• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór klucza pneumatycznego

P

PogotowieSamochodoweUK

Heheh no stacja jest przygotowana, zbiornik posredni przed stacja do narzedzi tez....Problemem jest czas na zamontowanie tego :(

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
jeśli zrobisz tak jak napisałeś to będziesz zadowolony z każdego młotka tylko nie zapomnij o ustawieniu kropelko-wania na stacji :D widziałem gości co jak raz nalali olej to mieli go przez kilka lat bo była ustawiona bardzo uboga dawka :)

P

PogotowieSamochodoweUK

A widzisz.... tego to ja nie znaju, jak sie ustawia to nasycenie smarowania? Mowi o tym producent naredzia czy jak? Sa jakies standardowe ustawienia? Zbiorniczek jest okolo 200ml chyba. Jeden do ujecia tylko i wylacznie dla klucza z filtrem umieszczonym tuz przed naolejaczem. Reszte rzeczy zasilam bezposrednio z ujecia od osuszacza ziebniczego.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
w każdym zespole przygotowania jest ''pokrętło zaworek lub śrubeczka '' na klucz ciężko jest ustawić wydatek oleju bo powinno się to ustawiać ilość kropel na cykl
Np na 3 pełne ruchy zbijaka montazownicy ja daje 1 krople oleju na gana musisz sam ustawić swoja dawkę nie widziałem jeszcze specyfikacji dla kluczy pneumatycznych :) piszą ze ma być olej ale ile nikt nie wie :) myśle ze jak dasz krople na 5-10 sekund to będzie dobrze pamiętaj ilością mu nie zaszkodzisz tylko brakiem

P

PogotowieSamochodoweUK

Od nadmiaru wolny sie robi strasznie zauwazylem ;)

W opisach wiekszosci narzedzi jest okolo 5 kropel dziennie przed praca. Tylko po 3h pracy to tam juz sucho jest bo wylatujace powietrze zmienia zapach na taki jak sie metal grzeje. To powiertze uciekajace z raczki z tlumika oczywiscie.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Panowie rozglądam się za jakimś pneumatem do roboty w domu, poleci ktoś coś w cenie do 6ciu stówek? Czy lepiej się nie spieszyć i kupić coś droższego? Na allegro pełno teog ustrojstwa ale kompletnie nie wiem na co się zdecydować....

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Panowie rozglądam się za jakimś pneumatem do roboty w domu, poleci ktoś coś w cenie do 6ciu stówek? Czy lepiej się nie spieszyć i kupić coś droższego? Na allegro pełno teog ustrojstwa ale kompletnie nie wiem na co się zdecydować....

Yato YT-0953 na warsztacie mam taki i daje sobie znakomicie radę :)
Przy ustawionym 8-9 Bar'ach i wężu 12mm na 1 przełożeniu śruby od koła (17, 19, 21) dokręca na ok. 90-100 Nm mam go już rok czasu i jest używany dzień w dzień i daje sobie rade bez problemu :)

Pozdrawiam.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Na swoje potrzeby garażowe odpuściłem se pneumata, bez dobrego kompresora (duży zbiornik) pneumat nie dawał rady.
Nabyłem elektryczny, najmocniejszy nie jest ale w porównaniu do poprzednego air gun'a daje radę
https://www.machinemart.co.uk/shop/...G53vplk0NCJ6a9Upk_jcRgkMPMrcQzJn87hoCSkvw_wcB

ja mam kompresor 200L a w robocie jest 100L i ten chicago daje na nim rade ale przy dłużyszm kręceniu jak śruba zawalona to trzeba czekać na powietrze co wiąże się że nakrętka przy kręceniu się rozgrzała i jak czekasz na powietrze to stygnie i się zaciska, także masz rację, ale u mnie da radę :)

Yato YT-0953 na warsztacie mam taki i daje sobie znakomicie radę :)
Przy ustawionym 8-9 Bar'ach i wężu 12mm na 1 przełożeniu śruby od koła (17, 19, 21) dokręca na ok. 90-100 Nm mam go już rok czasu i jest używany dzień w dzień i daje sobie rade bez problemu :)

Pozdrawiam.

Też mysłałem nad tym Yato ale nie byłem 100% przekonany bo patrząc na klucze Yatowskie dzisiejsze to badziew, ale moze pneumat da radę. Założyć mu oliwiarkę na wlocie to będzie śmigał :) Najważniejsze by odkręcił śruby na wale od rozrządu i półosie bo to najczęściej jest dowalone dośc dobrze :) Czyli prawdopodobnie zamówię w tym tygodniu tego Yato :)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Również polecam tego Yato 1356Nm, mam i daje sobie świetnie radę mimo kilku lat na karku , śmiga na 8 barach i przewodzie 12mm, jedyne co to od niedawna słabo trzyma nasadke bo wytarł się ten pierścionek na kwadracie

adamarr

Gaduła
Punktów
5
My na warsztacie używamy kluczy pneumatycznych CHICAGO PNEUMATIC. Są dobrze wykonane, łatwo zmienia się końcówki i nie przypominam sobie aby kiedykolwiek zawiodły. Nie są tanie, ale jakościowo b. dobre. Specyfikację znaleźć można na Motointegrator. Ceny zaczynają się od kilku stówek w górę.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Matys- gdzie dostane taki pierścionek? I jak to ściągnać, bo przy ostatniej próbie rozwaliłem sobie łape? :p

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Nie wiem jak z Yato ale np z CP nie ma problemu z częściami zamiennymi. Trzeba dzwonić do serwisu. Na pewno z yato też tak jest albo dopasować pierścień z jakiegoś CP.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Też mysłałem nad tym Yato ale nie byłem 100% przekonany bo patrząc na klucze Yatowskie dzisiejsze to badziew, ale moze pneumat da radę. Założyć mu oliwiarkę na wlocie to będzie śmigał :) Najważniejsze by odkręcił śruby na wale od rozrządu i półosie bo to najczęściej jest dowalone dośc dobrze :) Czyli prawdopodobnie zamówię w tym tygodniu tego Yato :)

Bez problemu odkręca śruby od przegubów, czy kół od rozrządu :) U nas ma również zastosowanie przy ciągnikach rolniczych wiec tam również są dosyć wysokie momenty dokręcania i bez problemu sobie wszystko odkręca, no chyba że śruba faktycznie zapieczona no to wiadomo że będzie miał problemy ;)

Pozdrawiam.

Gabryś

Początkujący
Punktów
0
Ja na warsztacie kręcę śrubki Hazet'tem i powiem szczerze że fajny sprzęcik :) W osobówkach śruby idą, czasem zdarzy się śruba od półosi która nie pójdzie ale to rzadkość. Do busów mam Bete i daje radę nawet z dowalonymi szpilkami kół :)
Hazet jest fajny bo jest bardzo precyzyjny, na bete trzeba natomiast uważać przy dokręcaniu żeby jakieś śrubki przypadkiem nie przekręcić bo przycisk jest twardy i ciężko wyczuć :)

Do góry Bottom