• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zablokowane hamulce po odpowietrzaniu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Woodo, zwolnij troszkę. piszesz w czasie przeszłym dokonanym (jak mnie to w szkole na polskim uczyli).
a dalej nie wiemy czy udało się naprawić i hamulce są "odbiające"

Endriu: zdradź co było.
Wcisnęli ze śfagrem cylinderki na siłę, nie odkręcili odpowietrzników bo endrju na tym poległ i cały syf z rurek powędrował do agregatu ABS zatykając kanały

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
piszesz w czasie przeszłym dokonanym
Tak masz rację... zasugerowałem się trochę tym, że skoro gościu się jebie już prawie tydzień z tak prosta sprawą, to już to ogarnął...:D
Ale to zbyt optymistyczne wnioski...:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Endriu już nie napiszr bo była odpowiedz " bez odbioru". .. tylko kochany jak po wymianie serwa czy pompy hamulcowej nadal ci hebel nie odbije i znowu tu wrócisz...a może i nie już nie napiszesz nigdy nawet tu nie zajrzysz:D
I na H*J takie P******"**E! Forum ma pomagać forum ma wskazać palcem ,forum ma naprawić i ma być kuźwa dobrze... A jak nie poszło tak jak ma być wyżej, to się zaczęło że mechaniki to srakie takie że kroją że aż klient z butów na plecy wyskakuje i takie tam cuda wianki, że pieniądze wezmą a h#ja zrobiu...bla bla bla...

Endriu taka rada ..jedz z tym swoim sztruclem ( ,nawet nie napisałeś jaki do tej pory , a może ty masz hamulce typu dublex ??? Co to jest, sobie wygogluj)

Noi zakończenie całej peunty z endriujowskimi hamulcami wychodzi na to że specjalista firmy ATE,( filozof teoretyk) z pomocą pana mundrahełka od serwa z yotuba zrobią Endriowi cały układ hamulcowy za frajer od Zet do A prawidłowo odluftują powietrze i heble już nie będą trzeć i o litość prosić...a wam zarobić nie da...

Lepsze jak Kabaret w niemym Kinie,:D:D:D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Serwo się wywaliło...no tak, szwagier cisnął aż popuściło...a serwo ma pomagać a nie samo hamować. A przepraszam ten twój mechanik Ci to odpowietrzał? Czy sam ze szwagrem? Myślę że każdy tu mechanik pierwsze co by zrobił jak wszystkie hamują to zobaczył czy schodzi ciśnienie po odkręceniu odpowietrznika na którymkolwiek kole i czy odpuszczają pozostałe i wiadomo co nawaliło chociaż tego i tak nie zrozumiesz. Marka Warmusa z ATE to widziałem na żywo a nie na filmie i przestań obrażać tu ludzi którym możesz czyścić szmatką klucze bo myślałeś że forum naprawi ci auto. Chłopie Forum ma podpowiedzieć a ty masz sprawdzić.....aa kutfa zapomniałem że poległeś na urwanym odpowietrzniku to o czym mowa. Czy ty uważasz że mechanicy tutaj nie mają maszyn do układów hamulcowych?? A kto by dymał pedała....weź chłopie ochłoń. Podawaliśmy możliwe przyczyny ale ty nie napisałeś NIC! czy sprawdziłeś. Wiesz a jak nie wiesz to mechanicy nie cierpią klientów którzy chcą przez internet naprawiać auto...ja pokazuję klamkę albo 300% ceny za wiedzę i robotę. Następnym razem nie rwij się do czegoś do czego nie masz pojęcia. Poprosił byś mechanika to by ci zdjął zaciski do pastowania i poskładał...nie miał byś problemu a tak ZONK. Pozdro!
Automatyczne połączenie postów:

Widzę, że duża dyskusja powstała, ale nawet nie chcę mi się czytać, bo nie przypuszczam, że poziom wzrósł choć odrobinkę.

Cóż, biorąc pod uwagę, że podaję główny objaw - blokowanie wszystkich hamulców - a niektórzy sugerują brudne, zanieczyszczone, czy zatarte tłoczki lub prowadnice, to samochodu bym wam nie zostawił. Ale kabaret z udziałem takich mądralińskich oglądnąłbym z przyjemnością.
Rozmawiałem z dwoma mechanikami, a potem jeszcze z doradcą technicznym z ATE i dziwnym trafem, żaden z nich nie wpadł na taki idiotyczny pomysł. Wygląda na to, że albo nie jesteście mechanikami, albo prezentujecie poziom niższy od ogółu. I naprawdę po czymś takim dziwicie się, że ludzie wolą naprawiać sami, bo nie mogą zaufać mechanikom? Widząc wasze umiejętności diagnostyczne to strach cokolwiek zlecić. W tym przypadku każdemu mądrali, który sugerował sprawdzenie zacisków, zostawiłbym co najmniej gotówkę za demontaż i montaż wszystkich zacisków, a problem by nie zniknął. Rzeczywiście bardzo to opłacalne.
Może tak jak w tym dowcipie o policjantach (gdzie jeden umie pisać, a drugi czytać), wy powinniście odkręcać śruby, ale przydałby się drugi od analizy i myślenia?

