• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wastegate 20V turbo

Pisasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Witam!

Zwracam się z prośbą o jakiekolwiek info odnośnie wastegate w turbinie np z takiego 1,8T, czy objawy wypracowanej sztangi to może być opóźnione wstawanie turbo? lub też brak reakcji na gaz w początkowej fazie?
Mam taki przypadek że pomimo iż auto jest zawirusowane to zaczyna ciągnąć od ok 3 tys tak na prawdę, a kiedyś wciskał fotel nawet na V biegu przy 2 tys i trochę.
Teraz śpi jak miś polarny przy takim zakresie.

Na innym forum sugerowano mi zrobienie logów dynamicznych, że to może być wastegate no ale..nie wiadomo,

a czy np zlecenie wymiany zaworu turbo mechanikowi tak jakby "na zapas" nie będzie ok?
Nie mam w tej chwili znajomego z którym mógłbym te logi porobić.
Ale wyraźnie turbo wstaje później niż jeszcze pół roku temu.

Czy np układ zapłonowy też może mieć wpływ? ale jest ok myślę.

Czy przeciętny mechanik poradzi sobie z wymianą wastegate? Czy to trzeba jakoś ustawić by ciśnienie szło takie jakie podaje ECU/sterownik?

Przydała by się dobra diagnostyka ale teraz tego nie zrobie, a auto takie zamulone jakby ;/

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Mechanik (powtarzam mechanik:D, nie ktos kto ma kanal i tyle) powienien sobie bez problemu z wymianą poradzic tylko moze lepiej zaprowadz to auto najpierw na warsztat i niech ten mechanik je sprawdzi, bo jak na razie to tylko gdybanie i jakas informacja z forum(nie zawsze wiarygodne zródło). Ewentualnie chociaz te logi wrzuc jak bedziesz mógł.

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Kolego ja bym sprawdził wężyki podciśnienia a najlepiej je powymieniał na nowe (kupisz je z metra)
Potem jeśli nic się nie zmieni to zrobiłbym logi względnie wskoczył na hamownie (to samo co logi a tuner potrafi czasem lepiej zdiagnozować niż logi), a dopiero na końcu zabierał się za wymianę/wyczyszczenie gruszki/turbiny z syfu z egr (jeśli masz podpięty jak fabryka przykazała).

Pisasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Ok tylko rozumiecie, że przypadkowy mechanik a nie tuner, nie radzi sobie z diagnozą tych jednostek, Bo tutaj podpięcie komputera nic nie da, dopiero logi dynamiczne albo hamownia, tylko że hamownia to urządzenie pomiarowe podobno :D a nie diagnostyczne.
Problem tutaj jest taki że po prostu turbo późno wstaje.

Ok może poczekam na kogoś kto wspomoże w logowaniu.

A tak z ciekawości zapytam czy logi statyczne i dynamiczne to fachowa metoda diagnostyki auta? bo to jakiś temat tabu :D 99% mechaników podpina komputer i sprawdza błędy ale logi to tylko jacyś internetowi miłośnicy marek mam wrażenie albo jacyś youtuberzy :D + tunerzy którzy podnoszą moc, diagnozują auta pod kątem mocy, modyfikują mechanicznie i elektronicznie itd.

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Logi to rzadko który diagnosta umie zrobić prawidłowo i ma czas na to żeby je przeanalizować to po 1, a po 2 to dobra metoda na diagnostykę turbo i osprzętu turbo
Poza tym tak jak pisałem dobry tuner (a w krk jest taki sam z nim pisałem przed chipem mojego auta) zdjagnozuje ci doładowanie na podstawie wykresu z hamowni.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Co do powyzszych postów, logi sa bardzo dobrą metodą na diagnozowanie problemów, szczególnie dynamiczne, które obrazują prace silnika pod obciązeniem. Natomiast logi statyczne wykonywane sa na biegu jalowym i jest to praktycznie zwykły podgląd parametrów(jesli ktos dysponuje dobrym sprzetem diagnostycznym gdzie mozna tez wykonac autotesty poszczególnych podsespołów jak np.elektrozawory itp.)

