• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Założenie warsztatu - opłaty za energię, podatek od nieruchomości i inne

17benek

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich,

mam zamiar otworzyć warsztat - elektromechanika, później możliwe, że również mechanika, blacharstwo. Działalność będzie prowadzona w warsztacie obok domu, właścicielem lokali jest mój ojciec, od którego będę warsztat użyczał.
Stąd moje pytanie jak jest z rozliczaniem za prąd(energię), czy po prostu wyliczam sobie m2 warsztatu i proporcjonalnie opłaty za prąd są moim kosztem, czy jest obowiązek założenia drugiego licznika?
Czy prąd wykorzystywany w działalności jest przeliczany innym wskaźnikiem i jest droższy? np. jako przemysłowy?
Jak jest z podatkiem od nieruchomości? Również jest wyliczany proporcjonalnie, czy liczony oddzielnie i wyższy, bo działalność?
Co do odpadów myślę, że nie byłoby ich dużo.
Nie wiem jakie kwestie jeszcze powinienem załatwić, jeśli ktoś z Was miałby jakąś listę z rzeczami, które musiałbym załatwić przy zakładaniu warsztatu byłbym wdzięczny. Jeśli są jakieś posty na forum, które mogą mi w tym pomóc to również będę wdzięczny (szukałem już ale żaden mnie nie naprowadził).
Póki co wiem, że muszę znaleźć księgową, mieć kasę fiskalną - będę na zasadach ogólnych i podatku VAT.

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
Zanim zaczniesz dowiedz się czy dostaniesz pozwolenie na otwarcie warsztatu. O Lakierni na osiedlu zapomnij. No i jak masz nie życzliwych sąsiadów to też zapomnij że wyrażą zgodę.
Automatyczne połączenie postów:

Stukanie młotkiem odpalenie auta kopcenienie wszystko ludziom przeszkadza. Co innego jak już jest zarestrowana działalność o takim charakterze to wtedy przejmujesz schede i bez pozwolenia zaczynasz

17benek

Nowy
Punktów
0
Zanim zaczniesz dowiedz się czy dostaniesz pozwolenie na otwarcie warsztatu. O Lakierni na osiedlu zapomnij. No i jak masz nie życzliwych sąsiadów to też zapomnij że wyrażą zgodę.
Automatyczne połączenie postów:

Stukanie młotkiem odpalenie auta kopcenienie wszystko ludziom przeszkadza. Co innego jak już jest zarestrowana działalność o takim charakterze to wtedy przejmujesz schede i bez pozwolenia zaczynasz
Co do sąsiadów nie ma problemu bo mieszkamy na wsi a do sąsiadów tak blisko nie mamy. Pozwolenie na otwarcie warsztatu masz na myśli pozwolenie od jakiegoś urzędu? Ale pewnie wystarczy założenie działalności tak jak napisałeś.

Do góry Bottom