• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wiecznie za drogo, czyli jak rozmawiać z klientem?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Dzięki, że mi przypomniałeś, jaki dobry bigos robi moja żona

to oznacza ze kapusta w twojej kuchni jest rzadko widywana,a mięso bo stać czlowieka i siła jest.

jeszcze zapomnialem dodać ze dzieci musza o 2 zł tatusia mechanika prosic,dosłownie prosic bo sam nie wiele ma.
U mnie w domu nie trzeba prosic,ale paska rozrzadu nie robie po 70zł jak wielu i schodzi im caly dzien bo mlotek i przecinak na stanie.A jak klientowi nie pasuje moja cena zegnam Pana.Krótkomówiąc nie sprzedaje sie za apre groszy.
pozdrawiam moja okoliczna konkurencje

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Panowie zastanówcie się który z was jest w stanie mieć miesięcznie powiedzmy 4 tys na rękę? Bo średnia krajowa to około 4100zł bo coś około tego wynosi z tego co kojarzę średnia krajowa...
A i tak w mojej okolicy każdego mechanika który nie robi za grosze uważa się za zdziercę, naciągacza i oszusta.... I nie wiem czy to tylko taka okolica czy tak jest wszędzie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
A i tak w mojej okolicy każdego mechanika który nie robi za grosze uważa się za zdziercę, naciągacza i oszusta.... I nie wiem czy to tylko taka okolica czy tak jest wszędzie.

zawiadamiam cie z glebokim zalem ze tak mowia wszedzie,ale tak jak mowia,tak samo nie wolno sie tym przejmować

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
W rozmowie z osobą, która nie zna się na naprawie samochodów w sytuacjach gdy temat jest : paliła się żółta lampka, niedawno mechanik to naprawił i znów się zapaliła i naprawił i znów się zapaliła i dlatego przyjechała do mnie, bo tamten mechanik pewnie się nie zna i to kawał złodzieja, tylko bierze pieniądze.
To ja by najprościej wytłumaczyć możliwy problem porównuje samochód do żyrandola:
Proszę sobie wyobrazić że żyrandol na sześć żarówek ma lampkę ostrzegawczą, która zapala się w chwili popsucia się jednej żarówki.
Wymieniamy tą żarówkę na nową, komputerem gasimy lampkę kontrolną żyrandola i jak nie mamy szczęścia to za pięć minut gaśnie inna żarówka i znów zapala się lampka ostrzegająca o awarii żyrandola i takich kolejnych sytuacji w niedługim czasie w żyrandolu może być sześć, bo tyle jest żarówek.
W samochodzie jest więcej rzeczy do popsucia i kilkakrotne w niedługich odstępach czasu zapalanie się lampki kontrolnej nie musi znaczyć, że mechanik który to naprawiał jest zły, albo nie uczciwy.
I to trafia do wszystkich osób.:)
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak , nie rozumieją ze era maluchów dawno sie skończyła

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Najgorsi są tacy którzy nie mają pojęcia a wydaje im się że mają...
Ostatnio jeden się ze mną kłócił że w jego almerze łożyska przednich piast można wymienić bez prasy bo tam są stożkowe.
I jak byś mu tego nie tłumaczył to i tak naruszysz mu jego Ego znawcy od wszystkiego i pójdzie Ci taki w świat i naopowiada pierdół na twój temat swoim znajomym...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie .... ale juz mnie nie dziwią i nie irytują

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
I tak jesteś wrednym kapitalistą wyzyskiwaczem ..... nie zrozumieją poniektórzy ale ... kwestia pogrzebna jest gdzie indziej , ogolnie to gospodarka ktora praktycznie niewiele produkuje a dlaczego ? a to należy zacząć analizę od roku 89 gdzie itp. Kto potrafi czytac to znajdzie informacje a reszta zyje w błogiej nieswiadomosci i narzeka .

Analizę trzeba zacząć zdecydowanie wcześniej. Nie wynika ona ze zmiany systemu polityczno-gospodarczego , ani zmiany ustroju. Aktualna sytuacja ma swoje podłoże w historii tego kraju w jego położeniu geograficzno- politycznym w wojnach i kombinatorstwie już od XVIII wieku. Taka jest mentalność ludzi w naszej Polsce i cieżko będzie to zmienić. Musi nasze i kolejne pokolenie wymrzeć. W latach 60-80 zakłady pracy były państwowe - czyli nasze - bo państwo to ja i ty i kolega obok. Więc po części moje - więc mogę sobie coś wynieść z fabryki i wziąć do domu, bo przecież fabryka po części jest moja. I tak ludzie przerzucali przez płoty różne rzeczy. A w sobotę przy wódce Stasiek do Jóźka mówił - zakombinuj mi trochę śrub a ja załatwię Ci cement - nikt nie mówił wprost - ukradnij mi to czy tamto , a tak trzeba by ten proceder nazwać. Ale Ty jesteś obrotny - tak szybko mi to załatwiłeś. Kierownik kradł ciężarówkami , dyrektor kradł na papierze , a robole wózkami wywozili co się dało. Te kradzieże były społecznie promowane i uzasadnione - ale Ty jesteś gość - jak mi to załatwiłeś? No bo przecież wszyscy kradli . Nikt tego nie piętnował, a największe wyroki dostawali Ci co pojechali nocą kradzionym autem wyrąbać sklep spożywczy na wiosce. Np. słowo : spekulant w PRL-u oznaczało lawiranta złodzieja i chachmeta , a dziś to wytrawny gracz giełdowy, któremu zazdrości się smykałki do inwestowania w papiery wartościowe.

System nie był zły , to ludzi byli i są nadal winni obecnej sytuacji. Nie wszystko jest tak proste czasami jak nam się wydaje. Możemy mieć pretensje do losu , że np. nasza przemysł krajowy motoryzacyjny to dno, ale to też wynika z historii , ponieważ po wojnie Japonia , Niemcy i Włochy jako przegrani miały całkowity zakaz produkcji jakichkolwiek sprzętów wojskowych i ich wytwarzania. W tych krajach nie można było nawet nic takiego zaprojektować. Więc oni swoje siły wytwórcze i możliwości skierowali ku samochodom - no i widzimy jak to wygląda na dzień dzisiejszy.
Eksport czegokolwiek to jest PKB, byle nie siły roboczej i ewentualnie turystyka. Ale przy produkcji potrzebny jest prąd elektryczny, ciepło i surowce. Prąd mamy , ale limity emisji CO2 nas blokują , bo przecież niemcy i francja mają po ponad 20 elektrowni atomowych i twierdzą , że to czyta energia wręcz zielona. Nikt w Europie nie da sobie podskoczyć, za to przyjemnie importują do nas towary do leroy merlin, OBI , NOMI , Castorami i innych Lidlów. Najlepiej jednak wychodzi im import kredytów, gdzie oprocentowania zachodnie są o połowę niższe , a w Japonii jest deflacja i do odłożonych pieniędzy w banku trzeba jeszcze dopłacać.

Najgorsze jest to że nawet ja nie znam i nie mam recepty jak to uleczyć , a jakiś tam światopogląd mam. Pomimo, że tak jak Wy jestem czlowiekiem krystalicznej uczciwości:) to nie wiem od czego zaczął bym zmieniać ten kraj i ludzi. Mój znajomy ma pewien projekt : mówi tak : drzew by zabrakło w Polsce jakbym zaczął ich wieszać.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Analizę trzeba zacząć zdecydowanie wcześniej. Nie wynika ona ze zmiany systemu polityczno-gospodarczego , ani zmiany ustroju. Aktualna sytuacja ma swoje podłoże w historii tego kraju w jego położeniu geograficzno- politycznym w wojnach i kombinatorstwie już od XVIII wieku. Taka jest mentalność ludzi w naszej Polsce i cieżko będzie to zmienić. Musi nasze i kolejne pokolenie wymrzeć. W latach 60-80 zakłady pracy były państwowe - czyli nasze - bo państwo to ja i ty i kolega obok. Więc po części moje - więc mogę sobie coś wynieść z fabryki i wziąć do domu, bo przecież fabryka po części jest moja. I tak ludzie przerzucali przez płoty różne rzeczy. A w sobotę przy wódce Stasiek do Jóźka mówił - zakombinuj mi trochę śrub a ja załatwię Ci cement - nikt nie mówił wprost - ukradnij mi to czy tamto , a tak trzeba by ten proceder nazwać. Ale Ty jesteś obrotny - tak szybko mi to załatwiłeś. Kierownik kradł ciężarówkami , dyrektor kradł na papierze , a robole wózkami wywozili co się dało. Te kradzieże były społecznie promowane i uzasadnione - ale Ty jesteś gość - jak mi to załatwiłeś? No bo przecież wszyscy kradli . Nikt tego nie piętnował, a największe wyroki dostawali Ci co pojechali nocą kradzionym autem wyrąbać sklep spożywczy na wiosce. Np. słowo : spekulant w PRL-u oznaczało lawiranta złodzieja i chachmeta , a dziś to wytrawny gracz giełdowy, któremu zazdrości się smykałki do inwestowania w papiery wartościowe.