Autor pisze, ze 99% mechaników podpina i sprawdza błędy. Jezeli przed tym komputerem stoi doswiadczony mechanik, który wie co robi to czesto w wielu przypadkach wystarcza, bo on wie juz co jest nie tak i gdzie szukac przyczyny... ewentualnie pózniej sobie sprawdza w parametrach odpowiednie wartosci i gotowe (owszem sa przypadki gdzie trzeba sie napracowac dłuzej i wtedy przydają sie pomiary np. pod obciązeniem czy tez normalne fizyczne próby jak np. pomiar cisnienia itp.) Nie mówie tutaj o tych ,,mechanikach", którzy sprawdzają błedy i usuwaja, a jak sie nie da usunąc to znaczy, ze ,,coś" jest zepsute:)

Jeśli chodzi o tunerów to tez mozna tu wyróznic wiele grup, bo fachowiec z tej dziedziny bedzie dysponował hamownią(która jest urządzeniem pomiarowym ale tez wykorzystywanym w diagnostyce) tu tez mozemy wyróznic hamownie inercyjną lub obciązeniową, ta druga jest porzadana własnie w pracach tuningowych(nie bede sie rozpisywał, bo to nie w temacie). I kazdy dobry tuner przed wprowadzeniem jakiejkolwiek modyfikacji sprawdzi stan oraz kondycje silnika i podzespołów. Jemu jest duzo łatwiej wykonac poprawnie logi dynamiczne, bo moze uzyc do tego hamowni, a nie potrzebuje szukac odpowiedniego odcinka drogi(lotniska) do wykonania testów:), a przy okazji zazwyczaj dysponują tez dobrym sprzetem diagnostycznym oraz wykresami jesli sa zapisane w ustawieniach(np. cisnienie doładowania, lambda, AFR itp.) Przy czym uwazam, ze jednak jesli zaprowadzisz auto do dobrego warsztatu w Twojej okolicy to w zupełnosci wystarczy i mechanik powinien wiedziec co jest grane.

Pisasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
No niestety to nie takie proste, silnik AGU 1,8 20V turbo jest skomplikowany, elektronika rodem z lat 90 poziom Windowsa 95, przepustnica na linkę, brak map sensora, nawet doładowania nie widać.
Poza tym wg mnie na takich jednostkach zna sie ktoś kto je już diagnozował, naprawiał, nie są one tak popularne jak TDI więc mechanicy sobie nie radzą. Miałem dwa problemy i wiem że mechanik który np ładnie zrobi rozrząd, wymieni sprzęgło, nie da rady z taką jednostką.
Świszczał mi zawór DV, tzn upuszczał ciśnienie pewnie jakoś tak, mechanik nr 1 twierdził usilnie że turbo się sypie, mechanik nr 2 że są jakieś nieszczelności ale on nie potrafi ze swoim sprzętem do diagnostyki się połączyć z tym autem. Ja w końcu po lekturze na forach i filmikach na youtube, zakupiłem nowy zawór DV i od tego momentu cisza.
Drugi problem - wypadania zapłonu, jeden mechanik że świece do wymiany, drugi że przepływomierz pada, okazało się że są nieszczelności, nawet nie pamiętam już ale to chyba nawet chodziło o podciśnienie właśnie.
I to wyszło z logów, które z kumplem zrobiliśmy i potem wstawienie na fora itd.
Dlatego się zastanawiam czy pochopnie nie wymienić zaworu wastegate i zobaczyć reakcje, wtedy najwyżej szukać dalej ale już z diagnostyką porządną. Tylko tak jak mówie tego nie zrobi mi przypadkowy mechanik, nawet jakiś dobry, porządny bo te różne kwiatki to zna ktoś kto zna dobrze silnik i jego bolączki.
Np pan Gregor z Jasła - tuner który pewnie tysiące 1,8 turbo wystroił, albo gdzieś na forach jacyś miłośnicy VAG-a i 20V turbo itd. Nie wiem jak to jest w Niemczech albo nawet w Polsce w ASO, no podjeżdzam autem że słabo jeździ itd i co oni robią? komputery podpinają jak auto stoi? :)

Właśnie mnie to dziwiło jak te silniki naprawiano 10-15 lat temu np? Bo to są jednostki z A3/Golfa IV/Octavii ale też wersja AEB gościła w Passacie B5 czy Audi A4 B5 tylko że jedne wzdłużne, drugie poprzeczne.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jeśli ten silnik nazywasz skomplikowanym to nie wiem jak nazwiesz najnowsze konstrukcje np. benzynowe na bezposrednim wtrysku, inteligente fazy rozrzadu, czy bi/twin turbo diesle itd. itp. z masą elektroniki/czujników do odpowiedniego wysterowania. Jesli uwazasz, ze 1.8t ma jakąś specjalna turbosprezarke czy tez sterowanie owa turbina odbywa sie na zasadzie najnowszych technologii to ok.:).

