• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana pompy wody Opel Vectra C benzyna 2.2 16V

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam
Pytanie jak w temacie.
Wymieniał ktoś pompę wody w tym silniku?.
Bo ja dziś podszedłem do tego tematu i widzę pompa wody na łańcuszku od wałków
Wyrównoważających zdjąłem dekielek od strony rozrządu taki mały na 4 śrubki zasłaniający koło od pompy wody.
I widzę ze jak odkręcę pompę to się może podpierniczyć rozrząd.
Pierwsze co szukam tematu w necie i na temat wymiany tej pompy to niewiele znalazłem
Ale za to na forum Opla znalazłem fajny cytat :”Wole pchać swojego opla niż jeździć Volkswagenem”
I tak mi przez myśl przeleciało” a pchaj sobie kurcze tego opla pchaj tylko czemu przepchałeś właśnie do mnie” .
W końcu nie chcąc za dużo rozbierać dzwonie do sklepu gdzie mają narzędzia no i jest przyrząd okazuje się do wymiany tejże pompy tyle ze w komplecie z zestawem do wymiany rozrządu

Całe 300zł ale jak takie auto przyjedzie raz na 3 lata to kurcze Itak za dużo
Ale z drugiej strony to kurcze zdejmować osłony łańcucha to mi się nie widzi
Przyrząd kupiony założyłem to dudo w miejsce tego dekielka i trzyma koło od pompy podtrzymując jednocześnie rozrząd.
Ale odkręciłem już wszystkie śruby i tak mi cos trzyma pompa jak by sprężynuje w kierunku rozrządu wskazywało by na to że jakoś trzyma jeszcze to kółko od rozrządu pomimo wykręconych śrub na dziś dałem spokój pokombinuje w poniedziałek.
Rysunek tego przyrządu może ktoś z tego korzystał i rysunek pompy
Albo już wymienia taka pompę i ma jakieś sugestie

jak bede miał troche czasu to wkleje jeszcze schemat rozrządu moze komus sie przyda

http://www.motointegrator.pl/produkty/186016-pompa-cieczy-chlodzacej-skf-vkpc-85308

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Nie robiłem ale w szoku jestem jak pompa jest napedzana paskiem to po co ma sie blokować wałki ...no bez sensu przesadzili juz z tym kombinowaniem aby umilić nam zycie..ech..
mowisz ze wszystko wyrozkrecałes to teraz niby zblokowałes wałki to musisz uzyc tego klucza do demontazu pompy jak co i jak nie mam zielonego pojecia :confused:

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Nie robiłem ale w szoku jestem jak pompa jest napedzana paskiem to po co ma sie blokować wałki ...no bez sensu przesadzili juz z tym kombinowaniem aby umilić nam zycie..ech..
mowisz ze wszystko wyrozkrecałes to teraz niby zblokowałes wałki to musisz uzyc tego klucza do demontazu pompy jak co i jak nie mam zielonego pojecia :confused:
mateusek tam jest łańcuch .
nie rozbierałem rozrządu bo to niepotrzeba mając ten przyżąd do wymiany pompy
ale kupiłem to wszystko bo sam nie występował tylko w zestawie do wymiany rozrządu kumasz??? zaraz ci wkleje schemat rozrządu to moze zakumasz

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Co się okazało?
W piątek nie dojrzałem jednej próby trzymającej pompę od strony rozrządu .
Ogólnie pompa trzyma się na 4 śrubach na klucz 13 dwie od strony rozrządu i 2 od przeciwnej strony.
i 3 śruby mocujące koło pompy do zębatki.
Ten przyrząd B 590151 jest bardzo pomocny przy wymianie.
Aczkolwiek ja znalazłem go tylko w zestawie. Chociaż służy on tylko do wymiany pompy wody.
Ponoć można wymienić te pompę i bez tego ale trzeba luzować napinacz od wałków balansowych i bardzo uważać żeby się nie przestawiły.
Bo jak się przestawia to nas czeka demontaż obudowy rozrządu co niestety zajmuje sporo czasu.
Więc można wymieniać i z przyrządem i bez jak kto woli.
Jeśli komuś przyda się coś takiego to mogę podać wymiary tego przyrządu i dokładniejsze zdjęcia.

MICH04

Początkujący
Punktów
1
Miasto
poznan
Witam Jeżeli była by możliwość podania wymiarów tej blokady do pompy wody to było by super
pozdro

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam Jeżeli była by możliwość podania wymiarów tej blokady do pompy wody to było by super
pozdro

Już jeden kolega do mnie pisał na priv, zrobił rysunek techniczny tego przyrządu i go z wymiarowaliśmy spytam go, jeśli nie będzie miał nic przeciwko to wrzucę go tu na ogólny.Ale bez tokarki i frezarki ani rusz żeby to dorobić.

MICH04

Początkujący
Punktów
1
Miasto
poznan
ja nie mogę znaleźć ani samej blokady ani kpl
rozumiem że rysunek idzie gratis

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
http://zapodaj.net/becac5a0f4930.jpg.html
witam jak się ma rysuneczek ?
A no właśnie ma się tak że kolego mi przysłał w PDF ie i kurcze jedynie co potrafię z tego zrobić to print screen
więc to wklejam .jak ktoś mi wytłumaczy jak wkleić ten oryginalny rysunek to będzie dokładniej widać.

i na dodatek jeszcze się zdjęcie nie wyświetla normalnie kocham ten internet.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom