• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana silnika skoda fabia 2002r

voodki

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Sulechów
Witam, zamierzam sam wymienić silnik w skoda fabia 1.4 z 2002 r. Pierwszy raz wymieniam silnik i dlatego pytam na co muszę zwrócić uwagę przy wymianie? Czy muszę chłodnice też ściągnąć by później lepiej mi się wyciągało?

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Najlepiej rób zdjecia rurek przewodów itp. Bo pózniej trudno chyba ze znasz dobrze motor. Razem ze skrzynia wyciagaj i wkładaj będzie ci łatwiej.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Jak ja bym miał tak się pytać przy każdym nowym silniku na co zwrócić uwagę to bym z torbami poszedł.
Trzeba z pamiętać przy rozbieraniu, logiczne sobie poukładać i to wszystko. Trochę dłużej to trwa, ale da radę.
Wiadomo przy następnym takim już jest prościej.

Parę razy miałem auto z Niemiec z silnikiem w badażniku, pierwszy raz go widząc na oczy.
Puzzle, ale się dało.

voodki

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Sulechów
Czy po wymianie silnika przy okazji występują miejsca gdzie warto wymienić np. simering?

voodki

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Sulechów
Udało mi się wymienić silnik teraz zostało podłączanie lecz nie wiem jak działa pedał sprzęgła jak go odpowietrzyć i jak dolać płyn by wszystko działało proszę o poradę

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
W sumie to dobrze że uczysz się na swoim bolidzie, a płynu do sprzęgła dolać do zbiorniczka płynu hamulcowego i odpowietrzyć odpowietrznikiem na wysprzęgliku.
Coś czuję przez skórę że zaraz zacznie się lawina pytań...
Ale cóż powodzenia

voodki

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Sulechów
Jak już wymieniłem silnik i wszystkie płyny co teraz muszę zrobić? Odpowietrzyć coś?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ale sprawdz czy akumulator jest podpięty i czy jest na luzie oraz obowiązkowo zaciągnij hamulec ręczny !!!
mam nadzieje ze pracowałeś w okularach ochronnych i butach z noskami !;) bo wiesz BHP i inspekcja pracy czuwa !

voodki

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Sulechów
Odpala i jest coś nie tak bo skaczą obroty i po jakimś czasie przestaje działać pedał gazu

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a masy? ,może cos pomieszałeś z wtyczkami ,adaptacja przepustnicy :)

Do góry Bottom