• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana napinacza paska klinowego w Citroen C5.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam posiadam Citroena C5, 1.8 16 V, 125 KM.
Auto jest z 2006 r.
Jakis czas temu zaobserwowalem dziwne glosy z pod maski , w okolicy paska klinowego.
Zdjołem pasek, zeby sprawdzic gdzie jest luz , okazalo sie ze na napinaczu.
Czeka mnie wymiana napinacza paska klinowego.
Moje pytanie , wymienia sie cały napinacz czy wystarczy sama rolke ?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
caly + nowy pasek i bedzie git przy okazji sprawdz w jakim stanie sa inne rolki, alternator itp

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Inne rolki cicho sa jak sie nimi pokreci.
Tylko na napinaczu słychac.
A pasek musowo zmieniac, na tym co mam widac jeszcze napisy, widac ze niejest stary czy jakis popekany.
W Citroenie to chyba z tego co patrzyłem, lepszy dostep bedzie jak auto podniesie sie w połozenie MAX.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
ja zawsze zakladam nowy jak juz pewny czas smigal nie jest to droga zabawa a masz nowy

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Tez zawsze zakladam nowy, to ze sa napisy nie jest wyznacznikiem jego zuzycia czy wieku. Pytani czy alternator nie posiada czasem sprzegla jednokierunkowego ? może to jest przyczyna uszkodzenia rolki/napinacza ;>

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Tak, w dzisiejszych czasach alternatory posiadają sprzęgło jednokierunkowe, które ma na cel pochłaniania drgrań paska, jesli jest uszkodzone drgania przenoszone sa na rolki i resztę kól pasowcych w ukladzie co może prowadzic do ich uszkodzenia.
Więcej na ten temat znajdziesz np tu: gates.com/europe/oap/pl/Konstrukcyjne.html
Jak to sprawdzi, złapac kolo pasowe alternatora, energicznie ruszy w strone obrotu wskazowek zegara i cofnąc, sprzegło powinno sie zwolnic (wirnik alternatora sie kreci a kolo pozostaje w miejscu).

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Acha , to czyli nie trzeba rozbierac calego alternatora.
Ten klucz co mi link podales , je wklada sie w to kolo pasowe co chodzi pasek klinowy ?
I widac od czola na kole pasowym miejsce na klucz , dobrze rozumie ?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
tak, klucz dodatkowo posiada otwor, w ktory wkladasz torxa lub hex'a (imbusa) zaleznosci od alternatora, aby zablokowac wirnik i odkrecasz nakladajac na ta wlasnie nasadke klucz 17 i po sprawie ;)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Pierwszy raz widze taka firme, ja raczej montuje skf, dayco, ina... lepiej doplacic wiecej i miec spokuj na dluzej.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
tak sobie zajrzalem z ciekawosci w katalog i jesli prawde mowi to masz alternator valeo 437356 ktory jest na sztywnym kole pasowym. Sprawdzales wogole czy ma sprzeglo ?

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
W swoim c5 , sprawdzalem luzy, po zdjeciu paska klinowego, ale nie bardzo wiedzialem o co chodzi z tym sprzegielkiem ?
Ale , tak czy tak znajomy ma Citroena C5 2.0 HDI.
I wlasnie u niego bym to wymienil ta rolke z sprzegielkiem.
Bo wlasnie u niego po napinaczu widac ze , caly napinacz az skacze.
A w mojej C5, to tak jak pisalem odglosy dochodza z napinacza paska, zdjolem pasek i krecilem i wyszlo mi ze luz jest na napinaczu.

To tak jak kolego piszesz, w benzynie jest na sztywno, a w HDI na sprzegielku alternator.

Do góry Bottom