• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór klucza pneumatycznego

P

PogotowieSamochodoweUK

Heheh no stacja jest przygotowana, zbiornik posredni przed stacja do narzedzi tez....Problemem jest czas na zamontowanie tego :(

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
jeśli zrobisz tak jak napisałeś to będziesz zadowolony z każdego młotka tylko nie zapomnij o ustawieniu kropelko-wania na stacji :D widziałem gości co jak raz nalali olej to mieli go przez kilka lat bo była ustawiona bardzo uboga dawka :)

P

PogotowieSamochodoweUK

A widzisz.... tego to ja nie znaju, jak sie ustawia to nasycenie smarowania? Mowi o tym producent naredzia czy jak? Sa jakies standardowe ustawienia? Zbiorniczek jest okolo 200ml chyba. Jeden do ujecia tylko i wylacznie dla klucza z filtrem umieszczonym tuz przed naolejaczem. Reszte rzeczy zasilam bezposrednio z ujecia od osuszacza ziebniczego.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
w każdym zespole przygotowania jest ''pokrętło zaworek lub śrubeczka '' na klucz ciężko jest ustawić wydatek oleju bo powinno się to ustawiać ilość kropel na cykl
Np na 3 pełne ruchy zbijaka montazownicy ja daje 1 krople oleju na gana musisz sam ustawić swoja dawkę nie widziałem jeszcze specyfikacji dla kluczy pneumatycznych :) piszą ze ma być olej ale ile nikt nie wie :) myśle ze jak dasz krople na 5-10 sekund to będzie dobrze pamiętaj ilością mu nie zaszkodzisz tylko brakiem

P

PogotowieSamochodoweUK

Od nadmiaru wolny sie robi strasznie zauwazylem ;)

W opisach wiekszosci narzedzi jest okolo 5 kropel dziennie przed praca. Tylko po 3h pracy to tam juz sucho jest bo wylatujace powietrze zmienia zapach na taki jak sie metal grzeje. To powiertze uciekajace z raczki z tlumika oczywiscie.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Panowie rozglądam się za jakimś pneumatem do roboty w domu, poleci ktoś coś w cenie do 6ciu stówek? Czy lepiej się nie spieszyć i kupić coś droższego? Na allegro pełno teog ustrojstwa ale kompletnie nie wiem na co się zdecydować....

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Panowie rozglądam się za jakimś pneumatem do roboty w domu, poleci ktoś coś w cenie do 6ciu stówek? Czy lepiej się nie spieszyć i kupić coś droższego? Na allegro pełno teog ustrojstwa ale kompletnie nie wiem na co się zdecydować....

Yato YT-0953 na warsztacie mam taki i daje sobie znakomicie radę :)
Przy ustawionym 8-9 Bar'ach i wężu 12mm na 1 przełożeniu śruby od koła (17, 19, 21) dokręca na ok. 90-100 Nm mam go już rok czasu i jest używany dzień w dzień i daje sobie rade bez problemu :)

Pozdrawiam.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Na swoje potrzeby garażowe odpuściłem se pneumata, bez dobrego kompresora (duży zbiornik) pneumat nie dawał rady.
Nabyłem elektryczny, najmocniejszy nie jest ale w porównaniu do poprzednego air gun'a daje radę
https://www.machinemart.co.uk/shop/...G53vplk0NCJ6a9Upk_jcRgkMPMrcQzJn87hoCSkvw_wcB

ja mam kompresor 200L a w robocie jest 100L i ten chicago daje na nim rade ale przy dłużyszm kręceniu jak śruba zawalona to trzeba czekać na powietrze co wiąże się że nakrętka przy kręceniu się rozgrzała i jak czekasz na powietrze to stygnie i się zaciska, także masz rację, ale u mnie da radę :)

Yato YT-0953 na warsztacie mam taki i daje sobie znakomicie radę :)
Przy ustawionym 8-9 Bar'ach i wężu 12mm na 1 przełożeniu śruby od koła (17, 19, 21) dokręca na ok. 90-100 Nm mam go już rok czasu i jest używany dzień w dzień i daje sobie rade bez problemu :)

Pozdrawiam.

Też mysłałem nad tym Yato ale nie byłem 100% przekonany bo patrząc na klucze Yatowskie dzisiejsze to badziew, ale moze pneumat da radę. Założyć mu oliwiarkę na wlocie to będzie śmigał :) Najważniejsze by odkręcił śruby na wale od rozrządu i półosie bo to najczęściej jest dowalone dośc dobrze :) Czyli prawdopodobnie zamówię w tym tygodniu tego Yato :)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Również polecam tego Yato 1356Nm, mam i daje sobie świetnie radę mimo kilku lat na karku , śmiga na 8 barach i przewodzie 12mm, jedyne co to od niedawna słabo trzyma nasadke bo wytarł się ten pierścionek na kwadracie

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Ale one są wymienne to nie problem.

adamarr

Gaduła
Punktów
6
My na warsztacie używamy kluczy pneumatycznych CHICAGO PNEUMATIC. Są dobrze wykonane, łatwo zmienia się końcówki i nie przypominam sobie aby kiedykolwiek zawiodły. Nie są tanie, ale jakościowo b. dobre. Specyfikację znaleźć można na Motointegrator. Ceny zaczynają się od kilku stówek w górę.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Matys- gdzie dostane taki pierścionek? I jak to ściągnać, bo przy ostatniej próbie rozwaliłem sobie łape? :p

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Nie wiem jak z Yato ale np z CP nie ma problemu z częściami zamiennymi. Trzeba dzwonić do serwisu. Na pewno z yato też tak jest albo dopasować pierścień z jakiegoś CP.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Też mysłałem nad tym Yato ale nie byłem 100% przekonany bo patrząc na klucze Yatowskie dzisiejsze to badziew, ale moze pneumat da radę. Założyć mu oliwiarkę na wlocie to będzie śmigał :) Najważniejsze by odkręcił śruby na wale od rozrządu i półosie bo to najczęściej jest dowalone dośc dobrze :) Czyli prawdopodobnie zamówię w tym tygodniu tego Yato :)

Bez problemu odkręca śruby od przegubów, czy kół od rozrządu :) U nas ma również zastosowanie przy ciągnikach rolniczych wiec tam również są dosyć wysokie momenty dokręcania i bez problemu sobie wszystko odkręca, no chyba że śruba faktycznie zapieczona no to wiadomo że będzie miał problemy ;)

Pozdrawiam.

Gabryś

Początkujący
Punktów
0
Ja na warsztacie kręcę śrubki Hazet'tem i powiem szczerze że fajny sprzęcik :) W osobówkach śruby idą, czasem zdarzy się śruba od półosi która nie pójdzie ale to rzadkość. Do busów mam Bete i daje radę nawet z dowalonymi szpilkami kół :)
Hazet jest fajny bo jest bardzo precyzyjny, na bete trzeba natomiast uważać przy dokręcaniu żeby jakieś śrubki przypadkiem nie przekręcić bo przycisk jest twardy i ciężko wyczuć :)

Do góry Bottom