• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zablokowane hamulce po odpowietrzaniu

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Masz jeszcze przekroje zacisków...:D
tylko że na filmie pokazuję jak pozbyć się odpowietrznika...
No tak, tylko, że ty masz i używasz narzędzi... a chłopak ma tylko ciupagę, meselek i pogrzebacz...:D może to jest pomysł na kolejny film - jak za pomocą takich narzędzi wykręcić odpowietrznik...:rolleyes::p:D
Jak byś potrzebował rekwizytów, to mam ciupagę - kiedyś z zakopca przywiozłem - mogę wypożyczyć do filmu...:p:D

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
poczekam aż dasz zarobić temu biednemu diagnoscie 20 zł
Im na przewgląd za 150zł nie chce się
Regeneracja bez odkręcania odpowietrzników :banghead:
A po co odkręcać? Regeneracja to przejechanie hamerajtem z pyndzla(ew. w pakiecie premium za pincet napchanie towotu na tłoczek pod gumkę), odpowietrzniki można zakleić taśmą albo je też przejechać farbą :D
to po co wogóle dotykasz się hamulcy?
Co to jest ta hamulca?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
arni weź przestań....chcesz go sprowokować żeby miał przejebane jednak:D
Automatyczne połączenie postów:

Masz jeszcze przekroje zacisków...:D

No tak, tylko, że ty masz i używasz narzędzi... a chłopak ma tylko ciupagę, meselek i pogrzebacz...:D może to jest pomysł na kolejny film - jak za pomocą takich narzędzi wykręcić odpowietrznik...:rolleyes::p:D
Jak byś potrzebował rekwizytów, to mam ciupagę - kiedyś z zakopca przywiozłem - mogę wypożyczyć do filmu...:p:D
ha,ha,ha rozwaliłeś mnie na cały dzień.....Dzięki!:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Fonsa zgol ….
U nas się mówi że ten wąs nie jedną trząsł:D

Oglądałem filmy mechanika u Muzyka na YouTube i jestem seria o hamulcowych zaciskach i jest tam tak pięknie omówione że nawet chłop nie widomy dałby to radę zrobić metoda na brajla może dłużej ale da się więc endriu kupaj popcorn i obejrzyj sobie te filmy i wyciągnij sobie wnioski co moze być z*****e:D pozdrawiam

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ok jak dojde to napisze. koncze skladać rozrzad.kolejne przypuszczenie to takie ze mogł być przestawiony jeden wałek gdyż otwór na blokade był rozłupany. Moze dla tego miałem dwa koniki złamane (nie wiem)

U nas się mówi że ten wąs nie jedną trząsł:D

Oglądałem filmy mechanika u Muzyka na YouTube i jestem seria o hamulcowych zaciskach i jest tam tak pięknie omówione że nawet chłop nie widomy dałby to radę zrobić metoda na brajla może dłużej ale da się więc endriu kupaj popcorn i obejrzyj sobie te filmy i wyciągnij sobie wnioski co moze być z*****e:D pozdrawiam
Vicia, oglądałeś moje filmy i mój kanał??? Nie pucowałeś się że Szumo nadaje...a widziałeś pokrojone zaciski...jako chyba jedyny to zrobiłem, bo jak pokazać środek? Pozdro Szumo!

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Tak myślałem że to ty po drugim filmie Z kostka stacji w B5 ... subskrybuje! I daje łapę w górę ...,szumo nadaje a tu masz szumek więc tak na 80 pro byłem pewien że to ty ale nie do końca ty jeszcze na gitarze grasz??

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Tak myślałem że to ty po drugim filmie Z kostka stacji w B5 ... subskrybuje! I daje łapę w górę ...,szumo nadaje a tu masz szumek więc tak na 80 pro byłem pewien że to ty ale nie do końca ty jeszcze na gitarze grasz??
gram, na klawiszach też, w filmach w tle moja muza z klawiszy:)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Na oglądają się filmów i myślą że to takie proste.
Auto unieruchomione parę dni.
Zgotuje tarcze taką jazdą że się pokrzywią, będzie wszystko do wymiany.
Spadnie mu jeszcze z lewarka.
Na końcu pojedzie do warsztatu, zapłaci 300% za samogrzebanie
I taka to oszczędność.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Endriu się chyba w*****ł za krytykę bo już nie pisze ...ale przecież chcemy pomoc

Endriu0919

Początkujący
Punktów
0
Widzę, że duża dyskusja powstała, ale nawet nie chcę mi się czytać, bo nie przypuszczam, że poziom wzrósł choć odrobinkę.

Cóż, biorąc pod uwagę, że podaję główny objaw - blokowanie wszystkich hamulców - a niektórzy sugerują brudne, zanieczyszczone, czy zatarte tłoczki lub prowadnice, to samochodu bym wam nie zostawił. Ale kabaret z udziałem takich mądralińskich oglądnąłbym z przyjemnością.
Rozmawiałem z dwoma mechanikami, a potem jeszcze z doradcą technicznym z ATE i dziwnym trafem, żaden z nich nie wpadł na taki idiotyczny pomysł. Wygląda na to, że albo nie jesteście mechanikami, albo prezentujecie poziom niższy od ogółu. I naprawdę po czymś takim dziwicie się, że ludzie wolą naprawiać sami, bo nie mogą zaufać mechanikom? Widząc wasze umiejętności diagnostyczne to strach cokolwiek zlecić. W tym przypadku każdemu mądrali, który sugerował sprawdzenie zacisków, zostawiłbym co najmniej gotówkę za demontaż i montaż wszystkich zacisków, a problem by nie zniknął. Rzeczywiście bardzo to opłacalne.
Może tak jak w tym dowcipie o policjantach (gdzie jeden umie pisać, a drugi czytać), wy powinniście odkręcać śruby, ale przydałby się drugi od analizy i myślenia?

