• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór wiertarko-wkrętarki ( dobrego, odpowiedniego dla mnie sprzętu)

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
W pracy używamy Makity i Hilti. Zaś do użytku domowego nabyłem niedawno DeWalt 14,4V z 3 akumulatorami szybkiego ładowania za 750zł i wystarcza w 100%.. Zaś jeżeli chodzi o udar, to lepiej nabyć tanią wiertarkę z biedronki, gdyż we wkrętarkach nigdy nie spełniał moich oczekiwań.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jeremy, nie wiem czy zakupiłeś już sprzęt, ale jak patrzę na te ceny, to naprawdę zastanawiam czy ze mnie jest taki żyd i skąpiradło, czy może mam trochę inne wyobrażenie o nieprofesjonalnym użytku.;)
Jak znam życie to raczej wyjdzie na to że jednak jestem skąpa kutwa i tyle :)
Ale do rzeczy.
Po pierwsze to jeśli tylko masz prąd w miejscach w których zamieżasz pracować to kup wiertarkę z obrotami lewo prawo, z jakieś trochę lepszej od najgorszej marki, np taką:
http://allegro.pl/dwt-sbm-500-wiertarka-udarowa-500w-z-reg-obr-i4413282743.html
Do tego wkrętarkę za jakieś 100 PLNów i do domowego użytku Ci wystarczy.
Tam gdzie będziesz musiał mocniej pokręcić użyjesz wiertarki, tam gdzie słabiej masz wkrętrakę.
Zmieścisz się w 3 stówkach.
Nawet jak ci się wkrętarka posypie po dwóch - trzech latach (w co watpię), to w stosunku do tego co chcesz wydać zostaje Ci jakieś 5 - 6 stów w zapasie.

Chyba że na działce nie masz prądu i musisz jechać cały czas na akumulatorach.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
A co mi byście polecili, bo też jeszcze nic nie kupiłem? byłem przekonany nad wiertarko wkrętarką, ale teraz już sam nie wiem co wybrać wiertarko-wkrętarkę czy wiertarkę? Głównie będzie stosowana w motoryzacji, jak to zawsze coś trzeba przewiercić ale mam też ciągnik i jak tam trzeba coś wywiercić to trzeba mocnego sprzętu i taki właśnie bym chciał zakupić. Będę wdzięczny za jakieś propozycje io odpowiedź co lepiej wybrać. Cena jaką dysponuję to ok 1000zł ale jeśli trzeba będzie to dołożę do lepszego sprzętu

olek39

Uczestnik
Punktów
0
Ja u siebie w garazu mam taka wiertarke tryton, tu masz link http://www.ceneo.pl/23059033 , marka malo znana ale ten model ktory mam poki co swietnie sie sprawuje, do tego cena ponizej 300zl

croc

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Łódź
Jak już pisałem i ktoś tu jeszcze pisała, jak masz prod to wiertka jak nie masz to wkrętarka. przy wiertarce nie ma problemów potrzebujesz przewiercić coś ,wkręcić bierzesz podłączasz i działa , wkrętarka ma swoje ograniczenia czy to tania czy droga Akumulator. Możesz ją wsiąść wszędzie ale akumulatory maja ograniczoną ładowność no i trzeba pamiętać by je ładować. Aku w nie markowych wkrętarkach wytrzymują około roku czy to ładowane czy nie no może 2 lat. Zasadniczo minusem wiertarki jest ciągnięcie przedłużacza za sobą. Cena tez ma znaczenie no chyba że ktoś lubi po prostu mieć drogi sprzęt, dobra wkrętarka to taka od 1500 i więcej a wiertarkę (zależy do czego i jakiej mocy) no to powiedzmy ze 300 i więcej. Reklamówki typu Dexter też dają rade i kosztują np około 100

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Dzięki za odpowiedź. Ale ja nie chcę wiertarki za 300zł do ciężkich prac. Pisałem mam do wydania 1000zł tylko nie wiem co wybrać bo dużo tego na rynku. A wiercone będzie głównie w autach i ciągnikach grube blachy.Myślałem nad DeWaltem
http://allegro.pl/dewalt-d21570k-dwubiegowa-wiertarka-udar-1300w-fv-i4437188588.html
ewentualnie bosch
http://allegro.pl/wiertarka-bosch-gbm-13-2-re-i4461877738.html
no albo makita. A co wy byście wybrali i w ogóle czym sie kierować przykupnie, na jakie parametry zwracać uwagę: moc, mementy, prędkość obr., uchwyt?

Rajek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Przy urządzeniach sieciowych, najważniejszym parametrem jest moc. Bosch spokojnie by wystarczył z 500W. Moc powyżej 1000W robi różnicę tylko przy piłach tarczowych. Jak przy wkrętarkach istotną rzeczą jest moment obrotowy, tak przy wiertarce większą rolę odgrywa dobrej jakości wiertło. Radzę poszukać też czegoś z przedłużoną gwarancją i serwisem w najbliższej okolicy.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Ok ale między boschem a deWaltem jest różnica 10zł a różnica w mocy to 750W więc nie mało. To w takim razie od czego ta cena zależy, według mnie wolałbym dołożyć te 10zł i mieć dużo mocniejszą wiertarkę

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
A nie jest tak, że sprzęt o wyższej mocy nie będzie się tak męczył przy ciężkiej pracy jak ten słabszy?

olek39

Uczestnik
Punktów
0
Jesli tamta którą Ci wysłałem wydaje się mała to tutaj masz już masz najmocniejszy model http://www.ceneo.pl/16633004 . Max moment obrotowy 30NM, 18V, 2 baterie w komplecie, wg mnie sprzęt który posłużyłby na lata. Mam na codzień styczność z mniejszym modelem i jestem zadowolony z niego.

Marcin991

Gaduła
Punktów
3
Cześć moja stara wkrętarka niestety kończy swój żywot i przyszedł czas na zakup nowej.
Za jaką się warto rozejrzeć? Z wymagań to:
Udar jest mi nie potrzebny wolałbym żeby była krótsza
Akumulator 18v
No i budżet Ok. 600zł

adamarr

Gaduła
Punktów
6
Cześć moja stara wkrętarka niestety kończy swój żywot i przyszedł czas na zakup nowej.
Za jaką się warto rozejrzeć? Z wymagań to:
Udar jest mi nie potrzebny wolałbym żeby była krótsza
Akumulator 18v
No i budżet Ok. 600zł
Proponuję zamiast awaryjnego boscha i przereklamowanych obecnie makit zainteresować się sprzętem firmy AEG (grupa milwaukee) Poniżej 600pln kupisz model z 60nm ładowarka I dwiema bateriami 2ah oraz walizka.
Sam widziałem, ze w ostatnim czasie niezłe promki miał Leroy Merlin.

konczel

Bywalec
Punktów
4
A ja Stanley dat max wiece nią w ścianach w bloku fakt ciężko idzie i na małe kołki, położyła 2 dachy z blachy i wiele innych do tego ma dwa aku. A tak to brałbym pewnie parksida.

Zresztą jeśli szukacie dobrej klasy narzędzi, sugeruję zajrzeć sobie na stronę:

Mają róznego rodzaju wkrętaki i inne przydatne narzędzia do domowego warsztatu.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Proponuję zamiast awaryjnego boscha i przereklamowanych obecnie makit zainteresować się sprzętem firmy AEG (grupa milwaukee) Poniżej 600pln kupisz model z 60nm ładowarka I dwiema bateriami 2ah oraz walizka.
Sam widziałem, ze w ostatnim czasie niezłe promki miał Leroy Merlin.

Milwaukee jest mocno przeraklamowane. Narzędzia akumatorowe są bardzo drogie. Narzędzia przewodowe bardzo zeszły z jakością. Kupiłem jakiś czas temu wiertarkę Milwaukee , jedną z droższych. wystarczyło trochę cięższej pracy i wrzeciono "rozcentrowało się" , ma luzy i na wiertle widać jak chodzi na boki.

Z mojego doświadczenia polecam Metabo , ale te droższe modele, albo narzedzia akumulatorowe De Walt.

Do góry Bottom