Owszem jesli ktos specjalizuje sie w vagu byc moze szybciej zdiagnozuje, bo wiele aut ma typowe bolączki i robi sie to z doswiadczenia. Tylko z reguły silniki spalinowe działaja tak samo z podziałem na diesle/benzyny/zaturbione czy wolnossace (no i cztero czy dwu suwy). Byc moze sie zraziłes, bo inni mechanicy nie znalezli przyczyny jak chociazby przy zaworku DV. Tu tez nie mozna twierdzic, ze jest to komplikacja, jest to najnormalniejsze rozwiązanie sterowaniem pracy i upuszczaniem nadcisnienia, czy to DV czy GATE, BOV, geometria to jest wszedzie to samo i nie mów, ze w 1.8t jest jakas inna kosmiczna technologia.

Jesli uwazasz, ze westgata(bez diagnostyki) tez nie wymieni Ci nawet dobry mechanik to ja juz nie wiem u jakich speców Ty byłes wczesniej, to sa normalne zwykłe usterki, a nie jak napisałes ,,różne kwiatki" i jakies nieziemskie innowacje. Silnik 1.8t bardzo lubie ale własnie głównie ze względu na prostote i twałość, a nie za rzekome skomplikowanie. W ASO mają dedykowane testery/komputery z najnowszymi aktualizacjami oraz mase schematów i opracowan poszczególnych silników i nie tylko. W dalszym ciągu twierdze, ze jesli pojedziesz do ogarnietego mechanika z vcds-em to powinien sobie poradzic..., a zrobisz jak zechcesz.

Pisasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radomsko
Jeśli ten silnik nazywasz skomplikowanym to nie wiem jak nazwiesz najnowsze konstrukcje np. benzynowe na bezposrednim wtrysku, inteligente fazy rozrzadu, czy bi/twin turbo diesle itd. itp. z masą elektroniki/czujników do odpowiedniego wysterowania. Jesli uwazasz, ze 1.8t ma jakąś specjalna turbosprezarke czy tez sterowanie owa turbina odbywa sie na zasadzie najnowszych technologii to ok.:).

Owszem jesli ktos specjalizuje sie w vagu byc moze szybciej zdiagnozuje, bo wiele aut ma typowe bolączki i robi sie to z doswiadczenia. Tylko z reguły silniki spalinowe działaja tak samo z podziałem na diesle/benzyny/zaturbione czy wolnossace (no i cztero czy dwu suwy). Byc moze sie zraziłes, bo inni mechanicy nie znalezli przyczyny jak chociazby przy zaworku DV. Tu tez nie mozna twierdzic, ze jest to komplikacja, jest to najnormalniejsze rozwiązanie sterowaniem pracy i upuszczaniem nadcisnienia, czy to DV czy GATE, BOV, geometria to jest wszedzie to samo i nie mów, ze w 1.8t jest jakas inna kosmiczna technologia.

Tylko pamiętaj że ten silnik powstał 20 lat temu przeszło, na jakim poziomie wtedy była elektronika? Większość aut nie dało się diagnozować z uwagi na brak złącza OBD, to nie te czasy co dziś. Obawiam się że V12 biturbo jest prostsze w diagnostyce od tego niby "silniczka".
to jest 20V silnik 1,8 pojemność z wymyśloną przez producenta technologią turbodoładowania co na tamte czasy było szokiem, dzisiaj praktycznie nie ma już wolnossących silników a doładowane są prawie wszystkie od 1,2 do 5.0 niemalże.
Mówisz że silnik prosty, potrafiłbyś zdiagnozować problem szarpania (poza opcją lpg) wypadania zapłonu, czy znaleźć nieszczelności? Jak sprawdzisz doładowanie turbo? przy tak prymitywnej i ograniczonej elektronice.
Połowę błędów które może mieć taki silnik nie wykaże komputer. Po prostu te silniki mają swoje bolączki i ktoś zna to wie co go boli, a jak nie to szukanie wszystkiego i niczego.

