Witam!
Zwracam się z prośbą o jakiekolwiek info odnośnie wastegate w turbinie np z takiego 1,8T, czy objawy wypracowanej sztangi to może być opóźnione wstawanie turbo? lub też brak reakcji na gaz w początkowej fazie?
Mam taki przypadek że pomimo iż auto jest zawirusowane to zaczyna ciągnąć od ok 3 tys tak na prawdę, a kiedyś wciskał fotel nawet na V biegu przy 2 tys i trochę.
Teraz śpi jak miś polarny przy takim zakresie.
Na innym forum sugerowano mi zrobienie logów dynamicznych, że to może być wastegate no ale..nie wiadomo,
a czy np zlecenie wymiany zaworu turbo mechanikowi tak jakby "na zapas" nie będzie ok?
Nie mam w tej chwili znajomego z którym mógłbym te logi porobić.
Ale wyraźnie turbo wstaje później niż jeszcze pół roku temu.
Czy np układ zapłonowy też może mieć wpływ? ale jest ok myślę.
Czy przeciętny mechanik poradzi sobie z wymianą wastegate? Czy to trzeba jakoś ustawić by ciśnienie szło takie jakie podaje ECU/sterownik?
Przydała by się dobra diagnostyka ale teraz tego nie zrobie, a auto takie zamulone jakby ;/
Zwracam się z prośbą o jakiekolwiek info odnośnie wastegate w turbinie np z takiego 1,8T, czy objawy wypracowanej sztangi to może być opóźnione wstawanie turbo? lub też brak reakcji na gaz w początkowej fazie?
Mam taki przypadek że pomimo iż auto jest zawirusowane to zaczyna ciągnąć od ok 3 tys tak na prawdę, a kiedyś wciskał fotel nawet na V biegu przy 2 tys i trochę.
Teraz śpi jak miś polarny przy takim zakresie.
Na innym forum sugerowano mi zrobienie logów dynamicznych, że to może być wastegate no ale..nie wiadomo,
a czy np zlecenie wymiany zaworu turbo mechanikowi tak jakby "na zapas" nie będzie ok?
Nie mam w tej chwili znajomego z którym mógłbym te logi porobić.
Ale wyraźnie turbo wstaje później niż jeszcze pół roku temu.
Czy np układ zapłonowy też może mieć wpływ? ale jest ok myślę.
Czy przeciętny mechanik poradzi sobie z wymianą wastegate? Czy to trzeba jakoś ustawić by ciśnienie szło takie jakie podaje ECU/sterownik?
Przydała by się dobra diagnostyka ale teraz tego nie zrobie, a auto takie zamulone jakby ;/
, nie ktos kto ma kanal i tyle) powienien sobie bez problemu z wymianą poradzic tylko moze lepiej zaprowadz to auto najpierw na warsztat i niech ten mechanik je sprawdzi, bo jak na razie to tylko gdybanie i jakas informacja z forum(nie zawsze wiarygodne zródło). Ewentualnie chociaz te logi wrzuc jak bedziesz mógł.