• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana uszczelki pod głowica golf 4

Mateusz11647

Gaduła
Punktów
1
Witam mam taka wielką prośbę do was mechaników. Potrzebuje jakiejś instrukcji albo linka z instrukcja jak wymienić uszczelkę pod głowica w golfie 4 benzyna.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Podstawowe pytanie to czy wogole nigdy nie robiles uszczelek pod glowica?czy tylko akurat w takim silniku nie robiles i myslisz ze sa tam jakies magiczne sztuczki? Jesli odpowiedz na pytanie 1wsze brzmi nie robilem do daj se spokoj,jesli odpowiedz brzmi robilem to z w/w silnikiem tez dasz rade, nie ma tam zadnych innych zasad i trikow jak w kazdym innym aucie.

A

autozibi

Witam mam taka wielką prośbę do was mechaników. Potrzebuje jakiejś instrukcji albo linka z instrukcja jak wymienić uszczelkę pod głowica w golfie 4 benzyna.

Wymiana uszczelki pod głowicą to nie to samo co zmiana koła samochodu ....:D:D
Oddaj auto do mechanika , bo więcej to przyniesie strat jak korzyści .

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
to jest 1.6 SR AKL ? Czy moze jakiś inny ?czy moze to 16V ?
Jeśli to 8V to moim zdaniem prosta robota, silniczek łatwy (jak dla mnie), dużo roboty nie ma. Pytanie tylko czy masz odpowiednią wiedzę na temat momentów i kolejności odkręcania i dokręcania śrub głowicy. I odpowiednie narzędzia, głownie chodzi mi klucz dynamometryczny, klucze jakieś porządne. I pytanie czy oddajesz głowicę do regeneracji czy tylko wymiana uszczelki i jazda?

A

autozibi

nie no jestem początkującym uczącym się jeszcze mechanikiem wiec chce to samemu zrobić
Więc nie rozumiem twojego pytania ? :confused: Jeżeli już coś potrafisz to zobacz co trzeba odkręcić od głowicy aby ją wyjąć .
Musisz na pewno odkręcić "łapę" od silnika , osłony rozrządu + rozrząd , kolektor ssący i wydechowy ,
wszystkie połączenia wodne od głowicy . Trzeba zdemontować wszystkie kostki elektryczne od wtryskiwaczy i czujników. Następnie demontujesz pokrywę zaworów , śruby od głowicy i głowicę już masz odkręconą .

Leśny_Bizon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
11
Gwarantuję, że to się źle skończy,
Bez doświadczenia i wiedzy nie zaczynaj nawet tego tematu.

Mateusz11647

Gaduła
Punktów
1
Więc nie rozumiem twojego pytania ? :confused: Jeżeli już coś potrafisz to zobacz co trzeba odkręcić od głowicy aby ją wyjąć .
Musisz na pewno odkręcić "łapę" od silnika , osłony rozrządu + rozrząd , kolektor ssący i wydechowy ,
wszystkie połączenia wodne od głowicy . Trzeba zdemontować wszystkie kostki elektryczne od wtryskiwaczy i czujników. Następnie demontujesz pokrywę zaworów , śruby od głowicy i głowicę już masz odkręconą .

Początkujący tzn pracowałem u dobrego mechanika przez miesiąc czasu to troszkę podstaw mam ale nie do konca. no tyle to wiem rozrząd trzeba jeszcze zaznaczyć w odp. miejscach.

klucz zamówiłem dynamometryczny jest w drodze. Nie tylko wymiana uszczelki oprócz tego jeszcze planowanie głowicy i nowe uszczelniacze zaworów.

