• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Yaris II 1.3 sprzęgło, biegi problem.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Panowie mam pytanie głównie do mechaników którzy siedzą w temacie. Posiadam Yarisa II od nowości 135 tyś km autko żony więc głównie śmiga po mieście. Od pewnego czasu zgłaszała mi że sprzęgło bierze przy samym dywaniku dosłownie 1mm i rusza oraz ciężko chodzą biegi. Pojeździłem trochę przy okazji odpowietrzyłem wysprzęglik profilaktycznie lecz nic to nie pomogło i zmieniłem olej w skrzyni na org. Toyoty dali mi go Panowie w ASO. Niestety faktycznie biegi ciężko chodzą. Wsteczny za każdym razem zgrzyta zdarza się że przy dość mocnej jeździe każdy bieg zgrzynie jeśli sprzęgło nie zmieści się w zakresie 1mm.. Byłem u mechanika mówi jeździć aż nie będzie się ślizgać. Inny mówi że problemu nie ma , a faktycznie dość ciężko wchodzą biegi jak dla mnie to kobieta tym bardziej może mieć problem. Nie pamiętam jak było w nowej jak kupowaliśmy minęło 11 lat :nailbiting: Co mówicie robić sprzęgło pomoże ? To że się nie ślizga to nie znaczy że nie jest już zmęczone tym bardziej od jazdy po mieście ??

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Regulacji kolego nie ma przy pedale sprzęgła. Temat przerabiałem sam potem u mechanik . Toomii76 dokładnie obstawiam też docisk i chyba faktycznie pora na zmianę bo zanim ono zacznie się ślizgać to skrzynię zajadę..

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Przeszukałem sklepy najbardziej opłacalny jest firmy Aisin niby firma produkuje pod Toyotę sprzęgła ?

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Żona jeszcze teraz sobie skojarzyła że jakieś pół roku temu pod sklepem miała problem nie mogła wcisnąć wcale sprzęgła poruszała biegami mocno dodusiła coś puściło i było git. Podejrzewam wtedy coś się wygięło albo pękło..

Do góry Bottom