• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xc90 d5 2009 - dziwny problem z płynem chłodniczym

alistair

Początkujący
Punktów
0
Cześć.

Mam dziwną przypadłość w moim xc90 d5 185. Mam zalany płyn chłodniczy do połowy między minimum i maksimum. Po rozgrzaniu płynu jest trochę mniej w układzie. Jeżeli zostawię samochód do wystygnięcia silnika to płyń będzie na tym samym albo niższym poziomie. Jeżeli na ciepłym silniku odkręcę korek to płyn pójdzie w górę i zostanie na tym poziomie nawet na zimnym silniku... Po nocy stania i odkręceniu korka dalej słychać jak ucieka ciśnienie.

Wymieniałem korek już na inny, oryginalny z drugiego volvo i kupiłem dodatkowo zamiennik. Na oryginalnym było to samo, na zamienniku było lepiej przez jakiś czas. Dalej wymieniać korki?

Test na UPG robiłem, na powietrzu nie w garażu i po 5minutach (na zimnym lub lekko ciepłym silniku) kolor płynu się praktycznie nie zmienił, lekko zbladł (przypuszczam, że to wina syfu w powietrzu u mnie na wsi...)

Wąż górny od chłodnicy na zagrzanym i pracującym silniku mogę ścisnąć, ale nie tak, żeby zamknąć światło a raczej na 0,5-1cm. Wąż jest gorący. Co jeszcze mogę sprawdzić? Nie widać nigdzie pod samochodem wycieków...

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
W konkretnie moim przypadku było tak, że po rozgrzaniu silnika do temp. roboczej i zostawieniu go do rana bez odkręcania korka ( czyli ciśnienie zostawało w układzie ) ubywało tak pół centymetra płynu, aż po tygodniu ubywał cały zbiorniczek ( jeżeli ani razu nie odkręciłem korka).
Po wyrzuceniu orignu uszczelniającego z korka, w aucie przestało ubywać płynu. Wstępną diagnozą była głowica, okazała się rysa na bloku.

alistair

Początkujący
Punktów
0
u mnie wygląda to tak jakby robiło się podciśnienie..

czytałem, że to może być też jeszcze wina termostatu albo chłodnicy egr, bo czasem po odpuszczeniu gazu po dynamicznej jeździe czuć zapach spalin w kabinie.

samochód ma też webasto - może i tu można szukać problemów?

Do góry Bottom