• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór klucza pneumatycznego

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
my mamy do odkręcania kół w autobusach pneumata Kuken 1' i przy 12 barach odkrecamy a przy 10 dokręcamy i jest ok, nie rozumiem natomiast dlaczego wartość ciśnienia ma nie mieć wpływu na siłę klucza skoro ma, to widać. Najlepsze są pneumaty z młotkami Twin - Hammer, przynajmniej dla mnie, mam taki IR na 1/2' i jest super, a dla porównania chińczyk taki za 100 zł z kompletem nasadek :D nie ma siły czy to przy 6 czy przy 12 barach, to też ze względu na system młotków :)
Racja Arni , temat ciśnienia i przekroju węża , spadek na redaktorze wraca jak bumerang . Popieram to co piszesz , sam jadę między 12-15 atm. W latach76 dobry sprzęt pneumatyczny trzeba było załatwić z Polmozbytu . Ale podwójny udar to była nowość . A Yato , Ks Tools czy Adler , to nie góra . Choć przyszłość to dziś aku . Taki Metabo z 90-lat nadawał się do zakręcania śrubek , dziś nie Metabo co prawda , ale odkręcić śruby w ciężarowych i jest na wyposażeniu pomocy technicznej .

cross

Nowy
Punktów
0
Dzięki za podpowiedzi :) może popatrzę jakieś na 3/4

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dzięki za podpowiedzi :) może popatrzę jakieś na 3/4
To dobry pomysł na 3/4 jak w piosence no i posmaruj go trochę . Ojciec żartował do klientów , że za mocno smarowali i ugniło , ale tu bez smarowania i odwadniacza to ugnije . Swoją drogą przez 35 -lat ciśnieniem nic nie śpi. ....łem , ale piłę i szlifierkę zatarłem .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
ja mam taki

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Klucz pneumatyczny

1.STM 0004 + zestaw nasadek cena netto 615zł

2.CP 7733P + zestaw nasadek cena netto 520zł
klucz pneumatyczny.png STM0004 (2).JPG

mam jeszcze kilka innych rzeczy jak coś to pisać pw
te narzędzia są do ciągłego użytku w warsztacie większość urządzeń o wątpliwych markach po prostu służą majsterkowiczom i maja ograniczona żywotność

tak jak koledzy pisali ciśnienie 6,2 do 7 przy zachowaniu przekroju przewodu min 10mm ja jednak jako prawdziwy polak zawsze dodaje coś od siebie i ustawione mam na 8 bar jest to jeszcze w tolerancji wytrzymałości zaworów no i ważna zasada nie przesadzać z długością przewodu po 15m tracimy zapas powietrza i dostajemy zadyszki i przydał by się w instalacji zbiornik akumulacyjny może być 50l wystarczy a zrobi robotę

dam przykład prosty sami oddychajcie przez rurkę dwumetrowa :)

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Jeśli klucz pneumatyczny na lata to tylko Chicago Pneumatic czyli CP.
Klucze kompozytowe czy z podwójnymi udarami itp są oczywiście skuteczne i praktyczne ale nie żyją zbyt długo.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli klucz pneumatyczny na lata to tylko Chicago Pneumatic czyli CP.
Klucze kompozytowe czy z podwójnymi udarami itp są oczywiście skuteczne i praktyczne ale nie żyją zbyt długo.
Jest takie powiedzonko - za tanie pieniądze psy mięso jedzą - i to tyle co do jakości wszystkich wyrobów . Cena jest krótko adekwatna do jakości produktu
puki dana firma nie zostaje uznana na rynku . Potem spada jakość a wzrasta cena .

P

PogotowieSamochodoweUK

Ok, panowie troche czasu juz minelo od chwili tego bumu z kluczami wygladajacymi identycznie ''yato/rotake/scorpio/alder'' i jak on tam sie jeszcze nazywal.

Jak wrazenia po takim czasie u tych co go mieli i czy kupicie ponownie?

Opisze moje: (wersja z ''napisem ROTAKE'')

1.Po wyjeciu z pudelka upadl i odpekl plastik przy sworzniu montazowym ale to delikatnie jedynie.
2.Po pierwszysch kilku srubach pierscien blokujacy nasadki sie pogiol i trzeba bylo wyrwac nasadke i teraz lata bez pierscienia.
3.Dziala bez filtra/odwadniacza bo siadl (okazalo sie po prawie roku ze czynnik sie zkonczyl hahahah ) i niedawno zaczol czkawki dostawac i przerywac. Otoz mowie a co mi tam, zalalem go plynem do czyszczenia hamulcow 4-5 razy pod rzad i przepuscilem przez wszystkie biegi i pozniej to samo zalewajac na max olejem. Odziwo wskrzesil sie i dalej chodzi jak nowy!