Na koniec zostawię przydatny film:
Jako że nie jestem mechanikiem, to wiedza z filmu była mi obca, ale mechanik powinien mieć to w małym palcu (tym bardziej dziwią pomysły "mechaników" w tym wątku, ale cóż - może takie hobby). Film od razu dał odpowiedź gdzie szukać usterki i jak ją dokładnie zdiagnozować. Połączenie faktów - awaria po odpowietrzaniu + globalna awaria na wszystkich kołach, daje jasny kierunek działań. Każdy ogarnięty mechanik widząc tę kombinację powinien wskazać, gdzie może być problem - w tym wątku nikt nie był nawet blisko. Pokory w was nie ma za grosz, więc żadnych wniosków się nie spodziewam, ale być może przyda się komuś, kto będzie miał podobny problem.

W skrócie mówiąc: odpowietrzanie hamulców metodą "tradycyjną", czyli pompowanie i pedał w podłogę, może skutkować awariami serwa czy pompy. Dzieje się tak z uwagi na to, że te elementy nagle pracują w zakresie, w którym nie pracowały od bardzo długiego czasu. Hamulec na co dzień nie wpada nam w podłogę. W związku z tym w przypadku nie najnowszych samochodów (czy takich z zaniedbanym układem hamulcowym) warto rozważyć wymianę płynu lub odpowietrzanie przy pomocy wyspecjalizowanych urządzeń. Być może bardziej opłacalne będzie dopłacenie do profesjonalnej wymiany, ale dzięki temu uniknięcie potencjalnej awarii.

Bez odbioru.
Tą usterkę którą masz zdiagnozował bym w 5 minut, a ty toczysz dyskusje? Odpowiedz na proste pytanie, "kto zrobił ci odpowietrznik"? Czy mechanicy na tym forum widzą w jakim stanie masz przewody elastyczne? Jakie auto? Który rocznik auta? Czy ma "green revers". No dziwisz się że robią sobie z ciebie bekę? Ja się nie dziwię, ale tu już taki standard bo ludzie zieloni próbują sobie szkłem wytrzeć 4litery. Ale zaglądaj czasem...będzie wesoło po całym dniu zapierdolki przy sztruclach.

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Ta historia owiana zostanie tajemnica albo endriu napisze że temat rozwiązał, to było proste, dziwne ze żaden z szanownych mechaników nie wpadł na taki banalny pomysł. Wstydźcie się.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ta historia owiana zostanie tajemnica albo endriu napisze że temat rozwiązał, to było proste, dziwne ze żaden z szanownych mechaników nie wpadł na taki banalny pomysł. Wstydźcie się.
No i widzisz, 6 lat szkoły, 15 lat grzebania w smarach i wszystko na nic, trzeba było patrzeć na youtuby jak endriu i bym umiał naprawić :oops:

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie ubolewajmy , poprostu człowiek cały czas się uczy a takiego pokroju ludzie ( homo sapiens?)
Chcą być mundrzejsi jak ładniejsi...noi oczywiście kolega endriuu pokazał na jakim polu gra ....tzw....warsztatowy mundrachełek co to na ogląda się you tuba i przyjedzie na warsztat i palcem będzie udowadniać mechanikowi że on jest mądrzejszy a mechanik głupi...

Chyba wspominał o tym że dwóch mechesow nie dało rady i ja się kuźwa nie dziwię bo pewno latał z telefonem i się mundrowal to go wygonili z cytatem " h*j. Z jego pieniędzmi i z jego roboty"
Tak to mogło wyglądać......

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Chyba, że tych 2 mechaniorów tak samo się znało na robocie jak nasz endriu...:rolleyes::D co zasadniczo na warsztatach jest normą...:D

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Przecież to proste, pokazane na filmiku-nie działa to trzeba kupić nowy samochód albo odpowietrzyć magiczną maszyną.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Magia w tej branży to podstawa... a szczególnie magicy... i ich magiczne sztuczki...:D
Wstawiasz auto na warsztat na wymianę oleju... odbierasz... był katalizator... a tu pyk i masz wspawaną prostą rurę...:D magia...:D

Do góry Bottom