• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana nitów na śruby w krzyni biegów VW - pytanie

deaem

Początkujący
Punktów
0
W skrzyniach VW wadą są padające nity w mechanizmie różnicowym.
Oryginalny zestaw naprawczy w ASO to koszt 403zł na dzień dzisiejszy.

Składa się on z 8 śrub i podkładek więc cena wysoka

Zrywające się nity wyglądają mniej więcej tak, po zerwaniu w skrzyni jest mielonka i często kończy się to dziurą w obudowie oraz wyciekiem oleju.

Śruby z ASO to śruby Verbus o wytrzymałości 12.9.
Średnica otworu po usunięciu nitów to 9mm.

Tutaj pojawia się pytanie czy jest jakaś tańsza alternatywa dla oryginalnych śrub?

No allegro można znaleźć dwa różne zestawy :
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-skrzyni-audi-seat-1-6-1-9-1-4-i4705848536.html
http://allegro.pl/sruby-mechanizmu-golf-4-iv-toledo-octavia-a3-nity-i4733986174.html?source=mlt

Na forum VW czci się oryginalny zestaw i bojkotuje te z allegro.
Pisałem do ludzi co kupili te z allegro i odpowiedzieli że jeżdżą ale przebiegi mają dość niskie jak na razie.
Te drugie śruby wyglądające jak oryginalne wyglądają jakby solidniej.

Generalnie dostanie śrub M9 o twardości 12.9 graniczy z cudem, ale za to śruby M10 idzie już gdzieś trafić dosłownie za kilka zł i tutaj rodzi się pytanie.

Czy można rozwiercić koło talerzowe na wiertarce stołowej i zastosować śruby M10?
Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania?

Zakłady regenerujące skrzynie oferują wymianę nitów w podobnych pieniądzach do oryginalnego zestawu więc sami raczej go nie stosują, pytanie tylko czy robią to po prostu aby wyjechać czy po prostu ori zestaw naprawczy to przegięcie?

Proszę o Waszą opinie w temacie, może ktoś ma doświadczenie na tym polu i rozjaśni mi trochę w głowie gdyż szykuje mi się wymiana sprzęgła i chciałbym zapobiegać niż leczyć dlatego myślę o wymianie tych nitów zanim dadzą o sobie znać.

Pozdrawiam!

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Generalnie to jeśli nie będą te nity luźne to szkoda to rozbierać w ogóle moim zdaniem.
Co do śrub, to spróbuj napisać do jakiejś hurtowni/fabryki śrub mogą mieć szerszy asortyment, a jeśli chodzi o rozwiercenie to musiałbyś zobaczyć ile dokładnie materiału będzie dookoła, żeby za wąsko nie było.
Na końcu możesz jeszcze rozważyć wytoczenie takich śrub, choć nie orientuje się w kosztach.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
przetaczam śruby M10 na 9-wiątki i po problemie montaż na loctite 270 (zielony)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Trzeba mieć na uwadze że śruby są utwardzane powierzchniowo i przetaczając je, zdejmujemy część właśnie tej utwardzonej warstwy. To po pierwsze. Po drugie to śruby z zestawu org., oraz z zestawu za 120 zł mają frez - tak jak szpilki w kołach - co za tym idzie wcinają się w otwór kasując luzy - tak jak nity przy zaklepywaniu.

deaem

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Panowie za odzew.

przetaczam śruby M10 na 9-wiątki i po problemie montaż na loctite 270 (zielony)

Jakiej klasy twardości używasz śrub? Po przetoczeniu ich wytrzymałość chyba się zmniejsza? Nie miałeś przypadku zerwania?

Po drugie to śruby z zestawu org., oraz z zestawu za 120 zł mają frez - tak jak szpilki w kołach - co za tym idzie wcinają się w otwór kasując luzy - tak jak nity przy zaklepywaniu.

Masz rację, tyle że wcinają się w jeden element, zaś ten drugi patrząc na zdjęcia z sieci opiera się już na samym gwincie i tam raczej jest luz

Dlatego pewnie w zestawie są dodatkowe blaszki.

Zdecydowałbym się na ten zestaw za 120 bo cena w porównaniu do oryginalnego dużo niższa ale martwi mnie tylko jego trwałość, czy zda egzamin. Teoretycznie powinien być mocniejszy od pustych w środku nitów. Z drugiej jednak strony znalazłem informacje w sieci że niektórym te śruby z tańszego (za 90) jednak się zerwały. Więc teoria że śruba jest mocniejsza od pustego w środku nitu podupada. Sam już nie wiem co myśleć

Kamiloss

Nowy
Punktów
0
Witam posiadam VW Bora 1.4 16v benzyna 2000r i właśnie skrzynię DUW. Zastanawiam się by nie kupić M10 o twardości 12.9 i rozwiercić to koło. Tylko orientuje się ktoś jakiej długości mają być te śruby M9 ?
Jeśli kupię M10 to czy tam jest na długość taki sam gwint jak w M9 ?

Punktów
0
Miasto
kozy/k bielska
Witam w temacie miałem parę razy ten problem nitów zaprojektowałem sam śruby dałem dorobić w dobrym warsztacie gdzie zapewnili mi prawidłową obróbkę cieplną,ale to kosztowało 250 zł.do tej pory nie widziałem tych klientów wolałbym nie.Uważam,że jest to totalna fuszera vw przy hartowaniu pewno indukcyjnym ja ze skrzyniami b. nadrabiam ponad 50 lat i nie widziałem żeby się śruby zerwały na kole talerzowym no ale jest problem w vw.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie czytalem calosci ale przyczyna zerwania nitow jest dosyc oczywista, to luz jaki powstaje po latach pracy miecy kolem talerzowym a koszykiem mechanizmu roznicowego. Jezeli bym taka przeróbke robil to jedynie na zasadzie kołków i srub lub srub m12 10.9 lub 12.9 stoconych powiedzmy na 11mm na polaczeniu kosz-talerz i nagwintowanych na nakretke 10. Z drugiej strony w polosi jest najczesciej 6 srub m6 na mniejszej srednicy niz talerz i sie nie scinaja wiec 6x m10 to swiat i ludzie:)

Do góry Bottom