• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

X5 E53 3.0d 184 nie odpala po INPA, brak komunikacji ze sterownikiem

pitersc

Nowy
Punktów
0
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
Hej,

Prośba o pomoc - od kilku dni walczę z X5 E53 3.0 184km - auto zostało podłączone na INPie przez kilka godzin. Akumulator był ok, ale po tym auto nie odpalało, próbowałem kasować błędy, klemy itp aż w końcu aku padł.

Obecnie nawet po naładowaniu po włączeniu zapłonu zapala się gaśnia i zapala DDE, skrzynia i ABS - kręci i nie odpala.

Przez INPE i ISTE jest komunikacja ze wszystkim łącznie ze skrzynią biegów - niestety nie mogę podpiąć się do sterownika jednym i drugim.

Przy próbie wgrania nowego softu do sterownika instalacja idzie 20min do 100% ale na końcu w tabelce wywala błąd komunikacji ze sterownikiem.

Chciałem zrobić synchro EWS przez ISTE ale tam widze EWS tylko FUB zamiast ALB.

Sprawdzone bezpieczniki - sprawdzone masy i napięcie na komputerze i na kostkach, wszędzie ok, do komputera dochodzi pełne zasilanie na 3 kostkach.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Boję się, że sterownik jest ok i nie chcę go w pierwszej kolejności naprawiać zanim wykluczę wszystkie inne możliwości.

Dzięki, pzdr IMG_6920.jpg IMG_6921.jpg

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podłącz prostownik i zostaw włączony zapłon na min 10 min i tak go zostaw. Nie wyświetla Ci się czasami taki zegar odliczający w dół od około 10 min?

pitersc

Nowy
Punktów
0
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
Hej dzięki - ide podłączę i dam znać, nie nic takiego się nie pojawiło jak zegar. Z ciekawości w czym myślisz może pomóc zapłon z prostownikiem na ponad 10min?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja tego nie przerabiałem ale.po hurtownia chopu wymienili Aku. Auto nie odpala, ktoś mądrzejszy się znalazł, że takie zabezpieczenie jest albo kod albo 10 min. I faktycznie auto zagadalo po czasie

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Bardzo mądrze robić flash, jak widzisz, że coś jest nie halo z komunikacją.

Poza tym, piszesz, że jest komunikacja, ale jej nie ma - możesz to jakoś uściślić? Od samego podłączenia Inpy, nawet przez 10 dni, nic nie ma prawa się stać, więc mów dokładnie co tam nawywijałeś.

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Po co się brać za flash jak sie nie ma pojęcia .Z tego wynika ze włączyłeś tryb transportowy w inpie

Davpod

SuperMechanior
Punktów
153
Odpalił i już pojechał... szkoda tylko że nie pomachał.

Do góry Bottom