• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

nie zapłacił za usługę i uciekł autem z warsztatu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1875
Miasto
Koszęcin
Pyk do wydechu

Załączniki

• Body_pianka-montazowa-psb-750-ml-164208_lista_siatka.jpg
    Body_pianka-montazowa-psb-750-ml-164208_lista_siatka.jpg
    6,5 KB · Wyświetleń: 5

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
309
Miasto
Piaseczno
w żadnym wypadku nie niszcz mu auta, nie dzwoń, nie pisz sms-ów itp.
Żeby nie miał podkładki że go straszysz czy nękasz bo to większa krzywda niż nie zapłacony rachunek. Skoro chcesz i tak oddać kasę na charytatywny cel to super. koszty wymiany + koszty sądowne + ekstra (od sądu na charytatywny cel) jak wróci do polski to będzie miał ciepło.
idz do dobrego doradcy prawnego. powiedz mu to co tu napisałes na początku i będzie dobrze... trochę to potrwa ale skoro nie o kase chodzi to dasz radę.
miałem podobny przypadek z wymianą sprzęgła i trwało to około pół roku od pierwszej sprawy. ale nie dość że zapłacił za wymianę to doszły 4 sprawy na które się nie stawił i od sądu ekstra 6 tys zł( bo charytatywny cel i z oświatą ciężko)
gość nie chodził na sprawy , nie odbierał wezwań a przy rozliczeniu podatkowym sam przyszedł żeby poprosić o odwołanie tego wszystkiego gdyż naliczyli mu prawie 10 tysięcy złotych..... odwoływał się od zapłaty , przychodził kilka razy że nie może wziąć kredytu, że zniszczyłem mu życie.... ale dom dziecka miał swoje:)
Na wszystkich forach i szukajkach dobry mechanik na wypisywał że jestem oszust, złodziej
dobrze się nad tym zastanów, u mnie nic to nie zmieniło gdyż z tym poszedłem ponownie do doradcy i wystraszony że znowu przyjdzie zapłata odwołał to :)
trochę cierpliwości i będzie dobrze:)
nie namawiam i zastanów się dobrze.
pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
Pytanie zasadnicze- czy podczas naprawy było spisane zlecenie- czyli umowa cywilno prawna ?
I nie mówię tu o czymś tak śmiesznym jak ,,umowa ustna,,...
Jeżeli nie to możesz mu naskoczyć...:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
309
Miasto
Piaseczno
podstawą jest podpisanie zlecenia naprawy/zobowiązania naprawy .
bez tego faktycznie lepiej siedzieć cicho żeby nie obróciło się to w naszą stronę.

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
nie rozumiem co ma się obracać w naszą stronę, byłem dziś u radcy, poszło pismo ( przed sądowy nakaz zapłaty ) jak nie wpłynie kwota na konto w przyszłym tygodniu pozew, gość zlecił ponowną wymianę elementu jak by zażyczył sobie żebym mu założył różową maskę do zielonego auta to tez bym założył byle za to zapłacił.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
Z twojego opisu wynika (być może nie napisałeś tego), że ani nie zawarłeś umowy (zlecenie na którym widnieje jego podpis)z gościem, ani nie wystawiłeś mu rachunku fiskalnego...
Jak tak to gość to ciebie może oskarżyć o nieustalone czynności przy jego aucie, a w konsekwencji na próbę naciągnięcia...
Plus zawiadomienie skarbówki o nie wystawienie rachunku... itp.

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
jasne że można się nim podetrzeć ale taka jest podobno procedura, jak gość nie zapłaci składam pozew do sądu, i na to liczę, paragon został wystawiony, zlecenia czy też umowy nie mam, na pierwszą usługę paragon też został wystawiony i opłacony przez tego klienta, drugi paragon, nie opłacony został przekształcony na imienną fakturę bo w tytule paragonu jest usługa warsztatowa a na FV "usługa warsztatowa - demontaż montaż skrzyni biegów w poj. (marka ,model, nr rej)."

to ja już w końcu nie wiem czy dobrze że wysłałem mu to wezwanie do zapłaty czy od razu trzeba było iść do sądu zakładać sprawę cywilną

piszecie półsłówkami zamiast napisać konkretnie zrób tak i tak bo to ma sen, radca prawny a właściwie adwokat powiedział mi ze bym wysłał przed sądowe wezwanie do zapłaty, i tak zrobiłem.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6804
Miasto
Mazowieckie
może ten radca powinien skończyć jakąś szkołe, poważnie.
Prawo Cię nie chroni i szkoda Twojej kasy na takich radców.
W taki sposób, minie trzy lata i dopiero należność trafi do komornika.

Fakture.

czy od razu trzeba było iść do sądu zakładać sprawę cywilną

Żeby Sąd przyjął wniosek, muszą byc spełnione warunki.
Jeszcze raz, poważnie- Prawo nie chroni Twoich interesów. Prawnicy będą Cie doić bez skrupułów.
Nie jestem prawnikiem, nie potrafię kłamać, nie potrafię Ci opisać procedur.
To jest moja interpretacja na podstawie doświadczeń zawodowych i tyle.

