• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana oleju w skrzyni MQ250 Leon 5F

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Pytanie skierowane do mechaników którzy wymieniali olej już w tej skrzyni. Posiadam Leona 1.4 TSI 150km ze skrzynia 6 biegową model MQ250. Chciałbym wymienić w niej olej lecz wyczytałem na zagranicznej stronie że wymiana oleju w tej skrzyni jest trochę inna i należy zablokować wybierak , a olej wlewać przez czujnik biegu wstecznego ? Może ktoś podpowiedzieć w jaki sposób to zrobić żeby nic nie zepsuć. Również czy ktoś może zalewał olej do tej skrzyni inny niż oryg. Cena oryg jest trochę zaporowa 200 zł za 1 L oleju trochę dużo.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Dokładnie korek wlewowy ma lecz podług zagranicznych stron ( w Polsce nic nie znalazłem ) przez korek wlewowy wchodzi ok 1l oleju później należy przez czujnik biegu wstecznego dolać 1,3 litra żeby łącznie weszło 2.3 litra oleju do skrzyni.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Nie spotkałem sie w serwisówce z takimi bzdurami.Ma wejsc 2.2-2-3 przez korek wlewowy. Oczywiscie nie sugeruj sie że poziom oleju ma byc taki że olej będzie wyciekał z otworu korka wlewowego ,po prostu odmierz prawidłową ilosc i tyle wlej .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom