• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana wtrysków valtek

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Witam. Padł mi wtryskiwacz gazu Valtek założony z instalacją Stag 200,w zw.z tym moje pytanie;czy po wymianie w/w wtrysków na ten sam rodzaj muszę dokonać jakiś regulacji? Ew.kalibrować wtyski?
Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak nowe to nie ale dysze przekreć i zrob kalibracje

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Dzięki za podpowiedź- jak temat ogarnę to dam znać jak poszło.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nowe waldemary pewnie maja dudze z nierozwierconym otworem sprawdz to i najwyzej przekreć ze starych

jacek76

Gaduła
Punktów
6
Miasto
warszawa
Witam. Padł mi wtryskiwacz gazu Valtek założony z instalacją Stag 200,w zw.z tym moje pytanie;czy po wymianie w/w wtrysków na ten sam rodzaj muszę dokonać jakiś regulacji? Ew.kalibrować wtyski?
Pozdrawiam
Musisz ustawić skok tłoczka na taką samą wartość jak w starej listwie , przekręćić dysze ze starej do nowej i zrobić kalibrację instalacji. Jeśli tego nie zrobisz , może być gorzej niż było. Czyli jeśli nie masz jak i czym tego zrobić , to najlepiej jak podjedziesz do jakiegoś gazownika i Ci to zrobi jak trzeba.

lpgPlock

Nowy
Punktów
1
Miasto
Płock
Musisz ustawić skok tłoczka na taką samą wartość jak w starej listwie , przekręćić dysze ze starej do nowej i zrobić kalibrację instalacji. Jeśli tego nie zrobisz , może być gorzej niż było. Czyli jeśli nie masz jak i czym tego zrobić , to najlepiej jak podjedziesz do jakiegoś gazownika i Ci to zrobi jak trzeba.

Nowe listwy są już skalibrowane przez producenta. Jeśli zrobisz tak jak kolega Jacek napisał to masz jak w banku że tego nie ustawisz.

Wymiana jest prosta jeśli wymieniasz na taki sam rodzaj listwy wtryskowej.
1. demontujesz starą listwę.
2. wykręcasz dysze ze starej listwy i przykręcasz do nowej.
3. montujesz i skręcasz wszystko
4. kalibrujesz tylko i wyłącznie w programie sterownika gazowego.

Przy wymianie listwy proponuje zmienić filtry.

Stif

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piła
Nowe listwy powinny być kalibrowane ,jednak od czasu gdy sprawdzam nowe listwy to średnio 3 na 10 trzeba poprawiać.
Więc należy to wziąć pod uwagę .

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Dzięki za podpowiedzi,ponieważ to moje a nie klienta auto to poczeka sobie grzecznie w kolejce.. (szewc i jego buty)
O efektach zw. z wymianą powiadomię niezwłocznie!!

jacek76

Gaduła
Punktów
6
Miasto
warszawa
Nowe listwy są już skalibrowane przez producenta. Jeśli zrobisz tak jak kolega Jacek napisał to masz jak w banku że tego nie ustawisz.

Wymiana jest prosta jeśli wymieniasz na taki sam rodzaj listwy wtryskowej.
1. demontujesz starą listwę.
2. wykręcasz dysze ze starej listwy i przykręcasz do nowej.
3. montujesz i skręcasz wszystko
4. kalibrujesz tylko i wyłącznie w programie sterownika gazowego.

Przy wymianie listwy proponuje zmienić filtry.

Jeśli zrobi jak mówisz , to właśnie będzie miał jak w banku , że nie będzie działać.
Sprawdzałeś kiedykolwiek jak fabrycznie jest ustawiony skok tłoka? Jeśli nie , to sprawdź , bo rozbieżności pomiędzy tłoczkami na jednej listwie mogą wynosić nawet kilkanaście procent.
Skok tłoka w nowej listwie trójce ustawiony jest na ok. 0,45 mm a w czwórce 0,5 mm. Skąd wiesz czy na starej listwie nie zwiększono lub zmniejszono skoku tłoczka ?
Sorry , nie czce mi się już więcej pisać o oczywistych sprawach , ale jeśli Ty montując gaz , nie sprawdzisz i nie ustawisz skoku tłoczka valteka przed zamontowaniem w aucie , to gratuluję , długo w tym fachu nie podziałasz.

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Czy jest to do sprawdzenia przed montażem? Ja jestem laikiem w gazowcach a ciekawi mnie to i sam chciałbym liznąć nieco wiedzy praktycznej-a mam auto już daaawno po gwarancji :D

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Nie montuj Valteka- mało precyzyjne, słabe listwy, można nazwać elektrozawory.
Zamontuj minimum omvl reg fast- stosunek ceny do jakości super.Nie rozkalibrowują się, są szybkie i o wiele bardziej precyzyjne.
Niestety czeka cię wtedy kalibracja i zmiana ustawień.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Też do tego potwora bym waldemarów nie wkładał, szkoda kasy.

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Ale one już leżą grzecznie i czekają na montaż...;)
Poprzednie zdobyły ok 60tyś mil i spalanie było na poziomie spalania benzyny(25/100 w mieście i 17/100 trasa)
Jeśli teraz zrobię podobny wynik to uważam to za pełen sukces-tyle z kosztów awarii na 4 lata to niewiele.Po świętach troszkę robota siada to może maskę podniosę!
Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wam życzę!:):)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
kup te omvl dream, niebieskie w kazdym razie chociaz dokladnej nazwy nie pamietam. kalibrowac samej listwy nie musisz, jedynie ustawic poprawnie sterownik.

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Dziś dopiero ogarniam komp,w poniedziałek zmieniłem Valteki na Valteki i efekt? Niestety kolejne pamiątkowe zdjęcie z żółtej skrzynki na kanarki:mad:
Niestety znów się zagapiłem a silnik tak od dołu ciągnie że te 50 to raczej w milach było...
Ale pacjent zdrów i dalej żyć będzie! Dzięki za podpowiedzi!!
Pozdrawiam Świątecznie!

Do góry Bottom