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
185
Miasto
starachowice
OLEJ gościa karma wraca ile za te skrzynie wziołeś po ciul się będziesz uganiał po sądach jeszcze w życiu nie jeden frajer ci się trafi nie dołożyłeś części tose podaruj niepotrzebny szarpaniny ja za 23 lata firmy nie takich pajacy miałem

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
zlecenia czy też umowy nie mam
I tu jest pies pogrzebany...:meh: gość się może wszystkiego wyprzeć, że ci cokolwiek zlecał... oprócz np. sprawdzenia czy mu światła świecą... a cała reszta to ty go chciałeś ,,naciąć,, na koszta... i jak się uprze to on cię będzie ciągał po sądach...
A paragon to se możesz wystawiać...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2059
Miasto
Kaczory
@hamer , autor wyżej pisze, że nie zależy mu na tych pieniądzach tylko chodzi o ukaranie mendy społecznej.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jest dobrze. Już w obrocie prawnym nie istnieją ostateczne, przed sądowe wezwania do zapłaty, byle w tytule znalazły się słowa "wezwanie do zapłaty". I to jest przed sądowy obowiązek. Po okresie oznaczonym w wezwaniu i braku zapłaty kierujesz pozew, możesz najlepiej do Sądu Elektronicznego w Lublinie i tam na 100% wygrywasz, a Klient dostaje wyrok i 14 dni na odwołanie. Jak się odwoła, to sprawa będzie się toczyć w Waszym Sądzie Rejonowym. Masz monitoring, świadków, z tego Sąd może czerpać dowody i gdzie jest napisane, że do każdej usługi mam otwierać zlecenie. Jest to dobre, ale niekonieczne. Ja parę spraw załatwiłem poprzez Firmę Windykacyjną, super sprawa, i druga strona dostała tak po d...pie finansowo, że popamięta do końca życia. I pamiętaj, jak Ci tego Twój prawnik nie powiedział należy ci się na Twój wniosek 40 Euro zryczałtowanych kosztów oprócz odsetek, zastępstwa procesowego itp.

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
adwokat nie brał ode mnie kasy bo to mój dobry kolega, opinie ma dobre w okolicy i jest skutecznym adwokatem więc chyba wie co mówi, stwierdził też że nie jest to wielkim kłopotem że nie mam umowy czy zlecenia wykonania usługi, umowa ustna też jest umową tylko ciężej udowodnić to w niektórych przypadkach, w moim mam nagranie z biura jak umawiam się z nim na wymianę drugiej skrzyni słychać jak mnie prosi o jak najszybsza wymianę bo zależny mu na czasie, Na kolejnym nagraniu widać jak się zachowuje w momencie "odbioru" auta. jest parę jeszcze innych nagrań potwierdzających jego obecność podczas trwających prac bo był między czasie po skrzynie itd...

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Ale cyrk. Miałem takich klientów. Jeden dostal w ryj przy zonie. I na drugi dzień forsa sie znalazla. Jeszcze jeden 2200zl wisiał. Nowe krawężniki rozjechane na podwórku pod kostke i obietnica żonie ze co rusz bedzie wizyta. Czarne mercedesy maja wzięcie.

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
tego żonka niestety ma taki sam wredny charakter i bardzo kocha męża ... również stwierdziła że to ja jestem oszustem i że jak by mi przywieźli skrzynie od mercedesa to pewnie też bym ją zamontował ... poza tym jak wyżej pisałem gównem rak nie będę sobie brudził.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
309
Miasto
Piaseczno
na pewno nie bij nikogo "w ryj" bo skoro ja znam lekarza co dobrze opisze obdukcję i załatwi zaświadczenie o pobycie w szpitalu ponad 7 dni to pewnie jest ich więcej. powiedział mi kiedyś taki że wystarczy jakiś ślad na twarzy:) tylko żebyś nie pomyślał żeby walić w brzuch bo to nie o to chodzi:)
nie wiem jak wygląda sytuacja bez podpisanego zlecenia więc sie nie wypowiem , ale skoro adwokat jest ogarnięty a ty masz cierpliwość to słuchaj tylko jego.

piohol

SuperMechanior
Punktów
112
Miasto
Kępno
Ale cyrk. Miałem takich klientów. Jeden dostal w ryj przy zonie. I na drugi dzień forsa sie znalazla. Jeszcze jeden 2200zl wisiał. Nowe krawężniki rozjechane na podwórku pod kostke i obietnica żonie ze co rusz bedzie wizyta. Czarne mercedesy maja wzięcie.

Szkoda, że na mnie nie trafiłeś, bo o kolejnej próbie podniesienia ręki do bicia, na pewno nawet byś nie pomyślał. A bajki to możesz opowiadać małym dzieciom.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
942
Miasto
Manchester
Jego nie słuchaj, tam Polska c jest, to inny świat... :D

Z tego co wiem, facet sam poleciał na policję bo się bał, że za nim jechałeś... już masz jednego świadka, bo zapewne opisał na milicji cała sytuację ...

:D sam się wkopał aż miło.

Do góry Bottom