• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zablokowane hamulce po odpowietrzaniu

robson85cars

Uczestnik
Punktów
3
Skoro nikt nie jest lepiej zrobić niż sam właściciel , to widać tego efekt .. Proszę w takim razie samemu działać bo ktoś może źle podpowiedzieć WŁAŚCICIELOWI .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ

Endriu0919

Początkujący
Punktów
0
Taa... zważywszy, że właściciel nie ma pojęcia co robi...:D

Tak z ciekawości na jakiej podstawie to stwierdzasz? Nawet nie widziałeś co zostało zrobione i jak. Zacisk jest zrobiony tip top, sprawdzony tip top, chodził na aucie tip top do momentu oddania go mechanikowi. Zrobione przednie, a schrzaniło się na wszystkich. No kabaret, rzeczywiście na pewno to jest kwestia zacisków :D
Szkoda gadać, dokładnie to samo co we wszystkich dyskusjach, które czytałem na podobne tematy - wszyscy najmądrzejsi, bo jedyna na świecie przyczyna nie odbijania hamulców to zapieczony tłoczek lub prowadnice :D

Skoro nikt nie jest lepiej zrobić niż sam właściciel , to widać tego efekt .. Proszę w takim razie samemu działać bo ktoś może źle podpowiedzieć WŁAŚCICIELOWI .
Do momentu jak właściciel robił to wszystko było jak należy.

Radzę ci, nie przyznawać się do tego panu diagnostykowi, nie wiem jak on do tego podchodzi ale u mnie byś miał przej...
Ale tak z ciekawości to dlaczego? Traktujesz klientów jak gorszy sort, który nie potrafi niczego zrobić? Ja rozumiem jakby klient Ci się przyznał, że robił sobie remont silnika w garażu, to można by nabrać podejrzeń, że przesadził. Ale zacisk to są dwie śrubki, proste jak klocki lego. "Przej..." u mechanika za wykonanie takiej prostej czynności to moim zdaniem przesada. Potrzeba do tego jakichś szkoleń albo uprawnień? ;)

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Zregenerowałeś zaciski i nie dałeś rady odpowietrzyć hamulców? :cool:

Endriu0919

Początkujący
Punktów
0
Zregenerowałeś zaciski i nie dałeś rady odpowietrzyć hamulców? :cool:
Tak, bo nie mam odpowiednich narzędzi i doświadczenia, żeby odkręcić tak zapieczone odpowietrzniki. Jeden zacząłem obrabiać to odpuściłem - nie biorę się za robotę, której nie potrafię wykonać :)
Regeneracja zacisku to spacerek w porównaniu do odkręcenia takiego skurczybyka.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Następnym razem w tej całej regeneracji zaczynasz od odkręcenia …czego ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Traktujesz klientów jak gorszy sort, który nie potrafi niczego zrobić?
Tylko nie zaczynaj proszę z poprawnością polityczną :) ja ci tylko mówię jak jest w naszym środowisku, silniki i inne rzeczy niebędące hamulcami, układem kierowniczym, zawieszeniem i innymi wpływającymi bezpośrednio na bezpieczeństwo możesz sobie drutować, kleić, składać na opak
Automatyczne połączenie postów:

Regeneracja bez odkręcania odpowietrzników :banghead:
No widzisz :D mechanik by nie potrafił a właściciel pojazdu potrafi

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
A no dobra ...endriu wyżej wyżej pisał byś zrobił fotki tego zacisku ...dalej nie wiemy co to za auto ,jak było robione odpowietrzanie czy to ma ABS czy też nie czy z tyłu też coś robiłeś? Dużo jeszcze nie wiadomych...
W swoim jak zrobiłem regenerację hebli przód to teraz zaczalem w pasach jeździć bo tylko się dotknie pedał hamulca to zaraz czoło jest na szybie...strach hamować bo aż dupę z siedzenia podrywa..
Przerobiłem tych hamulcy trochę ale takich cudów jak u ciebie to nie było i uwierz mi że każdy odpowietrznik da się odkręcić nie wiadomo jaki by nie był.....ale pierwsze przed złapaniem jakiego kolwiek narzędzia pierwsze do myślenia używa się głowy.Pan Bóg takich nas stworzył dał rozum ręce czy siusiaka myślisz po co?? Do ozdoby? Nie ,raczej do użytku...
Tak że ten

...no....

Kuźwa piwa bym się napił.

:D

ewemarkam

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bielsko-Biała
Dzień dobry!

Mam problem z nie odbijającymi hamulcami. Robiłem regenerację zacisków i po naprawie tłoczki chodziły w rękach. Prowadnice też ok (sprawdzałem po montażu i byłem w stanie przesuwać cały zacisk palcami).
Później pojechałem na odpowietrzanie do mechanika i tutaj niestety problem - hamulce trą. I to nawet nie chodzi o zwykłe ocieranie, tylko są zaciśnięte na tyle mocno, że auto z prędkości 50kmh zatrzymuje się do zera na 50-60 metrach. Spalanie również zauważalnie wyższe.

Problem na wszystkich czterech kołach, choć nieco większy na przednich, które robiłem (ale wydaje mi się, że to logiczne, bo tam mocniej zaciska się zacisk). Hamulce hamują dobrze, ABS działa. Mam wrażenie, że hamulec łapie trochę wcześniej/wyżej niż poprzednio. Klocki nie były wymieniane.

Jakieś pomysły jaki może być problem? Czy mogło to się stać w wyniku samego odpowietrzenia?
Trochę poszperałem w internecie i znalazłem taką opcję, że może to być problem z pompą - tłok pompy się nie cofa tak jak powinien. Tylko wcześniej było normalnie, więc musiałoby się zepsuć nagle.
Ewentualnie czy płynu może być za dużo? Nie jest nalane pod korek na wyłączonym silniku, ale może ciśnienie rośnie jak się odpali?

Jak myślicie? Będę wdzięczny za pomoc!
Jak zdjąłeś zaciski to czymś zabepieczyłeś żeby płyn nie uciekał? Masz ciągle zapowietrzony układ, skoro jak pompujesz to robi się twardy i zaczyna hamować. Odpowietrz go dobrze, każde koło i będzie dobrze. Miałeś je na blacie to nie dało się choćby w imadle odkręcić odpowietrznika?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
dotknie pedał hamulca to zaraz czoło jest na szybie...strach hamować
W audi nr2 które sprzedałem rodzicom też takie heble zrobiłem i ci powiem szczerze że nie lubię nim jeździć przez to, wolę audi nr1 w którym mam stare hamulce z różnicą siły hamowania 25 % między stronami bo czuję pedał hamulca a niestety będę robił heble we wszystkich moich audyniach i też taki ostry będzie, jedynym samochodem w którym one będą w sam raz to a6 bo to jest ciężka fura
Wpierw trzeba mieć imadło, do tego dobre szczypce i palnik no ale to trzeba mieć...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Tak, bo nie mam odpowiednich narzędzi i doświadczenia, żeby odkręcić tak zapieczone odpowietrzniki. Jeden zacząłem obrabiać to odpuściłem - nie biorę się za robotę, której nie potrafię wykonać :)
Regeneracja zacisku to spacerek w porównaniu do odkręcenia takiego skurczybyka.
Przyjacielu, Panowie tutejsi mnie znają że nie przebieram w słowach ale napiszę Ci krótko i zwięzłowato. Skoro nie masz narzędzi i doświadczenia to po co wogóle dotykasz się hamulcy? Wiesz że to najważniejszy układ w samochodzie? Oddaj auto do ASO tam cię raczej nie wyru..ją na kasę skoro każdy mechanik to złodziej i nie zrobi lepiej od ciebie....a ja Ci powiem że zrobi bo nie będzie sam hamował. Jak dojechałeś do odpowietrzania hamulców po twojej robocie? Na zapowietrzonych? Czy na rękawie? Czym zaciskałeś przewody do zdjęcia zacisków? Leć do sklepu po 4 przewody elastyczne, wtedy będzie full opcja i auto zacznie normalnie hamować. Powodzenia w dalszych udoskonaleniach lepszych od mechanika, naczytasz się chłopaku internetu i myślisz że kozak jesteś. Mnie zaskakują przypadki w autach a tutaj na forum co drugi.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Dwa dni klepania w klawiaturę o hamulcach w ... promie kosmicznym :)
Puenta - autor myśli i udaje że wie co robi a my udawajmy że pomagamy ...
ciekawe ile stron tematu się rozwinie o niczym ;)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Czytam i Czytam i śmiać mi się chce :) można by było więcej napisać ale nie będę obrażał autora wątku. Jak nie idzie naprawić to wywieź sztrucla na złom( z zaciskami po regeneracji)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Szumek, ten gość naoglądał się twoich filmików na youtubie o zaciskach i się złapał za robotę...:p:D

Do góry Bottom