• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyjątkowo duże spalanie gazu w mieście

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jakie ciśnienie LPG jest w butli? Bo ja nie wiem:facepalm:

halo,halo, napisze ktoś? czy za ciężkie pytanie?
W zbiorniku jeżeli go rozszczelnimy całkowicie - na przykład przez demontaż wielozaworu przy pełnej butli mamy ciśnienie - atmosferyczne...

no wiec to na pewno wredne LPG które postanowiło nie parować .... ;):D:D:D
Marku, na prawdę wystarczy... :p:)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak , i wtedy tam jest oczywiście jak jest ten wredny LPG co paruje godzinę

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
tak jasne .... echhhh lepiej z kobietą mieć spokój niż racje ... ;);):p:p:p:p:p:p:D:D:D:D:D:D:D:D:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wszyscy macie rację moi drodzy :) w zbirniku po kilku latach uzbiera się woda, widziałem jak czyszczą zbiorniki w zakładzie jak odbierałem audi po montażu i też mają rację ci którzy twierdzą że lpg może bardzo długo parować ale pod warunkiem że lpg jest gownianej jakości czyli z dużo większą ilością butanu w mieszance, tylko zależnie od temperatury, kiedyś parę lat temu jak kupiłem lut lampę to dostałem do niej kartusze z butanem, była zima i to wcale nie chciało się palić, jak rozciąłem obudowę to ten butan ledwo co parował także można było go wylać jak wodę ale i tak odparował :) a kupcie sobie kiedyś mieszankę propan-butan-izobutan, to dopiero ma wartość opałową :) zapalniczka daje dwa razy dłuższy płomień

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie chodzi o wodę tylko o gaz.
Rację mam ja a nie Marek.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie że masz ... patrz punkt 1
@arni_poznań mówimy o LPG a nie o innych mieszankach , możliwe że ktoś coś osobliwego zatankował ale by nie chodził na LPG

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
ostatnio dyskusja dotyczyła czy może być płynny LPG w "otwartej" butli.
Ja twierdzę, że tak.
Marek_S że nie.
Rację mam ja. :D:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie są takie mieszanki tego nie neguje bo nie wiem nic na ten temat ale nie jest nim standardowy LPG , tyle że jak po np 5 latach intensywnej eksploatacji jakiś % wody w LPG zostanie to się uzbiera nawet parę litrów tak że ... nie mam racji .
Oczywiście ze masz nawet wtedy jak nie masz ...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
hihi polowa zęba podgrzała atmosferę ... ;):p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:D
Żeby istniał standardowy LPG... Teoretycznie jest to 70% propan-30% butan ale są stacje które potrafiły odwrócić te proporcje, na kursie w PZ-MOT nam mówili o paliwach :)

ostatnio dyskusja dotyczyła czy może być płynny LPG w "otwartej" butli.
Ja twierdzę, że tak.
Marek_S że nie.
Rację mam ja. :D:p
A ja rozwijam tą teorię i mówię że może być pod warunkiem że w mieszance jest więcej butanu

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Arni dobrze to ujął, oczywiście że gaz jest w zbiorniku w postaci płynnej i on się ulotni, a to co zostaje w butli to woda która jest w mieszaninie jak kiepska jakość gazu i o tym był problem i to że wylałem wodę a nie skroplony gaz.
Dajmy już spokój...:D

Do góry Bottom