• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam wszystkich ! VW GOLF IV 1,6 AKL 102KM , BRAK MOCY DUSI SIĘ ROBI BUUUUU.

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Jak w temacie Golf IV 1,6 AKL 102KM 98r . Bez gazu , brak mocy , dusi się przy dodaniu gazu , robi buuuuuu. Na biegu jałowym pracuje ok , jak tylko doda się gazy ,to zaczyna mieć problem z wkręcaniem się na obroty , czasem strzeli w kolektor ssący . BŁĘDÓW na SILNIKU BRAK . Wymieniłem ustrzelki pod kolektorem ssącym na łączeniu z głowicą ,nowe przewody i świece , pompka paliwa ok daje ponad 3 bary .Rozrząd sprawdzany i jest na znakach , czujnik położenia wału nowy , czujni temperatury nowy . Katalizator wywalony , ale sonda w wydechu jest . I jak na razie bez Poprawy ? Będę wdzięczny za pomoc i Czekam na pomysły doświadczonych Kolegów Pozdrawiam .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pomiar cisnienia a najlepiej szczelności co to jest to buuuu ? weryfikacja rozrządu , sugeruje podłaczenie sie do sondy lambda bo pewnie ma mało paliwa

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Rozrząd jeszcze raz sprawdzałem, kliny są na miejscu i punkty na kołach też więc jest ok . Przy otwierani się przepustnicy na biegu jałowym , wygląda tak jak by chciało filtr powietrza wciągnąć i robi właśnie ( BUUUUUUUU ) po prostu buczy chwilami . Wtedy się dusi i czasem strzela w kolektor ssący , jakby coś z mieszanką paliwowo-powietrzną było nie tak . Paliwo w zbiorniku wypompowałem i nalałem świeżego 98 z BP . Dalej bez zmian . Na biegu jałowym pracuje równo , silnikiem nie rzuca , ani nie faluje . Pozostaje podmienić przepustnice i przepływkę , bo już więcej nic mi nie przychodzi do głowy ???

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ciśnienie paliwa jakie ma? Jździłeś z testerem , żeby zobaczyć jaki skład mieszanki ma? obstawiam ,że ubogo.

DEJMIEN

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
HIGH WYCOMBE
Odłącz przepływkę i sprawdź bo jeżeli ci strzeliło parę razy to mógł ją szlak trafić i występuje właśnie taki obiaw.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
uwazam że to moze byc kwestia paliwa nie wiem dlaczego ale leja 98 do silnikow na 95 a tak inna przedkość spalania itp

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Problem rozwiązany . Paliwo nie ma znaczenia w tych akurat silnikach chodzą dobrze na 98 i na 95 ! BYŁA USZKODZONA PRZEPŁYWKA ! DOSTAŁ NOWĄ I CHODZI SILNIK JAK ZŁOTO , WKRĘCA SIĘ TERAZ NA OBROTY BEZ ZAJĄKNIĘCIA ! Uważam temat za zakończony i dziękuje wszystkim Kolegom za wsparcie . Pozdrawiam :)

eddie1987

Początkujący
Punktów
0
witam ja mam tą samą przypadłość golf 4 1,6 sr brak mocy powymieniałem w samochodzie: sonda lambda ( dedykowana bosch ) czujnik wału, przepływka, temperatury, świece dedykowane pod lpg te z wolframem czy czymś tam ale na pewno NGK , przewody wn, rozrząd ok objawy identyczne kicha prycha strzela z kolektora nie poradzi się, to takie uczucie jakbym ciągnął za sobą z 20 ton czegoś tam mechanikom to już im ręce opadają w kompie brak błędów dosłownie brak i tz: bądź panie tu dobry i zrób jak zórz sam nie wiem co mu jest PROSZĘ POMOOOOOOCYYYYY

marcin www

SuperMechanior
Punktów
32
Przeplywki nie wymieniłeś:) przepraszam nie doczytalem ze wymieniona

Ma gaz ten samochod?

eddie1987

Początkujący
Punktów
0
NOWA instalacja lpg wtryski staga a komp barakudy czy tam na odwrót
a podciśnienie ok kolektor szczelny psikałem plakiem i takim preparatem na nieszczelnośći podciśnienia

eddie1987

Początkujący
Punktów
0
to mam go wyjąć i pooglądać z każdej str. i wymienić uszczelki ?????

eddie1987

Początkujący
Punktów
0
a jak ja mam ją sprawdzić czy dobra czy zła skoro na bęzynie muli a na gazie zapieral...... to raczej nie cewka

Do góry Bottom