• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup diezla

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Witam chodzi mi o autko z silnikiem 1,9tdi 90 koni. Czy auto z tym silnikiem warto kupić? Chodzi mi tylko o tą jedną stronę bo niema dwumasy. A czy ten silnik jest na pompowtryskach i czy ma turbinę? Jakie auta mają ten silnik oprócz golfów?

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Narazie nie szukam. Szukam faktów i opinie o tym silniku i jakie auta go maja

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Przecież ten silnik ma 20 rodzajów oznaczeń, poza tym nie każe 1,9 tdi 90 nie ma dwumasu.
W Golfie IV, A3 8L czy Leonie 1 - jest wersja ALH która ma dwumas i ma turbo ze zmienną geometrią, raczej te pierwotne wersje są tymi podstawowymi, trzeba znać konkretną wersję, oznaczenie.
Te silniki gościły w VW Polo 3, Seacie Ibiza 2, Golfie IV, A3 8L, Leonie 1 i ich odpowiednikach w sedanach czyli Octavia, Bora, Toledo, Seat Alahambra, VW Sharan, VW Passat B5, Audi A4 B7 a także Audi 80 B4 czy golf III

Wg mnie silniki może trwałe, ale kultura pracy tragedia i na jakąś wielką dynamikę też nie ma co liczyć. Poza tym 90% aut z tym silnikiem to jest po solidnych przejściach i przebiegi z rzędu 450 tys to norma w takich autach. Ja bym wolał szukać coś w benzynce prostej, a nie 1,9 tdi 90 które objechało glob ziemski 5 razy.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
to nic, ważne że jest nie do zajechania :), i jakie ma rewelacyjne opinie.
kolego poszukaj czegoś przede wszystkim młodszego bo to co szukasz to trupy w 90%

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Faktycznie silniki są bardzo dobre i niemal bezawaryjne, jednak będą miały też swoje nalatane, nie znajdziesz takiego silnika z mniejszym przebiegiem realnym jak 400k. Dynamika zerowa, na plus z koeli bardzo niskie koszty utrzymania i prosta turbina bez zmiennej geometrii łopatek.

Do góry Bottom