Na koniec zostawię przydatny film:
Jako że nie jestem mechanikiem, to wiedza z filmu była mi obca, ale mechanik powinien mieć to w małym palcu (tym bardziej dziwią pomysły "mechaników" w tym wątku, ale cóż - może takie hobby). Film od razu dał odpowiedź gdzie szukać usterki i jak ją dokładnie zdiagnozować. Połączenie faktów - awaria po odpowietrzaniu + globalna awaria na wszystkich kołach, daje jasny kierunek działań. Każdy ogarnięty mechanik widząc tę kombinację powinien wskazać, gdzie może być problem - w tym wątku nikt nie był nawet blisko. Pokory w was nie ma za grosz, więc żadnych wniosków się nie spodziewam, ale być może przyda się komuś, kto będzie miał podobny problem.

W skrócie mówiąc: odpowietrzanie hamulców metodą "tradycyjną", czyli pompowanie i pedał w podłogę, może skutkować awariami serwa czy pompy. Dzieje się tak z uwagi na to, że te elementy nagle pracują w zakresie, w którym nie pracowały od bardzo długiego czasu. Hamulec na co dzień nie wpada nam w podłogę. W związku z tym w przypadku nie najnowszych samochodów (czy takich z zaniedbanym układem hamulcowym) warto rozważyć wymianę płynu lub odpowietrzanie przy pomocy wyspecjalizowanych urządzeń. Być może bardziej opłacalne będzie dopłacenie do profesjonalnej wymiany, ale dzięki temu uniknięcie potencjalnej awarii.

Bez odbioru.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Widzę, że duża dyskusja powstała, ale nawet nie chcę mi się czytać, bo nie przypuszczam, że poziom wzrósł choć odrobinkę.

Cóż, biorąc pod uwagę, że podaję główny objaw - blokowanie wszystkich hamulców - a niektórzy sugerują brudne, zanieczyszczone, czy zatarte tłoczki lub prowadnice, to samochodu bym wam nie zostawił. Ale kabaret z udziałem takich mądralińskich oglądnąłbym z przyjemnością.
Rozmawiałem z dwoma mechanikami, a potem jeszcze z doradcą technicznym z ATE i dziwnym trafem, żaden z nich nie wpadł na taki idiotyczny pomysł. Wygląda na to, że albo nie jesteście mechanikami, albo prezentujecie poziom niższy od ogółu. I naprawdę po czymś takim dziwicie się, że ludzie wolą naprawiać sami, bo nie mogą zaufać mechanikom? Widząc wasze umiejętności diagnostyczne to strach cokolwiek zlecić. W tym przypadku każdemu mądrali, który sugerował sprawdzenie zacisków, zostawiłbym co najmniej gotówkę za demontaż i montaż wszystkich zacisków, a problem by nie zniknął. Rzeczywiście bardzo to opłacalne.
Może tak jak w tym dowcipie o policjantach (gdzie jeden umie pisać, a drugi czytać), wy powinniście odkręcać śruby, ale przydałby się drugi od analizy i myślenia?

Na koniec zostawię przydatny film:
Jako że nie jestem mechanikiem, to wiedza z filmu była mi obca, ale mechanik powinien mieć to w małym palcu (tym bardziej dziwią pomysły "mechaników" w tym wątku, ale cóż - może takie hobby). Film od razu dał odpowiedź gdzie szukać usterki i jak ją dokładnie zdiagnozować. Połączenie faktów - awaria po odpowietrzaniu + globalna awaria na wszystkich kołach, daje jasny kierunek działań. Pokory w was nie ma za grosz, więc żadnych wniosków się nie spodziewam, ale być może przyda się komuś, kto będzie miał podobny problem.

W skrócie mówiąc: odpowietrzanie hamulców metodą "tradycyjną", czyli pompowanie i pedał w podłogę, może skutkować awariami serwa czy pompy. Dzieje się tak z uwagi na to, że te elementy nagle pracują w zakresie, w którym nie pracowały od bardzo długiego czasu. Hamulec na co dzień nie wpada nam w podłogę. W związku z tym w przypadku nie najnowszych samochodów (czy takich z zaniedbanym układem hamulcowym) warto rozważyć wymianę płynu lub odpowietrzanie przy pomocy wyspecjalizowanych urządzeń. Być może bardziej opłacalne będzie dopłacenie do profesjonalnej wymiany, ale dzięki temu uniknięcie potencjalnej awarii.

Bez odbioru.
Naprawiłeś?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie rozumie tu czegoś.. Endriu...to tak naprawdę poco się tu zarejestrowales na to forum??? Czego oczekiwales
Automatyczne połączenie postów:

???

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Endriu to kolejny amator co to się naoglądał filmików na youtube i postanowił, że spróbuje swych sił... ale wyszła doopa... i teraz pisze gorzkie żale i obwinia wszystkich w około o to, że i tak nic nie zrozumiał...:)

Endriu weź mi wytłumacz - tak prosto - dlaczego ci nie odbijały hample ?
Myślę, że nie potrafisz...:D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
dlaczego ci nie odbijały hample ?

Woodo, zwolnij troszkę. piszesz w czasie przeszłym dokonanym (jak mnie to w szkole na polskim uczyli).
a dalej nie wiemy czy udało się naprawić i hamulce są "odbiające"

Endriu: zdradź co było.

Do góry Bottom