• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakładam warsztat.. Ale sąsiedzi mnie znienawidzą.

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
Witam serdecznie.

Od dłuższego czasu bujam się z tematem założenia warsztatu. Posiadam już klientów, sprzęt itp, zajmuję się tym od pewnego czasu, ale nie o tym temat.

Kombinowałem, aby wynająć coś w Warszawie, coś w okolicach mojej lokalizacji (wawer), aby ów klientów nie stracić. Problem jest taki, że znalezienie czegoś konkretnego graniczy z cudem, a jeżeli nawet się trafi, to za bajońskie pieniądze. W tym właśnie momencie docieramy do właściwego momentu:

posiadam dom z placem itp itd etc. Został mi fragment działki, gdzie wymyśliłem, aby postawić warsztat.
Nikt przy zdrowych zmysłach nigdy nie wyraziłby mi na to zgody, dlatego zaczęły się kombinacje.

Wylać beton, postawić tam konstrukcję samonośną, przy czym przylegałaby ona bezpośrednio do płotu, za którym oczywiście jest sąsiad. Wszystko zrobić możliwie jak najbardziej na legalu.

I teraz pytanie. Jakie papiery załatwić, aby sąsiad, który zapewne w niedalekim czasie się wkurzy, po nasłaniu kontroli nic nie uzyskał?

Wiadomo - też jestem człowiekiem, więc będę starał się wszystko rozwiązać tak, aby było to dla niego jak najmniej upierdliwe, jednak ryzyko że mimo to naśle kontrole pozostaje.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Jak nikogo nie zatrudnisz to możesz postawić sobie budynek gospodarczy i w nim działać. Problemem będą jedynie spaliny i ryk silników gazowanych. Ale to mozesz zamontować wyciąg w środku i przy zamkniętych drzwiach ogniować. Zrób podpiwniczenie to unikniesz walających się zawieszeń po podwórku i postawisz tam głośny kompresor.Kontrole może nasyłać, z reguły oleją i nie przyjdą, a nawet jak przyjdą to przecież te auto które robisz to samochód cioci , ten obok to babci. Najważniejsza umowa na odbiór oleju i segregacja odpadów. Chyba, że piec i w komin , byle wiatr był odpowiedni. Trochę lipa , jak obok mają : tuje, fontanny , oczka i altanki. Oszpecisz lekko krajobraz, ale zawsze to lepiej niż szukać przyszłości za chore kwoty wynajmu. A ile metrów planujesz ?

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
nie postawisz zadnego budynku przy granicy działki.
Sam kombinuję, zeby postawić sobie garaż przy granicy z sąsiadem i teoretycznie nie ma takiej możliwości.
Robisz zgłoszenie budowy - i od razu dostajesz odmowę, bo nie zachowałeś odległosci od granicy (3m). niestety tak to działa :(
Ja kombinowałe tak, że zrobie wylewkę betonową - to mogę sobei zrobić i nikt mi nic nie może zrobic, później chciałem postawić wiatę - teoretycznie bez pozwolenia, nawet nie trzeba zgłaszać, ale jak poszedłem do odpowiedniego urzędu, zeby zgłosić (wtedy się dowiedziałem, że nie trzeba nawet zgłaszać) to piwersze pytanie było właśnie czy zachowana odległość od granicy - nie, to od razu dostanie pan odmowę, usłyszałem...
Osobiście kombinuje jeszcze, zeby się dogadać z sąsiadem, zę postawię garaż w konstrukcji drewnianej i jeżeli on nie zgłosi to raczej nikt nie powienien sięczepiać, ale ryzyko jest... Opcja nr 2 jaką biorę pod uwagę to taka hala namiotowa - to może stać przy płocie i nikt nic nie zrobi :D
No ale takiego warsztatu, gdzie chcesz prowadzić działalnośc to raczej nie zrobisz... a może ;)
wysoki namiot o wymiarach 4x6m i wysokości ściany bocznej 3m, w szczycie jakeiś 3,5m z porządnego materiału, całorocznego to koszt ok 2,5 tys. PLN

kubol

Początkujący
Punktów
3
Miasto
lębork
A może po prostu pogadac i dogadać się z sąsiadem ,zaproponuj mu może pomoc w naprawach w jego sam.z jakąś mega znirzka

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
Generalnie wychodzi, że chyba jednak skuszę się na jakiś grunt w dobrej lokalizacji i tam coś takiego postawie, bo z tego co widzę ryzyko pozostaje, tym bardziej że firma ma być normalnie zarejestrowana, a pracowników też będe musiał zatrudnić :(

A ciul z tym. Jak lokalizacja będzie dobra, to nawet takie 2-3tys. miesięcznie za grunt samo sie zwróci. Pokusze się o większą inwestycję, przynajmniej nie będzie to wyglądało jak kanciapa..

Panatwan

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Przy granicy
W sumie doszedłeś do dobrych wniosków - lepiej trochę więcej zainwestować ale zaczynać już porządnie, niż wydać mniej kasy (ale i tak dość sporo) na bylejakie stanowisko. Wtedy też nawet przyjeżdżający klienci mogą mieć niesmak i myśleć, że nie chce Ci się zainwestować w porządne miejsce pracy, to może też naprawy wszystkie po taniości robisz z gorszych materiałów itp. Ludzie są różni.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
A ciul z tym. Jak lokalizacja będzie dobra, to nawet takie 2-3tys. miesięcznie za grunt samo sie zwróci. Pokusze się o większą inwestycję, przynajmniej nie będzie to wyglądało jak kanciapa..

Jeżeli masz swoich stałych i wiernych klientów to warto. Jeśli chcesz od zera zaczynać to ciemno to widzę. Ogólnie pierwsze pół roku to jest marazm. Okazuje się , że w tym fachu lokalizacja nie jest tak istotna. Podobnie jak z medycyną - ludzie pojadą dalej , ale do dobrego lekarza.

Kridor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kaszuby
Jesli w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego masz napisane, że nie wolno prowadzić żadnych usług uciążliwych (zalicza sie do nich warsztat) to nawet kół w swoim samochodzie kluczem pneumatycznym nie będziesz mógł wymienić, jak będziesz miał życzliwego sąsiada.

Do góry Bottom