• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyrzuca płyn chłodniczy - Fiat Doblo 1.6 MultiJet

wilk884

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam.
Zwracam sie do Was o pomoc :(
Pacjent Fiat Doblo 1.6 MultiJet, 105KM, 2011r., przebieg na liczniku 155kkm.
Problem jak w tytule, wyrzuca plyn chlodniczy ze zbiorniczka wyrownawczego.

Byl problem z jednym podcisnieniem ktore zostalo blednie podlaczone pomiedzy zaworem sterojacym przeplywem spalin a elementem wykonawczym czyli gruszka ktora otwiera klape przeplywu spalin w zespole chlodnicy spalin. Przed usunieciem tej usterki poziom plynu w zbiorniczku po zagrzaniu na postoju, poziom plynu w zbiorniczku podnosil sie duzo poza zakres MAX. Podczas obciazenia, jazdy, plyn byl wyrzucany ze zbiorniczka. Po poprawnym zamontowaniu podcisnienia wszystko wrocilo do normy czyli poziom plynu byl utrzymywany poprawnie a podczas obciazenia, jazdy, nie stwierdzono wyrzutu plynu. Auto jezdzilo w ruchu miejskim i bylo ok az do momentu gdy pojechalo w trase. Po ok 80km po autostradzie plyn zostal wyrzucony ze zbiorniczka:/
Prosze o pomoc. Wiem ze wskazuje to na uszczelke pod glowica ake cos mi tu jednak nie pasuje w tym wszystkim i ja sam podejrzewam usterke zaworu przeplywu spalin lecz nie ma zadnych bledow w sterowniku.

Do tej pory zrobione:
Wymieniony korek zbiorniczka
Wymieniony termostat
Sprawdzenie droznosci ukladu
Sprawdzenie na obecnosc spalin w ukladzie chlodzenia, wynik negatywny
Chlodniczka spalin, ok
Wymontowana pompa wody, wirnik w porzadku

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zrób by pas na chłodnicę spalin. Jeżeli nie pomoże to czarna wersja.

wilk884

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
By-pas jest w tym wypadku nie do zastosowania w tej chlodniczce gdyz jej umiejscowienie na to nie pozwala....

wilk884

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
A co jesli wadliwy moze byc zawor pocisnieniowy sterujacy otwarciem kanalu, przeplywu spalin do chlodniczki EGRu? Tak jak wyzej oposalem ze gdy bylo zle polaczone podcisnienie to wowczas wytwarzane bylo wyzsze cisnienie w ukladzie chlodzenia z powodu zlego przeplywu plynu chlodniczego i wowczas wywalano plyn podczas mocniekszego buta w miescie a po usunieciu tego blednego polaczenia, stan plynu po nagrzaniu utrzymywal sie w normi, po butowaniu na autostradzie i po miescie wszystko ok, auto oddane do klienta ktory pojedzil po miecie i ok a pojechal w trase i w ktoryms momencie wywalilo plyn...nie uwazasz ze jesli byla by uszkodzona uszczelka pod glowica lub tez sama glowica to komoresja dostajaca sie do ukladu chlodzenia powodowalaby ciagle wyrzucanie plynu czy to w jezdzie po miescie czy na autostradzie?

wilk884

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
To chlodniczka EGR, grucha podnoszaca klape zmiany orzeplywu spalin czy zawor podcisnienia ktory steruje ta grucha? :)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A nie lepiej by było na początek zamiast strzelać w ciemno zrobić test CO2? Temperaturę trzyma w normie?

wilk884

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Test byl robiony, brak CO2 ukladzie.
Temperature trzyma idealnie.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Skoro brak co2 w układzie to czemu podejrzewasz uszczelkę? Tym bardziej że temperatura w normie. Przewody od chłodnicy (puchną)?

wilk884

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Nikt sobie jaj zadnych nie robi i nie bierze nikogo pod wlos....
Wlasnie nie podejrzewam uszczelki bo jesli byla by to uszczelka pod glowica to powinno wywalac plyn caly czas a nie sporadycznie po ilus tam kilometrach:/
Weze nie puchna....dzis wezme i dokladnie sprawdze chlodniczke spalin EGR

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ale co ma do tego chłodnica spalin? Bo nie bardzo rozumiem.

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Stary kotlet do odgrzania. Czy temat wywalania płynu został rozwiązany? Niestety mam w samochodzie to samo. Zagrzeje się i wywala płyn.

krzygrom

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Moze nawet starszy, jednak natenczas u mnie aktualny.
Fiat Doblo 1.6 MultiJet 16v.
Test spalin zabarwil plyn na zielono, nie na żółto.
Płyn. Zalany do samochodu jest pomarańczowy i tyle wiem.
Przy jakiej temperaturze
Nie mialem podpietej diagnostyki ale wentylator na chłodnicach się załączył.
Co wiecej plyn wywalalo mu w czasie jazdy. U mnie na postoju po przegazowaniu i odpuszczeniu pedału jak samochód zszedł juz na bieg jałowy.

Do góry Bottom