System nie był zły , to ludzi byli i są nadal winni obecnej sytuacji. Nie wszystko jest tak proste czasami jak nam się wydaje. Możemy mieć pretensje do losu , że np. nasza przemysł krajowy motoryzacyjny to dno, ale to też wynika z historii , ponieważ po wojnie Japonia , Niemcy i Włochy jako przegrani miały całkowity zakaz produkcji jakichkolwiek sprzętów wojskowych i ich wytwarzania. W tych krajach nie można było nawet nic takiego zaprojektować. Więc oni swoje siły wytwórcze i możliwości skierowali ku samochodom - no i widzimy jak to wygląda na dzień dzisiejszy.
Eksport czegokolwiek to jest PKB, byle nie siły roboczej i ewentualnie turystyka. Ale przy produkcji potrzebny jest prąd elektryczny, ciepło i surowce. Prąd mamy , ale limity emisji CO2 nas blokują , bo przecież niemcy i francja mają po ponad 20 elektrowni atomowych i twierdzą , że to czyta energia wręcz zielona. Nikt w Europie nie da sobie podskoczyć, za to przyjemnie importują do nas towary do leroy merlin, OBI , NOMI , Castorami i innych Lidlów. Najlepiej jednak wychodzi im import kredytów, gdzie oprocentowania zachodnie są o połowę niższe , a w Japonii jest deflacja i do odłożonych pieniędzy w banku trzeba jeszcze dopłacać.

Najgorsze jest to że nawet ja nie znam i nie mam recepty jak to uleczyć , a jakiś tam światopogląd mam. Pomimo, że tak jak Wy jestem czlowiekiem krystalicznej uczciwości:) to nie wiem od czego zaczął bym zmieniać ten kraj i ludzi. Mój znajomy ma pewien projekt : mówi tak : drzew by zabrakło w Polsce jakbym zaczął ich wieszać.
Ta teoria głosi że trzeba by ich wybić z rodzinami co do nogi ... Ale to niehumanitarne

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zgadzam się z analizą jeszcze wiele mozna dodać a jeszcze ładniej to wygląda u naszych wschodnich sąsiadów , zresztą podobnych do nas.

Jimmy Beck

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Polska niestety najlepszy eksport ma w kapitale ludzkim, i to nie chodzi tylko o tanią siłę roboczą, ale też o osoby wykwalifikowane

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Panowie powiedzcie do czego to prowadzi? sam się często nad tym zastanawiam. Kto będzie pracował z kąt mechaniorów, stolarzy i innych fachowców brać ? Ukraina ? Chiny?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co na to poradzisz ? zaczęło sie w 89 gdzie wszystko zdemolowano a potem wysprzedano w międzyczasie czytając różne artykuły z rożnych stron świata wyrobiłem sobie zdanie dlaczego i po co ...

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Sam mieszkam za granicą i zastanawiam się z kąt wezmę mechaniorów do mojego warsztatu jak wrócę. Chyba zostaje Ukraina. Nie daleko od granicy za Polską pensję Ukraiński mechanior powinien działać no i problem dorabiania w szopie koło chałupy odpada. Jeszcze parę groszy może wpaść jak mu wynajmę kąt do mieszkania.

Do góry Bottom