• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup 20 letniej A3 i jej odgruzowanie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Znów czapa, coś się stanęło z ciepełkiem. Płyn jest, temperatura idealnie 90, węże git a ciepła brak. Jakiś czas temu z nawiewów kawałki pianki koloru czarnego wypadały czyżby coś z klapą ciepło zimno ?
Wyświetl załącznik 43670
Muszę cię zmartwić kolego :D te kawałki pianki odkleiły się od klapek, w mieszalniku jest ich kilka także następna robota która cię czeka to demontaż deski rozdzielczej i naprawa klapek, przy okazji wymień nagrzewnicę, gdzieś tu na forum wstawiłem temat jak to wyglądało w a4 b5, ostatnio te klapki oklejałem taką gąbką samoprzylepną

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Po
Muszę cię zmartwić kolego :D te kawałki pianki odkleiły się od klapek, w mieszalniku jest ich kilka także następna robota która cię czeka to demontaż deski rozdzielczej i naprawa klapek, przy okazji wymień nagrzewnicę, gdzieś tu na forum wstawiłem temat jak to wyglądało w a4 b5, ostatnio te klapki oklejałem taką gąbką samoprzylepną
Wg sprzedawcy nagrzewnica nowa ale nie mam zaufania do jego słów, pytanie czy owa usterka powoduje brak ciepła

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
To są fajne bryki do ogruzowywania, w sumie to moje pierwsze auto :D

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Dziś była chwila zajżec pod auto, na plus fajny stan podwozia. Ktoś założył świeży tłumik środkowy i końcowy ale pozbył się osłon termicznych. Kolejny nasty podpunkt do zrobienia to montaż nowych osłon termicznych albowiem po autostradzie cały tunel środkowy gorący.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Co do osłon jak nie znajdziesz oryginałów w dobrym tanie, to tanio i skutecznie polecam blachy do pieczenia :D blacha ok 30x40cm 5zł, docinasz, dopasowujesz i masz ładną osłonę jak ze sklepu tuningowego tylko 10x taniej
BLACHA-NA-CIASTO-DO-PIECZENIA-BRYTFANKA-25X30.jpg
A tam gdzie trzeba mocno dopasować i taka za ciężko idzie to amelionowe tacki do grilla

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Co do osłon jak nie znajdziesz oryginałów w dobrym tanie, to tanio i skutecznie polecam blachy do pieczenia :D blacha ok 30x40cm 5zł, docinasz, dopasowujesz i masz ładną osłonę jak ze sklepu tuningowego tylko 10x taniej
Wyświetl załącznik 43740
A tam gdzie trzeba mocno dopasować i taka za ciężko idzie to amelionowe tacki do grilla
Widać że inżynier

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Juz wiem gdzie uderzac na kurs kreatywnosci :finger: MacGyver

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
niedawno robiłem tylne hamulce w aucie które przeszło świeżo przegląd.

czekałem do wypłaty aż fundusze pozwolą kupić części na przód:
to co znalazłem:
1650471884380.png

1650471899177.png
1650471923516.png

zdjęcia nie oddają, ale okładziny strasznie krzywo zjechane. a z tarcz odpadło dużo rdzy- kilka mm
z "wesołych" rzeczy: klocki pomontowane odwrotnie- kierunkowe i do tego zamienione stronami- lewa prawa.
jak coś zjebać to po całości...

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk

to co znalazłem:
Wyświetl załącznik 43921

Wyświetl załącznik 43922
Wyświetl załącznik 43923

zdjęcia nie oddają, ale okładziny strasznie krzywo zjechane. a z tarcz odpadło dużo rdzy- kilka mm
z "wesołych" rzeczy: klocki pomontowane odwrotnie- kierunkowe i do tego zamienione stronami- lewa prawa.
Po czym rozpoznać kierunkowe klocki ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
Po czym rozpoznać kierunkowe klocki ?

KLOCKI KIERUNKOWE​

Przed zamontowaniem klocków kierunkowych Brembo sprawdź instrukcję montażu.

Strzałki na płytce zapobiegającej hałasom w klockach Brembo oznaczają kierunek obrotu tarczy, dlatego należy je wziąć pod uwagę podczas montażu klocków w korpusie zacisku.

Należy się upewnić, że strzałka skierowana jest w tym samym kierunku, w którym obracają się koła podczas jazdy pojazdu.

Pastiglie direzionali - Brembo

Może się tak wydarzyć, że zamiast strzałek znajdziemy tam wielkie litery, L („left”, tj. strona lewa) lub R („right”, tj. strona prawa), które mają wskazywać stronę samochodu, na której należy zamontować klocek.

Innymi wskazówkami świadczącymi o tym, że mamy do czynienia z klockami kierunkowymi mogą być: obecność nacięcia w kształcie półksiężyca na płytce zapobiegającej hałasom lub różnego rodzaju fazy wykonane na materiale ciernym klocka.

W tym pierwszym przypadku dobrze jest upewnić się, że nacięcie w formie półksiężyca znajduje się na stronie klocka, która jako pierwsza styka się z tarczą.

W drugim zaś przypadku specjalne fazowanie umożliwia lepsze dopasowanie się klocków podczas hamowania. W trakcie montażu konieczne będzie zwrócenie uwagi, aby faza znajdowała się od strony natarcia tarczy podczas jej obrotu.

We wszystkich przypadkach ważne jest przestrzeganie instrukcji montażu dostępnej w opakowaniu lub na stronie www.bremboparts.com w opisie szczegółowym klocka.

Klocki kierunkowe powstały, aby zwiększyć komfort hamowania. Zamontowanie ich niezgodnie z instrukcją może przynieść odwrotny skutek: zwiększyć hałas podczas hamowania, zwiększyć zużycie klocków i ograniczyć wydajność układu.

Załączniki

• 1650476924355.png
    1650476924355.png
    98,8 KB · Wyświetleń: 3
  • 1650476928705.png
    1650476928705.png
    98,8 KB · Wyświetleń: 3

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ

to co znalazłem:
Wyświetl załącznik 43921

Wyświetl załącznik 43922
Wyświetl załącznik 43923

Dziwny z ciebie klient :) normalnie klienci i mechanicy kochają takich diagnostów co podbijają takie kwiatki a nienawidzą takich co się czepiają takich szczegółów, ja osobiście chciałbym mieć tylko takich jak ty ;)

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Trochę dni wolnych było więc okazjonalnie dłubie dalej, do naprawy pianki klap, wymiana nagrzewnicy ( stara nawet ok ale króciec jest przecięty boszem a nie planuje tam zaglądać więcej- (szczegóły zna któryś były właściciel). Do wymiany oringi klimatyzacji, i nabicie bo czynnika brak. Może kupię tkaninę na podsufitkę i słupki A kolor czarny, odświeżę wszystkie plastiki deski i tunelu. Mam też podłokietnik do zamontowania i jak to wszystko zrobię to wnętrze będzie ogarnięte
IMG_20220503_151328.jpg
Automatyczne połączenie postów:

Po

Wg sprzedawcy nagrzewnica nowa ale nie mam zaufania do jego słów, pytanie czy owa usterka powoduje brak ciepła
Zasada nr 1 nigdy nie ufaj handlarzowi !
Cały kombajn z nagrzewnicą i panel klimatronika pochodzi z demontażu. Więc nagrzewnica jest inna nie nowa ;) z roku 1999

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom