• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana paska i pompy wody w VW UP, silnik 60KM?

Kajman60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Górnicza
Witajcie. Kupiłem VW UP-a 2014r od kolegi. Przebieg 9500 km i wymienić muszę na pewno pasek rozrządu ( bez rolek bo za mały przebieg) , ale czy przy takim przebiegu jest sens wymieniać krótki pasek od pompy jak też i pompę wodną.:)

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Dla mnie nie musisz nic wymieniać.
Gwarancje na rozrzad będziesz miał dopiero jak wymienisz kompletny rozrząd z rolkami napinaczami i pompa wody jeśli pracuje na tym samym pasku.
Uważasz że pasek się zestarzał, ale rolki i paski nie? Myślisz że jak auto więcej stało niż jeździło, a rozrząd był napięty cały czas to nie wpływa to na żywotność?
Próbowales kiedyś przejechać się autem które stało dłuższy czas w jednym miejscu? Tak samo się odkształcają opony jak i łożyska które zaraz zaczynają szumieć.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
mało danych nie wiem co tam za silnik siedzi nie wiem kiedy był wymieniany rozrząd powinno się wymieniać wszystkie paski rolki sprawdzić rolki osprzetu inaczej nie ma nigdy gwarancji jedno psuje drugie wymienia się co 60 tyś albo co 5 lat

Kajman60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Górnicza
Silnik 60KM , a jezdził raz w tygodniu jak była pogoda i garaż :). Czyli wymienić rolki i paski a jak z pompą? Miał go nowego i nic tam nie było wymieniane. Stan fabryczny jak z salonu.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
A co jest jeszcze do wymiany w stanie fabrycznym? :happy:
Przegląd wszystkich hamulców ,sprawdzenie zawieszenia amortyzatorów ,wymiana płynów wszystkich hamulcowy chłodzacy olej w skrzyni biegów sprawdzenie przewodów hamulcowych elastycznych czy nie są popękane sparciałe i metalowe ,wyeliminować rdzę wszystkie filtry wycieraczki sprawdzić światła i myślę że takie auto będzie jeszcze długo śmigać

Kajman60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Górnicza
No i miałes rację. Na radzie primo,,, jest lekki szum ze skrzyni przy zwolnionym sprzęgle, a po wciśnięciu cisza. Czyli tzw, fabryczny stan daje do myślenia. Stawiam na łożysko pilotujące w skrzyni. I włos mi się zjeżył, żeby przy takim przebiegu szumiało łożysko?:(

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Auto nie jeżdżone szybciej się psuje pod kątem części exploatacyjnych niż jak jest użytkowane codziennie. Acz kolwiek znam przypadku że auto stało kilka lat, wjechało do garażu z progami a wyjechało po kilku latach z dziurami, brak wietrzenia zrobili swoje, nie mówię o hamulcach, czy dot4.

Kajman60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Górnicza
No i wyjaśnił się problem. okazuje się, że skrzynie w VW UP! są wadliwe. Szumią lekko wszystkie na postoju i lek na to ,to zmienić podobno olej na gęściejszy lub uszlachetniacz do skrzyni, ale czy to rozwiąże problem nie wiadomo. I te z salonu nowe też. Jakbyście mieli jakieś rady jak wyciszyć koła zębate w skrzyni będę wdzięczny.;)

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
Warto wymienić olej w skrzyni biegów może być go po prostu mało lub może woda w oleju wiadomo też się skrapla i nie odparować , jeżeli to nie pomoże wyciągnąć skrzynie sprawdzić łożysko oporowe sprzęgła jeśli będzie ok rozebrać skrzynie wymienił łożyska i zalać nowy olej jeszcze raz koszta będą ale będzie efekt naprawy na długie lata

Kajman60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Górnicza
No dzięki kolego wymienię jak najszybciej olej bo mogą być opiłki i dodam Liqui moly MS2 zobaczymy. Jak to nie pomoże to wyjęcie skrzyni i łożyska "wek". Nie pomyślałem ,że VW taka kaszankę robi. :(

Do góry Bottom