• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór zawodu

Michał.a

Początkujący
Punktów
0
Witam jako iż w tym roku kończę ósmą klasę muszę wybrać szkołę myślę nad szkołą branżową o kierunku mechanik/elektromechanik pojazdów samochodowych i tu właśnie nie wiem co wybrać dodam że ojciec ma warsztat, i zajmuje się mechaniką, elektroniką, blacharstwem, geometrią kół itp. Pytałem się go o radę i mówił mi że lepiej na mechanika bo to podstawa, a później kształcić się dalej w innych kwalifikacjach. Myślę właśnie żeby iść do branżówki na mechanika samochodowego później do branżówki 2 stopnia na technika pojazdów samochodowych czy to dobry wybór?
Prosił bym o jakieś rady w końcu to forum mechaników :)

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Myślę właśnie żeby iść do branżówki na mechanika samochodowego później do branżówki 2 stopnia na technika pojazdów samochodowych czy to dobry wybór?
...moim zdaniem wybór jak każdy inny .Natomiast ważną rzeczą jest motywacja, czym się kierujesz aby pójść właśnie tą drogą .Bo jeżeli czujesz że Twoje predyspozycje są politechniczne a nie humanistyczne ,,to mechanika pojazdowa jak najbardziej .Jeżeli chcesz się kształcić pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tym co robisz i daje to Tobie satysfakcję ,radość poczucie dowartościowania ...to trzeba to pielęgnować .W końcu trudno (wręcz absurdem jest ) wykonywać taki zawód którego się nie lubi ..po co wówczas oszukiwać samego siebie i innych ludzi .Obok siebie masz ojca ,czyli jak się domyślam jest On dla Ciebie autorytetem i fundamentem i może podać Tobie pomocną dłoń . A ekonomia ? --w Polsce na dzisiaj jest ponad 20 milionów samochodów osobowych ..lub też inne spojrzenie w dzisiejszej dobie trudno funkcjonować nie mając samochodu ..więc jak najbardziej mechanik samochodowy jest to zawód z przyszłością i z wykonywania tego zawodu szczególnie na własną rękę może w przyszłości przynieść Tobie niezłe profity finansowe, czego Tobie życzę.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Moim zdaniem najlepsze biznesy to apteka, piekarnia, warsztat samochodowy. Ino pamiętaj o swoim bezpieczenstwie

Maszynownia

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Poznań
jptech-maszyny.pl
Mechanik zawsze będzie potrzebny - taka prawda. Więc o zawód nie musisz się martwić, zwłaszcza jak masz ojca, który może Cię "wprowadzić" ;) I jeżeli czujesz, że chcesz to robić i masz do tego tzw. smykałkę, to oczywiście że jest to dobry wybór ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie znam mechanika co by o sobie nie myślał, że ma smykałkę...a w praktyce to już różnie bywa z tą ,,smykałką,,...:rolleyes::D

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Michał.a, Czy u ojca planujesz mieć praktyki ?
Proponuję rozejrzeć się za konkretnym warsztatem, w którym czegoś Cię nauczą. Z reguły w aso odpracowuje się fritzowe na szczocie.

Do góry Bottom