• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyłączający się pedał gazu w trakcie jazdy - 1.9 TDI BLS

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam
Mam problem z interpretacją błędów z silnika odczytanych przez vcds.
Diagnozowane auto to Audi A3 8P 1.9 TDI BLS 2007r.

Objaw jest następujący:
Podczas jazdy, w zupełnie losowym momencie, bez zależności od prędkości czy biegu, pedał gazu potrafi się wyłączyć. Wygląda to tak, jakby przestał reagować na wciskanie. Można wcisnąć go do dechy a i tak auto nie przyśpiesza, tylko toczy się na biegu (hamowanie silnikiem). Aby znowu zaczął działać wystarczy puścić go na 2-3 sekundy i znowu zaczyna działać (przez jakiś czas).

Według wujka Googla przyczyna może być w uszkodzonym pedale gazu, albo czujniku ciśnienia spalin. Zaznaczam, że około 1,5 miesiąca temu był wymieniany rozrząd (w tej chwili według vcds, ustawiony jest na 0,0). Ale bardzo prosiłbym a bardziej precyzyjną poradę lub o wskazanie dobrego mechanika pomiędzy Sanokiem a Rzeszowem.

Błędy:
2 Faults Found:
000833 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 - 000 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00110000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 2
Reset counter: 255
Mileage: 212640 km
Time Indication: 0
Date: 2017.11.10
Time: 07:57:10

Freeze Frame:
RPM: 756 /min
Speed: 0.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 14.06 V
Bin. Bits: 00000100
Idle Stabilization: 0.0°KW
(no units): 48.0

000551 - Throttle Pedal Position Sensor (G79)
P0227 - 000 - Signal too Low - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00110000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 2
Reset counter: 255
Mileage: 212640 km
Time Indication: 0
Date: 2017.11.10
Time: 07:57:10

Readiness: 0 0 0 0 0

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
No właśnie nie wiem za bardzo jak wyłapać nieprawidłowości, bo jeżeli chodzi o czujnik G40 to jedyne co wiem to że w dziale Engine, na bloku 8 i w grupie 4 odczytuje 4 wartość odpowiadającą za synchronizację rozrządu. I tam mam 0,0^KW (2 mechaników sprawdzało fizycznie, że rozrząd ustawiony jest idealnie na 0). Natomiast czujnik G79 nie mam pojęcia jak sprawdzić. Nawet nie wiem gdzie ten czujnik się znajduje, czy przy pedale gazu, czy przy przepustnicy. Naprawdę nie wiem :/

W tamtym tygodniu oddałem auto do diagnozy (na szczęście wydałem tylko 50 zł), i powiedzieli mi, że proponują wymienić czujnik położenia wałka rozrządu za 300 zł, ale nie dają gwarancji, że to pomoże... Błąd G79 nie chciał im się wyświetlić podczas próbnej jazdy, i nie odcięło im ani razu pedału gazu...(nie wiem tak naprawdę ile i jak to testowali), dodali tylko że nie mają pomysłu na ten pedał gazu i być może to ten czujnik położenia wałka.... Nie mam szczęścia z tymi diagnozami ^^ a widmo wydania 300 zł na marne, nie motywuje mnie do zmiany czujnika, po poczytaniu trochę opinii na google.

Aha i zaczęło się zdarzać, że czasem miga ta spiralka na liczniku.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Czujnik stopu OK. Pytanie jest takie, czy spróbować wymienić pedał gazu ? Czy może tu chodzić o jakiś inny czujnik ? Czy może być to związane z kostką przy ECU znajdującej się w podszybiu. Sam już nie wiem. Dzisiaj byłem u mechanika, to kazał przyjechać jak problem z gazem będzie cały czas, a nie raz na x czasu. Nooo ręce opadają.

Skupmy się tylko na błędzie:
000551 - Throttle Pedal Position Sensor (G79)
P0227 - 000 - Signal too Low - Intermittent

bo on jest najniebezpieczniejszy podczas jazdy.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Pytanie.
Czy kupując cały pedał gazu na allegro jak np z tej aukcji:
http://allegro.pl/audi-a3-8p-1-9-tdi-potencjometr-gazu-1k2721503m-i6999353231.html

mam już w tym czujniki pedału gazu. Czy to jest całkiem inna historia, i czujniki są podłączane do pedała (od zewnątrz), który wkleiłem powyżej. Chodzi mi o to, czy kupując taki pedał muszę jeszcze dokupić czujniki i czy w ogóle łatwo się je wymienia (czy trzeba z całym okablowaniem lub z ucinaniem starego i lutowaniem nowego).