No bo jak uważasz że pojadę do mechanika, jakiegoś nawet współczesnego nie Mirka co naprawia duże fiaty i polonezy i co przejedzie się i będzie wiedział co go boli? Czy podepnie komputer i zczyta błędy?
Czy ze współpracownikiem zrobi logi dynamiczne czy na hamownie pojedzie? No widzisz że to jest chore. Stąd jest ten problem.
To jest tak jak 75% warsztatów nie podejmą się zabawy z maglownicą tylko wyślą do specjalistycznego zakładu, elektryką/elektroniką też nie każdy się bawi. I tu jest problem.
To nie jest mechanika pojazdowa to jest diagnostyka/elektronika

No ale wracając do tematu, zapytam tam gdzie serwisuje auto czy może ocenić co trapi ten samochód i ciekawe co zrobi gość.

A co do Wastegate to ja nie mówię że mi nie wymienią, tylko zrobią to na zasadzie "wyjąc stare-włożyć nowe" i tyle, nic się nie dowiem o aucie ani o tym jak to chodzi, co tam się dzieje.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A myślisz że gniazdo OBD daje jakieś możliwości diagnostyki ? wtedy to trzeba było zdrowo myśleć jak miałeś np. kody migowe i jak coś tam pokazał to ok ale jak nie ? to na piechotkę i kombinować a zresztą ile tu wątków jest o tym ze wszystko wymienił a nadal nie chodzi .

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Czyli uwazasz, ze w momencie wprowadzenia na rynek ten motor był rewolucją, a technologia turbodoładowania szokiem:)?? Silnik, który oparty jest na motorze ładowanym do golfów II czy pastuchów B3....tak wprowadzono zmiany i nowinki techniczne, bo czasy sie zmieniały, 20 zaworowa głowica, turbo(bez zmiennej geometrii), troche elektroniki itp. Gdzie tu te rewolucje?? Silnik jak najbardziej okazał sie sukcesem ale nie przez innowacje czy kosmiczne zaawansowanie jak na tamte czasy tylko przez ogólną konstrukcje czyli dobre wykonanie(np, razem z wyzsza moca robiono tez zmiany mechaniczne itp.) oraz swietną zdolnosc przyjmowania modyfikacji(250-300 kucy) i jak sie potem okazało trwałość.

Diagnostyka jest tu zalezna chociazby od sterownika, a 1.8t były wyposażane w 2 rodzaje do 99r. oraz po 99(wiadomo, ze ten drugi bardziej zaawansowany pozwala na lepszą diagnostykę komputerową). Natomiast reszta to po prostu wiedza jak działa silnik, doładowanie itd. Potem podzespoły odpowiadające za to i tak az do rozwiazania problemu np.drogą eliminacji Zadnych cudów nie ma, bo to nie czary tylko mechanika.....

Pytasz np. o problem szarpania czy falowania, to lecisz po kolei nieszczelnosci w dolocie/układzie podcisnienia(to czy wezyk jest np. uszkodzony mozesz zobaczyc, nie potrzebujesz do tego komputera:)), zawory DV/N75, czujnik temp, przepustnica, lambda i tak dalej (wiele podzespołów mozna zdiagnozowac jesli sie wie jak). Chcesz sprawdzic doładowanie przy jak to mówisz ograniczonej elektronice to bierzesz manometr(takie urzadzenie) i sprawdzasz i tu mówimy chyba tylko o wersji AEB, bo tam nie było czujnika, było to mierzone w nieco inny spsób:), reszta w blokach pomiarowych.... Tak, wciąz uwazam, ze jak pojedziesz do dobrego mechanika to przeprowadzi diagnostyke i powie Ci co jest nie tak tylko wtedy to tez bedzie kosztowac, bo on nie zrobi tego w 3 min.

Do tego to co Marek napisał wyzej, myslisz, ze jak masz juz gniazdo OBD to auto sie samo naprawi?? Czasem nawet na dobrym sprzecie sa wyrzucane takie błędy, ze ktos kto nie ma wiedzy nie bedzie wiedział gdzie szukac lub wyrzuca dany błąd ale to ktos kto obsługuje musi znaleźć przyczyne..... Kiedys były kody błyskowe i tez sie auta naprawiało....

Do góry Bottom