kacper10714
Początkujący
Witam
Stanąłem przed faktem zakupienia nowego samochodu
Nasza stara Octavia I z 2.0 pb już nie daje rady przy powiększającej się rodzinie
no staruszka ma już 20lat i nie nadaje się na długie trasy
kwota zakupu to w granicach 25tyś
Zastanawiam się nad kupnem Citroena C5 III KOMBI FL (2010-2012), wydaje się być dość komfortowy, linia nadwozia jest nadal ładna
Zawieszenie zdecydowaliśmy, że zwykłe nam wystarczy.
Dobre opinie czytałem na temat silnika 2.0HDI 140KM jednak chciałbym się Was mechaników i użytkowników zapytać:
1. Wiadomo im mniejszy przebieg tym lepiej (szukam poniżej 200k) ale czy dla tych samochodów nie jest straszny 250k? No i co można się spodziewać przy większych przebiegach ~250k
2. Awaryjność silnika 140KM vs 163KM (czytałem że 163KM ma jakieś bolączki na zimno i że ma być super paliwo) - lepiej 140 czy 163?
3. Przy jakim przebiegu spobiewać sie awarii sprzęgła, turbo, EGR, FAP? Wiem, że nie jest to reguła ale zawsze jakiś obraz. No i jaki teoretyczny koszt regeneracji?
4. Ludzie nie posiadający Citroeny wypowiadają się, że jest w nich problem z elektroniką
5. No i o co chodzi z tą nawigacją? Da się założyć kamerę cofania?
Stanąłem przed faktem zakupienia nowego samochodu
Nasza stara Octavia I z 2.0 pb już nie daje rady przy powiększającej się rodzinie
no staruszka ma już 20lat i nie nadaje się na długie trasy
kwota zakupu to w granicach 25tyśZastanawiam się nad kupnem Citroena C5 III KOMBI FL (2010-2012), wydaje się być dość komfortowy, linia nadwozia jest nadal ładna

Zawieszenie zdecydowaliśmy, że zwykłe nam wystarczy.
Dobre opinie czytałem na temat silnika 2.0HDI 140KM jednak chciałbym się Was mechaników i użytkowników zapytać:
1. Wiadomo im mniejszy przebieg tym lepiej (szukam poniżej 200k) ale czy dla tych samochodów nie jest straszny 250k? No i co można się spodziewać przy większych przebiegach ~250k
2. Awaryjność silnika 140KM vs 163KM (czytałem że 163KM ma jakieś bolączki na zimno i że ma być super paliwo) - lepiej 140 czy 163?
3. Przy jakim przebiegu spobiewać sie awarii sprzęgła, turbo, EGR, FAP? Wiem, że nie jest to reguła ale zawsze jakiś obraz. No i jaki teoretyczny koszt regeneracji?
4. Ludzie nie posiadający Citroeny wypowiadają się, że jest w nich problem z elektroniką

5. No i o co chodzi z tą nawigacją? Da się założyć kamerę cofania?