Wrazenia:

-jedyne z czym sobie nie poradzil to 2 razy ze sruba przegubu zapieczona korozja i trzeba bylo przez 2 metrowa rure lamac
-mimo wrazenia ze umarl po umyciu ogromnej ilosci syfu i przedmuchaniu separatora w rekojesci jest jak nowy mimo braku regularnego dbania o niego
-ma dosyc mocne kopniecie wstepne wiec mozna odkrecac tloki amortyzatora kopiac wlaczkik zamiast bawoc sie z wyrabiajacym sie imbusem czy torksem i grzechotka przelotowa
-radzi sobie praktycznie ze wszystkim przy osobowkach i busach
-mysle ze kupie kolejny ale tym razem z walizka czyli w wersji ''ALDER'' czy jak tam ten napis brzmi hahaha bo sie wyswiechtal po podlodze i polkach

Myslalem nad zakupem czegos drozszego, jak mialem kiedys czyli CP, ale wyglada na to ze za te pieniadze lepiej kupic 2 sztuki tej chinszczyzny i pracujac jedna 2ga rozbierac i czyscic raz na pol roku.

A wy co myslicie?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Mogę polecić bez wahania klucz Beta 1927cd. Pracowałem takim na warsztacie i radził sobie ze wszystkim zero problemów, żadnych awarii, a używany był intensywnie. Sam prywatnie zakupiłem sobie taki klucz którego posiadaczem jestem od dosłownie kilku miesięcy i również spełnia w 100 procentach moje oczekiwania. Jak dotąd poddał się przy jednej śrubie od półosi Audi a4, poszła dopiero po podgrzaniu nawet rura dwa metry nie dały sobie z nią rady więc usprawiedliwienie dla klucza jest. Moje doświadczenie z tym kluczem to rok czasu łącznie z pracą na warsztacie więc mogę szczerze polecić do osobówek spokojnie wystarcza.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ile ta BETA kosztuje hahahaha Pytam nieco ironiczne bo ich ceny sa nie z tej ziemi. Ja mialem przyjemnosc, lub tez nieprzyjemnosc kupic zestaw kluczy co sie polamaly, ceny nie pamietam i stol za 950 funtow ktory sie pogiol jak w imadle rozkrecalem wal napedowy co jakis dziad na klej poskladal. Tak ze Beta jako uznana marka u krolowej Eli na mnie zrobila kiepskie wrazenie. Moze chociaz z pneumatyka sobie radza....

Klucz pneumatyczny

1.STM 0004 + zestaw nasadek cena netto 615zł

2.CP 7733P + zestaw nasadek cena netto 520zł
Wyświetl załącznik 6619 Wyświetl załącznik 6618

mam jeszcze kilka innych rzeczy jak coś to pisać pw
te narzędzia są do ciągłego użytku w warsztacie większość urządzeń o wątpliwych markach po prostu służą majsterkowiczom i maja ograniczona żywotność

tak jak koledzy pisali ciśnienie 6,2 do 7 przy zachowaniu przekroju przewodu min 10mm ja jednak jako prawdziwy polak zawsze dodaje coś od siebie i ustawione mam na 8 bar jest to jeszcze w tolerancji wytrzymałości zaworów no i ważna zasada nie przesadzać z długością przewodu po 15m tracimy zapas powietrza i dostajemy zadyszki i przydał by się w instalacji zbiornik akumulacyjny może być 50l wystarczy a zrobi robotę

dam przykład prosty sami oddychajcie przez rurkę dwumetrowa :)
Kolego daj rozpiske do tego CP bo rozumiem ze ta wklejona to do Mastera?
Jaka jest na to gwarancja i czy faktycznie mozna go katowac jak Rotake czy okaze sie byc delikatny jak CP i Snap on ze bez oleju codziennie i filtra dlugo nie pochodzi? I czy faktycznie ma te 1400nm? Bo tani Rotake chyba tak...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ok, manowie troche czasu juz minelo od chwili tego bumu z kluczami wygladajacymi identycznie ''yato/rotake/scorpio/alder'' i jak on tam sie jeszcze nazywal.

Ja od ponad roku używam dwóch takich kluczy u siebie na warsztacie, jeden Scorpio, drugi Yato. Oleju wleje jak mi się przypomni, odkręcają prawie wszystko, jak się zepsuje to nie będzie żalu, po prostu kupię następny.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
nie ma klucza który będzie dobrze działał bez smarowania wszystkie maja swoje granice jeśli chcesz duży moment to klucz musi być dokładnie wykonany i nie dostawać wody syfu a zamiast tego mgła olejowa, co to za problem powiesić stacje przygotowania powietrza na ścianie i zapomnieć o smarowaniu na długi czas??

przypomina mi sie powiedzenie ''jak dbasz tak masz''
CP zawsze ma ten moment który jest napisany w specyfikacji jeśli nie, nie przechodzi kontroli jakości a katować go możesz całymi godzinami tylko daj mu ''pić''

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
kolego spoko ze znalazłeś takie cudo ale to już nie jest ta beta co dawniej jej czasy minęły bezpowrotnie kolega wcześniej poleca CP7748 i ja tez mogę polecić z czystym sumieniem 1250 Nm przy wadze 2kg
to nie jest wyssane z palca

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
a miał ktoś okazje porównać cp7748 lub cp7749 do facom co ma niby 1700Nm ? Bo zamawiałem tego facoma znajomemu na warsztat , fajny jest i wygodny przy pracy ale nie wiem czy ma aż taką moc jak piszą :) a za jakiś czas chce kupić drugiego pneumata i zastanawiam się miedzy Cp a facom

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom