• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór wiertarko-wkrętarki ( dobrego, odpowiedniego dla mnie sprzętu)

Jeremmy79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jabłonna
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość szanownych kolegów ;)

Stoję przed wyborem wiertarko wkrętarki, która będzie używana w domu i na działce. Będą więc okresy kiedy będę jej używał raz na miesiąc, a będą i takie kiedy będę jej używał codziennie intensywnie. Niedługo np. będę budował dla synka domek na palach wzbogacony o placyk zręcznościowy (wspinanie, bujanie, czołganie, podciąganie itd) . Chciałbym, aby wiertarko wkrętarka służyła mi długo i była w miarę możliwości "długowieczna". Wiadomo, że należy dbać o akumulatory i prędzej czy później będą to części do wymiany. Zależy mi na jakości urządzenia i mocy. Myślałem o urządzeniu, które będzie się charakteryzowało:
- 14V/18v napięciem
- max. momentem obrotowym 35-40+Nm
- aku Li-ion
- 2 x akumulatorami w zestawie
- nie wiem czy 1,5 Ah w moim przypaku będzie wystarczające czy może 2-3 Ah (oczywiście cena będzie odpowiednia)
- cena oczywiście w miarę korzystna ( jakość, moc, niezawodność/cena) do tego czego potrzebuję ( nie podaję przedziału, jeśli trzeba to dam 500, a jeśli trzeba to i 1000 - chodzi mi o odpowiednie narzędzie w miarę " długowieczne", bezawaryjne i niezawodne o mocy , którą wykorzystam także w większych remontach (np. wykańczanie domku na działce i prace domowe, albo wspomniana realizacja budowy domku na palach).

Wypatrzyłem np. coś takiego:
- http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-dewalt-dcd780m2,39989.html. (To już trochę po bandzie, ale sprzęt chyba zacny i wart uwagi?)
- http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-bosch-gsr-18-li-2,42531.html#opis
- http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-bosch-gsr-14-4-2-li,42567.html (14,4V, ale chyba też by się sprawdziła?)
- http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-udarowa-bosch-psr-18-li-2,40129.html ( zielony bosch, nie wiem czy iść w tym kierunku? czy lepiej brać niebieskiego)
- http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-udarowa-14-4-v-4ah-dewalt-dcd735m2,41002.html ( to już chyba więcej niż mi potrzeba ;))
- http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-14-4v-1-5ah-dewalt-dcd733c2,41001.html
- http://www.narzedzia.pl/akumulatorowa-wiertarko-wkretarka-hitachi-ds14dsal,42810.html

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, również Wasze propozycje, szczególnie od osób, które mają doświadczenie w używaniu tych narzędzi. Nie wiem czy lepiej brać pod uwagę większą pojemność akumulatorów niż 1,5 Ah?

Pozdrawiam serdecznie
Jeremmy

Punktów
2
witam
słuchaj a nie zastanawiałes sie nad kupnem wiertarko wkrętarki firmy Tryton?? Ja osobiscie ja używam w domu jak i na działce i jestem z niej bardzo zadowolony.

Jeremmy79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jabłonna
Trytona nie brałem pod uwagę, ponieważ go w ogóle nie znam i praktycznie o nim nic nie słyszałem. Ale w takim razie muszę zobaczyć ofertę i się przyjżeć. A powiedz proszę, jakiego modelu używasz i do jakich prac? Ile wytrzymuje?

Punktów
2
Używam modelu Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa 14,4V, 1,5Ah, 2 biegowa...masz w zestawie dwa akumulatory.wiesz co w domu do przykrecania roznych srob i to nie jednej a w ogrodzie raczej do wkrecania roznego rodzaju metalowych rzeczy do drewna stali itd.i jak do tej pory nie zawiodłem sie....

Punktów
2
naprawde warto zainteresowac sie ta firma....uzywam jak do tej pory tego sprzetu dwa lata i nic sie jak do tej pory nie stalo. polecam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Na warsztacie mamy wkretarke AEG cale 3.5 roku działa oprócz akumulatorów które siadly, można kupić i wymienić same ogniwa bodajże po 18 zł szt(4sztuki na akumulator). Linka na alegro nie dam bo takich modeli jak nasz już nie sprzedają

Jeremmy79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jabłonna
Mam jeszcze pytanie odnośnie mocy wiertarko wkrętarki, tzn, czy np. wybierając bardzo mocny model urządzenia np. 60 Nm max komentu obrotowego, pomimo regulacji momentu urządzenie może być zbyt mocne do niektórych prac? Czy regulacja działa tak, że nawet bardzo mocnym urządżeniem można wykonać lekkie prace. Będę potrzebował (rzadko ale jednak ) wykorzystywać je w cięższych pracach i zastanawiam się czy jedno mocne urządzenie będzie się sprawdzało zarówno w tych cięższych jak i lżejszych pracach? Zastanawiam się też, żebwziąć urządzenie z udarem wtedy możliwy byłby szerszy zakres prac i mógłbym dłubać w ścianach bez kabla, a na działce to by się przydało ;) Co moglibyście mi poradzić?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
te z udarem zazwyczaj są bardzo drogie, jesli chcesz kupic cos markowego, kazda wkrętarka ma regulacje siły :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
co do trwałości makita 6 rok u mnie non stop coś działa aku jeszcze nie wymieniane choć już czas powoli na nie ile zrobiła nie zliczę sam dach mam go około 300m2 przykręciła 5tyś wkrętów,wiercę w satli wiertła od 4 do przetoczonej 12mm,szczotki druciane do czyszczenia itp. codziennie praktycznie używana i hula dalej ,skill rozleciał się po pół roku,kumpel ma hitachi w tym samym okresie kupował również do dzisiaj chodzi bez problemu także jak potrzebujesz solidnej to nie eksperymentuj,ja makitę kupowałem jeszcze w markecie ale teraz ponoć jakość marketówek jest niższa więc warto poszukać autoryzowanego przedstawiciela

Jeremmy79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jabłonna
arni_warbus - wiem, że każda ma regulację ;) chodziło mi o to, że jak jest bardzo mocna wkrętarka np. 60Nm to czy nie podbija to mocy 1-ego najlżejszego stopnia. Chyba głupie moje pytanie, ale wolę się upewnić ;) żeby się nie okazało, że kupię mocniejszą a potem mi będzie przy skręcaniu szafki małe śrubki przekręcało ;) Ale domyślam się, że pewnie nawet w tych mocniejszych wkrętarkach stopień regulacji pozwala na wykonywanie lżejszych prac ;)
Old1977 to rzeczywiście wytrzymały sprzęt. Tak jak powiedziałem chciałbym, aby mi służył długo, więc chyba pójdę w stronę makity.
Moja wcześniejsza wkrętarka "kupiłem" za punkty z BP i po rostu w ogóle się nie zastanawiałem tylko wziąłem .. taki szajs, że .... ehhhh i posłużyła mi tyle ile za nią dałem ;) Dlatego teraz wezmę coś porządnego, a i udar się przyda co by np. kabla przez pół działki nie ciągnąć. Dzięki :)
http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wkretarka-udarowa-z-akcesoriami-makita-dhp453syex,45097.html

coś takiego mi się podoba :)

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
I co na jaką wiertarko wkrętarkę się zdecydowałeś? Kupiłeś już? Bo ja też jestem na kupnie takiego sprzętu i to co podałeś jest interesującą tylko jest jedno ale, gdyby pojemność akumulatorów była ok 3Ah, 4 Ah to już ideał, a nie 1,5, bo jednak im większa pojemność tym dłużej możesz pracować takim urządzeniem

Jeremmy79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jabłonna
Marcin to urządzenie, które podałeś w linku jest świetne, tylko ja potrzebuję urządzenia do domu jako amator (remont, czasami coś skręcić, powiesić) oraz na działkę tu już większe pole do popisu ;) i wydaje mi się, że taki sprzęt jaki proponujesz rewelacyjnie nada się dla osoby, która na co dzień będzie pracować na urządzeniu. A u mnie parę dni porobię potem miesiąc poleży w szafie - chyba, że tak jak teraz działka i jest co robić, więc używa się częściej takich sprzętów. Będę budował dla synka domek na palach z placykiem zręcznościowym to napewno woększa moc będzie potrzebna niż w domu. Generalnie świetna wiertarko wkrętarka, ale czy dla mnie? Nie wiem czy wukorzystam połowę jej potencjału ;)

Paweł2296 - jeszcze nie kupiłem cały czas się bujam. Stwierdziłem jednak, że wezmę bez udaru ( w domu mam cegłę więc można wiercić też bez udaru wiertłami specjalnymi np. Boscha multicostruction czy coś takiego. W casto jest teraz promocja i można dostać metabo 14,4 v + 2aku 2,0 Ah, moment max. 40 Nm i myślę, że coś takiego mi wystarczy. Oczywiście to , co kolego podał wyżej w linku jest świetne tylko ja nie będę korzystał ze sprzętu dzień w dzień, więc taka maszyna to chyba raczej dla profi tylko ;)

Oglądałem jeszcze w niezależnym sklepie w Wawie Milwaukee m12 + 2xaku 1,5 Ah - fajna naprawdę fajna wiertarko wkrętarka tylko ma 30 Nm, a dla mnie to troszkę za mało - do domu super , ale na dzialkę już nie. Sprzedawca oferował ją za nie całe 700 pln
Jutro wracam do siebie i będę się rozglądał i pewnie na coś się zdecyduję.

croc

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Łódź
Siedzę w branży budowlanej kilkanaście lat i z doświadczenia wiem że takie sprzęty jak wkrętarki aku. Się nie sprawdzają, po prostu zdychają baterie. czy na potrzeby domowe nie lepsza była by jakaś mała wiertareczka, za mniejsze albo te same pieniądze. Porządna wiertarko wkrętarka kosztuje w granicach 2000-3000 tysi na użytek domowy moim zdaniem bez sensu.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja polecam taką http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-14-4v-ds14dvf3-hitachi-i4411761077.html pożyczałem taką od znajomego jak robiliśmy dach, bo jedna moja wkrętarka przy takich ilościach pracy to była by strata czasu :) ale z tej jego hitachi byłem mega zadowolony bo była średnia wielkością , lekka , a do tego mocna i bateria trzymała długo i szybko się ładowała następna . A do warsztatu jakieś 2 miesiące temu zakupiłem taką http://allegro.pl/wkretarka-gsr-10-8-2-li-bosch-z-2-aku-1-5ah-i4444934214.html jak na dzień dzisiejszy jestem z niej zadowolony :)

Do góry Bottom