzesełku w bramie i kawkę popijał czekając na jakiegokolwiek klienta.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja mialem pierwszego klienta na wymiane klockow i tarcz ham..pozniej jego brata i poszlo..na poczatku to przy swoich robilem tzw.w rodzinie...

lucas100

Bywalec
Punktów
3
Miasto
nowe miasto nad pilica
Myślałem o hali 11 na 13 tak coś mniej więcej.2 stanowiska a najlepiej 4.Kosz konstrukcji około 15000.Koszt płyt 2 kategorii myślę że około 50000.Razem 100000.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Ja u siebie planuję postawić blaszaka z jednym dużym stanowiskiem 6,5x8( na więcej brak miejsca). Potem ocieplić i tynk. Liczyłem, że wyjdzie sporo taniej od płyty warstwowej

szwajcar1993

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bychawa
Ja mam blaszaka 7 na 7 4.5 wysoki ocieplony styrodurem i na to plyta osb i jest lux

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Panowie jak myślicie czy warsztat wykonany z płyt warstwowych oraz konstrukcja stalowa przejdzie przepisy przeciwpożarowe.Pracowac będę sam ale w przyszłości być może 1 zatrudnię pracownika.A wtedy zaczynają się schody.
Jak zrobisz projekt i dostaniesz pozwolenie na budowę to i ppoż przejdzie.
Tak to się odbywa raczej a nie pytaniem na forum mechanika.
Automatyczne połączenie postów:

Żeby nie było NIE CZEPIAM SIĘ

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Chyba cie trochę poniosło z tą płytą i ceną ... ja w listopadzie za płytę na sam dach ( warsztat 15x9 ) wywaliłem 30000 .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
W blaszaku trochę słabo to widzę.Spojrz od strony klienta oni też patrzą oczami.
Oni to patrzą ino w portfel zeby piniunchów za duzo nie wydac...sami te gruzy trzymają po golym niebem albo po jakichś sztajerach ...kiedys taka mialem sytuacje ze przyhechal do mnie gosc wlazł mi na warsztat łoczami do gory patrzyl i pierdolnol mi tekst ze warsztat maly troche jest...mowie ?(kurwa) panie o co chodzi ? Cos tam bąknął o renacie i w huj poszedl ...i dobrze bo juz wiecej nie przyszedł....?:D

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
To fakt, przez aktualną spelunę wynajmowaną od GS'u straciłem kilku klientów, ale mam to głęboko, klientów i tak dostatek. Wszystko pocztą pantoflową, żadnego szyldu, reklam, warsztat w głębi podwórka, co prawda przy głównej ulicy, ale nawet ludzie mieszkający 50m dalej dziwią się, że jest tu warsztat mimo ponad 5 lat codziennej działalności.
Buduję blaszaka, ale nie będzie widać konstrukcji, na zewnątrz tynk i styro, wewnątrz płyta i wygląda lux a koszta śmieszne. Póki co nie planuję przenosin bo płacę śmieszny czynsz, ale trzeba mieć zabezpieczenie w razie GS w końcu upadnie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Ogólnie . Za 100000 raczej nie postawisz ....tym bardziej w dzisiejszych czasach. U mnie wszystko idzie pierwsza klasa . Nie chcę później żałować ze np na warsztacie nie mam podłogówki... lub dachem ciepło spierdala .... stawiam to raz . I tyle :) ktoś to później odziedziczy....

Do góry Bottom