• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana UPG Fabia 1.4 MPI '02.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Jeśli chcesz to zrobić jako wstęp do mechaniki ,która cię jara to trzymam Ci kciuki ( duża satysfakcja jak osiągniesz cel a jak się nie uda to drugi raz rozkręcać będzie już łatwiej ) ale jeśli po prostu żydzisz na mechanika to polecam Ci abyś odżałował kasę i zrobił to w warsztacie.

Ems

Bywalec
Punktów
3
Chcę w końcu ruszyć coś w silniku, ale jest to element samochodu o którym jest stosunkowo niewiele dostępnych informacji, a wiem, że liczy się tam precyzja, stąd zawsze mam opory przed ruszaniem czegokolwiek. Od dawna korci mnie wymiana uszczelniaczy zaworowych u siebie bez zrzucania głowicy, ale wciąż do tego nie podszedłem.

Lubię dłubać przy aucie i co tylko mogę robię sam w swoich A4. Wymieniałem nagrzewnicę, rozrząd, tarcze, amortyzatory, wahacze, maglownicę, wydech, różny drobny osprzęt typu wymiana wastegate'a bez zrzucania turbiny, regenerowałem zaciski, zrzucałem miskę do czyszczenia smoka, stroję/poprawiam/serwisuję instalację lpg itp.

Jeszcze nigdy źle na tym nie wyszedłem i chcę iść dalej, zawsze wolę kupić narzędzia które zostaną mi na wiele lat niż wydać na robociznę. Przynajmniej wiem, że mam zrobione dobrze tak jak chcę i auta pomimo ogromnych przebiegów nie zawodzą mnie jak jadę na wakacje 5 tys. kilometrów.

Za tą Skodę pewnie w końcu się wezmę, ma wpaść nowe auto zamiast niej, więc jak już będzie to do tego podejdę. Mam już coraz więcej informacji, ale wciąż jeszcze parę spraw muszę wyklarować.
Najwyżej uszczelka po założeniu się przerwie i będzie trzeba robić na nowo.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Próbuj, ucz się i filtruj informacje dobre od złych... bo w obecnych czasach interneta możesz mieć wiele podane na tacy ale jest też masę śmieci. Po Twoich wypowiedziach widzę duże braki wiedzy i doświadczenia a do pewnych operacji niestety doświadczenie jest wskazane, wiele osób wymienia np. klocki używając na potęgę i w strasznych ilościach miedziaka. I są święcie przekonani że robą dobrze ...

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
masz książkę serwisową do tej skodzinki ? tam powinieneś mieć dane potrzebne do weryfikacji. Skoro faktycznie tyle już sam zrobiłeś to śmiało próbuj .

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
popieram. lepiej się uczyć na swoim niż na cudzym. a jak się uda zrobić i będzie dobrze, to poczujesz naprawdę zajebistą satysfakcję.

Ems

Bywalec
Punktów
3
Oddałem to auto do mechanika na wymianę UPG gdyż pojawiła się opcja, że może być nieużywane przez 2 tygodnie.
Uszczelka wymieniona, ale czy to zostało zrobione dobrze... tego nie wiem. Objawy które były przed uszczelką nadal występują.
Nie wiem spieprzyli tą wymianę, czy ciągle coś dziwnego w tym aucie się dzieje...
Póki co cały czas dostają się syfy do zbiorniczka płynu chłodniczego. Będę to jeszcze obserwował i na bieżąco czyścił, bo możliwe, że wynika to z tego, że wciąż wypłukuje się stary olej i w końcu przestanie...

Do góry Bottom