• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup 20 letniej A3 i jej odgruzowanie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Trochę dni wolnych było więc okazjonalnie dłubie dalej, do naprawy pianki klap, wymiana nagrzewnicy ( stara nawet ok ale króciec jest przecięty boszem a nie planuje tam zaglądać więcej- (szczegóły zna któryś były właściciel). Do wymiany oringi klimatyzacji, i nabicie bo czynnika brak. Może kupię tkaninę na podsufitkę i słupki A kolor czarny, odświeżę wszystkie plastiki deski i tunelu. Mam też podłokietnik do zamontowania i jak to wszystko zrobię to wnętrze będzie ogarnięte
Wyświetl załącznik 44090
Automatyczne połączenie postów:

Zasada nr 1 nigdy nie ufaj handlarzowi !
Cały kombajn z nagrzewnicą i panel klimatronika pochodzi z demontażu. Więc nagrzewnica jest inna nie nowa ;) z roku 1999
No tera to ta :) bardzo dobra pogoda na odgruzowywanie, myślę że gdzieś koło warsztatu postawię A6 i zacznę je rozbierać, chyba mnie deszcz nie zaskoczy

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Trochę się za częściami rozejrzałem i kurde jaja, te oringi klimatyzacji to ceny z kosmosu. 4szt przy ścianie grodziowej wymieniam i tu pytanie do was czy profilaktyczne wymienić wszystkie oringi czyli jeszcze jakieś 7szt po 16zl każdy. Stan klimatyzacji nieznany, sprzedawca mówił że sprawna ale czynnika nie było wcale więc walił w **uja. Ciekawostka że nie ma szans kupić oringu tego co jest w złączkach do nagrzewnicy, ale jest patent można kupić kruciec i z niego ten oring pozyskać. Ciekawym jest co mi doradzicie z resztą oringow w klimatyzacji

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Trochę się za częściami rozejrzałem i kurde jaja, te oringi klimatyzacji to ceny z kosmosu. 4szt przy ścianie grodziowej wymieniam i tu pytanie do was czy profilaktyczne wymienić wszystkie oringi czyli jeszcze jakieś 7szt po 16zl każdy. Stan klimatyzacji nieznany, sprzedawca mówił że sprawna ale czynnika nie było wcale więc walił w **uja. Ciekawostka że nie ma szans kupić oringu tego co jest w złączkach do nagrzewnicy, ale jest patent można kupić kruciec i z niego ten oring pozyskać. Ciekawym jest co mi doradzicie z resztą oringow w klimatyzacji
Oringi to podstawa aby nie były za cienkie w porównaniu do tych starych bo będą jeszcze gorsze niż tamte, wymienić, nabić azot z 20 bar, zrobić próżnię, sprawdzić jaki kolor ma olej zlany że sprężarki no i jeśli będzie szczelnie to ok, dobrze by było wymienić osuszacz

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Trochę się za częściami rozejrzałem i kurde jaja, te oringi klimatyzacji to ceny z kosmosu. 4szt przy ścianie grodziowej wymieniam i tu pytanie do was czy profilaktyczne wymienić wszystkie oringi czyli jeszcze jakieś 7szt po 16zl każdy. Stan klimatyzacji nieznany, sprzedawca mówił że sprawna . Ciekawostka że nie ma szans kupić oringu tego co jest w złączkach do nagrzewnicy, ale jest patent można kupić kruciec i z niego ten oring pozyskać. Ciekawym jest co mi doradzicie z resztą oringow w klimaty
Oringi to podstawa aby nie były za cienkie w porównaniu do tych starych bo będą jeszcze gorsze niż tamte, wymienić, nabić azot z 20 bar, zrobić próżnię, sprawdzić jaki kolor ma olej zlany że sprężarki no i jeśli będzie szczelnie to ok, dobrze by było wymienić osuszacz

Oringi lecę nowe po nr z etki wszystkie ori, jakaś szczelność jest bo minimalnie coś mi psyknelo jak sprawdzałem czy coś jest w układzie. Ile się człowiek nauczy nowych rzeczy przy takim pożądnym samochodzie pytanie jak dużo jeszcze tej wiedzy będzie mi dane przyswoić :D

Ostatnia edycja:

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Jak nie padnę to ogarnę :) Mam śliczna tkaninę koloru czarnego, wleci na górę i boczki. Jadą farby do deski rozdzielczej koloru czarnego ;) Pomysł jest brak czasu i miejsca na realizację :)
received_555518479531040.jpeg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Hahaha byłby gdyby obecna podsufitka nie robiła za kapelusz podczas jazdy :D , znów konieczność naprawy

Wyświetl załącznik 44111
Nie wiem co myśleli w fabryce robiąc te gąbki, albo specjalnie tak zrobili żeby coś się popsuło albo wtedy nie mieli innych materiałów i po cholerę porobili te dziury ???

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Nie wiem co myśleli w fabryce robiąc te gąbki, albo specjalnie tak zrobili żeby coś się popsuło albo wtedy nie mieli innych materiałów i po cholerę porobili te dziury ???
Wydaje mi się że chodziło o redukcję masy, ale z drugiej strony to wytrzymało 20 lat a to na obecne nowe auta wynik grubo poza zasięgiem.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
A czym się różnią te oringi od takich zwykłych oringów do klimy które za 16zł kupisz całe pudło w każdym możliwym rozmiarze?

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
A3 ma już nagrzewnice po kapitalnym przeglądzie. Korzystając ze mam wszystko wyjęte malowanko wnętrza na czarno :D A jak schnie to pracuję z laleczką .
IMG_20220506_154917.jpg

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Malowanko było ;) zastanawiam się nad konsolą środkowa w piano Black ale najpierw złoże na tym co umalowalem :). Dopinam zdjęcie jak wyglądało w oryginalnym szarym.
IMG_20220506_170008.jpg

Załączniki

• IMG_20220506_214912.jpg
    IMG_20220506_214912.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 14
Do góry Bottom