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
czujniki są podłączane do pedała
w czasach poprawności, piszemy "waginosceptyka".
Chodzi mi o to, czy kupując taki pedał muszę jeszcze dokupić czujniki i czy w ogóle łatwo się je wymienia (czy trzeba z całym okablowaniem lub z ucinaniem starego i lutowaniem nowego).
Dzisiaj byłem u mechanika, to kazał przyjechać jak problem z gazem będzie cały czas, a nie raz na x czasu. Nooo ręce opadają.
zmień mechanika, albo zostaw mu auto na taki czas, żeby mógł je dobrze z diagnozować.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Dziękuję za odpowiedź, zgrywanie mądrzejszego zawsze jest na topie... Nie mam kasy teraz na drogie naprawy z powodu życiowej sytuacji, niektórzy mechanicy w moim mieście, chcą się dopiero za to zabrać za 2 tygodnie bo nie mają czasu, a 2 z nich poddało się i uwaga, kazali przyjechać jak problem będzie się pojawiał cały czas...... Z taką usterką jazda jest niebezpieczna, dlatego nie mogę tracić czasu i przy cenie 50 zł za PEDAŁ GAZU (w czasach poprawności "dźwignia przeznaczona do obsługi stopą w samochodzie, regulująca dopływ mieszanki paliwa z powietrzem"), może warto spróbować go wymienić. Ale lepiej wyśmiać i cisnąć bekę z gościa co z mechaniką ma tyle wspólnego co koń z koniecznością. Ale tacy zawsze się znajdą i na to nie ma rozwiązania, ale być może istnieje rozwiązanie na problem związany z moim autem.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Warto "przedzwonić" ciągłość wiązki między pedałem a przepustnicą. Jak będzie ok wymień pedał. Miałem podobny problem w Grandepunto - samochód w najmniej oczekiwanym momencie przestawał jechać, też były błędy związane z potencjometrem pedału i zbyt niskim jego sygnałem. Tylko pytanie czy potencjometr za 30PLN będzie w pełni sprawny. przepraszam przejrzałem ceny na aledrogo i jak na część do audi to przyzwoita cena.

Ostatnia edycja:

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Dziękuję za radę. Myślę, że za 35 zł skuszę się na zakup pedału gazu, podjadę do elektromechanika i tak jak napisałeś powiem mu żeby sprawdził tą wiązkę kabli oraz wymienił cały potencjometr. Jeżeli okaże się wiązka to stracę tylko 35 zł, ale sprawa będzie jasna. Nie można też jeździć 10 razy do mechanika z różnymi pomysłami, bo oni też mają czas ograniczony. W Rzeszowie, to po mojej opowieści, na diagnozę karzą dzwonić za 2 tygodnie. Nikt tego nie chce ruszać.... bo to może być cięższy zarobek. Ale w pewnym sensie ich rozumiem. Oby tylko fochów na mnie nie puszczali, że sam z pomocą tego forum i vcds próbuje diagnozować problem i tylko podrzucam części do wymiany. Jeden tak się sfochał. Zastanawia mnie, czy nie mogą to też być objawy zalanego sterownika ECU, albo czujnik ciśnienia spalin (kilka osób na forach miała podobny problem i to było to). No nic, zaczniemy najpierw od najtańszej i najbardziej prawdopodobnej opcji ;) Jeszcze raz, dzięki ;)

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Oki, na szczęście tylko 35 zł jak psu w dupę :) Auto po wymianie potencjometru gazu, zachowuje się identycznie jak przed. Teraz to już sam nie wiem :) Trzeba przestać bawić się w strzelanie i ponownie zostawić auto u mechanika na kilka dni.....oby nie była to droga zabawa :( być może to będzie coś z zestawu: okablowanie; turbina; czujnik ciśnienia spalin; sterownik ECU ...... ale na własną rękę już nic nie wymieniam.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wiesz co, czasem lepiej poczekać na speca dwa tygodnie niż na ślepo wymieniać części. Wychodzi taniej i mniej nerwów. Ciśniemy bekę ,bo nie słuchasz co się do Ciebie mówi... Dobra rzetelna diagnoza, potem naprawa i nie strzelaj focha jak trzeba poczekać tydzień, tym bardziej, że możesz jeździć. Ludzie z rakiem czekają w kolejkach do NFZ i nie marudzą...

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Słucham rad, bo nie jestem mechanikiem w najmniejszym stopniu i na podstawie tych rad spróbowałem wymienić ten pedał gazu. Sam dzwoniłem do mechanika i powiedział mi, abym sam sobie spróbował ten pedał wymienić, bo to rzecz tania i prosta do wymiany. Kombinuje aby zaoszczędzić czas i pieniądze, i to chyba nie jest jakoś specjalnie dziwne. Jak ktoś na tym forum pisze bez rozkminy ,,a co to może być ?" wtedy wylewa się na niego hejt, że najpierw poczytaj google, a potem pytaj. Jak sam sobie sprawdzisz, to hejt się wylewa, że za bardzo kombinujesz (bo odbierasz pracę mechanikom). Do fochów mi daleko ale po prostu, każdego by wkurw wziął jakby, ktoś się nabijał z jego pisowni, czy problemów. I lepiej jest wtedy przemilczeć albo po prostu postarać się pomóc człowiekowi. W tej chwili, co by to nie było i tak nie jestem w stanie sam tego zdiagnozować czy naprawić. Dlatego auto dzisiaj trafia do mechanika.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Dla ciekawskich finał tej usterki to czujnik położenia wałka rozrządu (ten błąd: 000833 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 - 000 - Implausible Signal - Intermittent). Przy wymianie rozrządu musieli uszkodzić czujnik. Oddałem auto do elektromechanika, kompleksowo sprawdził całą elektronikę i wyszło, że wyżej wymieniony czujnik posiadał niewłaściwe napięcie w momencie gdy osiągał wyższą temperaturę. Jednak VCDS od początku prawdę mówił, i choćby nie wiem jak to się dziwne wydawało, miał rację :p Na szczęście koszt diagnozy + czujnik wyniósł 300 zł, więc kieszeni nie rozszarpało :) Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Do góry Bottom