• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wysprzęglik skrzyni biegów, twardy pedał sprzęgła

angeelo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Działdowo Warmińsko-Mazurskie
Witam,
moze ktoś z was będzie miał inne spojrzenie na ten temat,
wymieniałem w passacie b5 fl 1,9tdi pompe sprzęgła i wysprzęlik skrzyni ze względu na to ze obydwa te elementy ciekły, wysprzeglik nowy sachs, pompa używka. Auto przed jezdzilo, sprzeglo dzialało, płyn ciekł.
Wymieniłem pompe ale po odpowietrzaniu zapadał się pedał, wrzuciłem drugą i to samo, wykryłem jeszcze wyciek na wysprzegliku, wymieniłem go na nowy. Po wymianie i podczas odpowietrzania przecieków brak ale pedał robi sie coraz twardszy i nie wysprzegla skrzyni biegów, czy zrobiłem coś nie tak? odpowietrzone dobrze leci plyn bez pecherzyków powietrza, a pedał twardy. Założyłem drugą pompe uzywke przy pedałach ale to samo. Wysprzeglik po wyjeciu jak go wcisne i trzymając wciskany jest pedał sprzegła reaguje na ruch i się wysuwa....
Nie mam juz pomysłów.........:(

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
my wieliśmy tak w vectrz'e że pedał nachodził a gdy był już jak należy to puszczał wysprzęglik i ciekł ...
powodem była taka mała bańka na przewodzie co jest przy pompce. jest to jakiś reduktor czy coś , nie puszczał płynu z powrotem tylko dobijało cały czas płyn i rozwalało ( rozrywało uszczelniacze w wysprzęglikach).

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam,
moze ktoś z was będzie miał inne spojrzenie na ten temat,
wymieniałem w passacie b5 fl 1,9tdi pompe sprzęgła i wysprzęlik skrzyni ze względu na to ze obydwa te elementy ciekły, wysprzeglik nowy sachs, pompa używka. Auto przed jezdzilo, sprzeglo dzialało, płyn ciekł.
Wymieniłem pompe ale po odpowietrzaniu zapadał się pedał, wrzuciłem drugą i to samo, wykryłem jeszcze wyciek na wysprzegliku, wymieniłem go na nowy. Po wymianie i podczas odpowietrzania przecieków brak ale pedał robi sie coraz twardszy i nie wysprzegla skrzyni biegów, czy zrobiłem coś nie tak? odpowietrzone dobrze leci plyn bez pecherzyków powietrza, a pedał twardy. Założyłem drugą pompe uzywke przy pedałach ale to samo. Wysprzeglik po wyjeciu jak go wcisne i trzymając wciskany jest pedał sprzegła reaguje na ruch i się wysuwa....
Nie mam juz pomysłów.........:(

Jeśli po wymianie wysprzęglika pedał robi się coraz twardszy a nie wysprzęgla, to moim zdaniem może przy wkładaniu trzpień wysprzęglika nie trafił w łapę sprzędła i tłok wysprzęglika dochodzi do końca i pedał twardnieje.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
to samo mi przyszło na myśl tylko się nie wypowiadałem bo nie wiem jak tam jest mocowana łapa do trzpienia wysprzęglika, miałem taki przypadek w autobusie

angeelo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Działdowo Warmińsko-Mazurskie
dzięki panownie za odpowiedzi niestety dopiero teraz odwiedzam forum, problem rozwiązany i dokładnie była taka sytuacja jak piszecie, w tej skrzyni wysprzęglik musi byc wkładany ze skosa przez co trzpień wysprzęglika nie trafiał idealnie na zagłębienie w łapie, przez co się "przekaszał" i automatycznie wysuwał się maksymalnie tłok wsyprzęglika po czym pedał robił się coraz twardszy a w nowym wysprzęgliku guma osłonowa trzpienia która jest zaciągnięta na korpus wysprzęglika sprawiała, że montaż był dużo trudniejszy niż w starej używce...
dodam jeszcze na marginesie jakby komuś padła w przyszłości pompka sprzęgła ta przy pedałach to można ją łatwo zregenerować kupująć zestaw naprawczy(nowe uszczelniacze) lub jeśli mamy np pompkę z anglika to możemy sobie je przełożyć są takie same...

Do góry Bottom