A

autozibi

Twój samochód , twoja decyzja ... jednak na twoim miejscu nie zabierałbym się do tej głowicy .
Niestety za małe masz doświadczenie .
Jeżeli chcesz się dalej uczyć to nie ma sprawy , podjedź do jakiegoś mądrego mechanika ,
zapłać mu za robotę , bo za darmo nic nie ma i przy nim rozbierz tą głowicę a później ją złóż .
Finansowo oczywiście będziesz miał stratę ale to co w głowie zostanie jest bezcenne .
Pamiętaj , że lepiej się uczyć na czyiś błędach niż na swoich :):)

Leśny_Bizon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
11
Kolego nie obraź się proszę ale dam Ci dobrą radę - oddaj to auto komuś kto nie pracował miesiąc u dobrego mechanika tylko ma dłuższy staż w zawodzie. Rozrząd zaznaczać to może sobie Stasiu w stodole flamastrem,Ty masz się zastosować do fabrycznych znaków i stałej reguły 1 cyl. w GMP.

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Gwarantuję, że to się źle skończy,
Bez doświadczenia i wiedzy nie zaczynaj nawet tego tematu.

też tak myślę, ale i doświadczony mechanik może zrobić tzw. manianę.
kiedyś mój wujek właśnie w takim golfie też 1.6 miał do roboty rozrząd i UPG. Ja miałem to robić ale że akurat byłem u rodzinki na śląsku, a z autem było coraz gorzej przez tą uszczelke postanowił dac do warsztatu. Jakiś sąsiad mu polecił warsztat no i wujek zadzwonil, wypytał o cenę i wgl. Mechanik chciał 300zł + części. Zaprowadził na drugi dzień rano auto, i wrócił do domu. Wieczorem gość dzwoni, że auto zrobione i rano można odebrac. Wujo zadowolony że tak szybko i dosc tanio, pojechal zaplacil i jazda do domu. Minęło jakieś 2 miesiące dzwoni do mnie co jest bo cos mu strzelilo w silniku i nie chce zapalic. Zdjalem obudowe rozrzadu a tam .... :eek: pasek leży, kolo pasowe z wałka rozrzadu spadło, mysle pewnie nie przykrecil dobrze kola, rozbieram dalej wszystko ok. a co sie okazalo urwal klin walka rozrzadu i dal go na klej wraz z kolem :eek: a głowica nawet nie była planowana ani nawet sprawdzona, po zdjeciu glowicy zobaczylem zawory pogiete, dwa zlamane i dziurę w tłoku właśnie przez zlamany zawor. auto na tym kleju zrobilo przez 2 miechy jakies 1000km

Leśny_Bizon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
11
Ja nie pracuję miesiąca u mechanika,
Nie musisz mi tego mówić.
Kończąc tym samym tą dyskusję autorowi życzę samych sukcesów w 'branży'.

Mateusz11647

Gaduła
Punktów
1
No tak ale na kołach są znaki i ustawić według znaków plus zaznaczy sb flamastrem na pasku i w otworze na skrzyni. ale po co ściągać koło z wałka jak cały wałek wychodzi.

przed założeniem wałków trzeba podgrzać popychacze żeby olej z nich wyszedł i je ścisnąć żeby nie pokrzywić zaworów

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
He he... nie źle.Dajcie chłopakowi niech się uczy.Jak zrobi wszystko bez pospiechu i dokładnie to da rade.Po to są takie fora żeby sobie pomagać.Jak coś zrobi nie tak to za drugim razem już tego nie zrobi.A jak się porządnie przyłoży i wszystko zrobi tak jak należy to jaka będzie satysfakcja z udanej naprawy.Fakt jest taki że z rozrządem niema żartów i źle ustawiony może go wiele kosztować , ja bym robił a w razie jakiś wątpliwości przy składaniu można poprosić o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.Ale to tylko moje zdanie. Pozdroooo....;) ;) ;)

Ostatnia edycja:

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
i nie potrafisz odpowiadać na pytania i podać dokładnych danych auta a jest to ważne czy jest to 8v czy 16v jeżeli jest to 16v to lepiej sobie odpuść bo więcej zepsujesz niż naprawisz ;) nie pisze złośliwie tylko po prostu określaj więcej danych auta jak szukasz porady i wskazówek my nie mamy kamer i podglądu na twoją robotę także za dużo musieli byśmy się domyślać co do tego auta

Do góry Bottom