• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zapalająca się kontrolka - check engine

zombik

Początkujący
Punktów
0
Witam
Odebrałem auto od mechanika po remoncie średnim (rozrząd,pierścienie,remont głowicy - Opel Astra F - 1.6 8v x16szr w LPG)
Mechanik ów wspomniał o kilku kwestiach, mianowicie: że mam zaślepiony zawór EGR (o czym w ogóle nie miałem pojęcia a auto mam od 3,5 roku) ,zapytał czy zapalała mi się kontrolka check engine bo mu podczas jazdy do mnie się zapaliła.
I żeby pierwsze 100km przejechać na benzynie w celu dotarcia pierścieni.
Co w tym najciekawsze to nigdy ta kontrolka mi się nie zapalała a teraz podczas jazdy na benzynie ,średnio po 13-14 km zaświeca się aż do wyłączenia silnika ,na gazie problem nie występuje.Poza tym nie pojawiają się żadne inne symptomy,takie jak zmiana pracy silnika ,spadek mocy itp. Lampka zapala się bez wyraźnej zmiany obrotów silnika tj. np. podczas spokojnej jazdy na piątce.
Pytanie czym to może być spowodowane ? Czy jest możliwość ,że spec wymienił mi ten zawór na jakiś niesprawny a dobrą część zachował dla siebie?
Bardzo bym prosił o jakąś wskazówkę bo zupełnie nie rozumiem o co tu chodzi.
Pozdrawiam Serdecznie

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
napisz dokładniej który to jest rok? pojechałbyś pod kompa jeżeli to jest poliftówka to powinieneś mieć OBD przy bezpiecznikach ale pewny być nie mogę, a jeżeli jest to przedliftówka to masz złącze dignostyczne pod maską obok zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego na kielichu zwykle pisze na niej 95.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Czy jest możliwość ,że spec wymienił mi ten zawór na jakiś niesprawny a dobrą część zachował dla siebie?
Pozdrawiam Serdecznie

bardzo daleko idące podejrzenia...
mechanik nie potrafił zdiagnozować?
przyczyn może być kilka, jak nie kilkanaście...
skłaniał bym się ku sondzie lambda.

zombik

Początkujący
Punktów
0
No może bardzo daleko idące podejrzenia ale trudno ich nie mieć jeśli dzieje się coś co się wcześniej nie działo.Auto jest po lifcie rocznik 99 ,a co do diagnozy to nie wiem czy potrafił czy nie potrafił zdiagnozować bo problem wystąpił podczas jazdy do mnie w celu oddania mi auta i już nie było opcji podłączenia pod kompa.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
i tak Cie z tym zostawił ...? jedź do niego i niech podpina ... po diagnozie można dyskutować czy on coś popsuł czy popsuło się w drodze do klienta .

zombik

Początkujący
Punktów
0
Pojadę do innego speca bo do tego już nie mam zaufania. Nie tylko w tej kwestii coś nie gra. Kiedy montował silnik uruchomił go i po kilku minutach silnik stanął ,co się okazało: zatarł mi wałek rozrządu i wmawiał ,że to przez jakieś odmienne luzy zaworowe które ustawili podczas remontu głowicy i to one spowodowały naprężenia i wałek przez to zatarł się na panewce ,dodał też ,że rzekomo podczas takiej roboty powinien byc nowy wałek. Twierdził ,że jego znajomi mechanicy potwierdzają jego diagnozę i że mieli takie przypadki. A kiedy ja zapytałem innego speca to zaczął się śmiać i stwierdził ,że facet ciśnie mi bardzo tani bajer a przyczyna tkwi w nie przedmuchanych kanałach olejowych po frezowaniu głowicy , jakiś opiłek dostał się na panewkę i zniszczył wałek.
Co o tym myślicie ?

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Masakra ! Bravo oby wiecej takich mechanikow, bedzie wiecej roboty panowie..
Przykro mi jest tylko ze kolego trafiles na takiego mechanika. Postaraj sie podpiac pod kompa i zczytac blady postaramy ci sie jakos pomoc. Poza zapalajaca sie kontrolka jeszcze cos niepokojacego sie dzieje z silnikiem ?

zombik

Początkujący
Punktów
0
Jestem z Pyskowic , dziękuje za współczucie :) z silnikiem nie dzieje się chyba nic strasznego , trochę słychać panewki na wolnych obrotach ale jak się zwiększy obroty to odgłosy ustają.

zombik

Początkujący
Punktów
0
Odczytałem kody błędów i lampka check engine mruga mi naprzemiennie 10razy-2razy-10razy-10razy
i drugi kod 10razy-1raz-3razy-10razy i tak caly czas naprzemiennie z 3 sekundową przerwą pomiedzy tymi kodami.
Nigdzie nie umiem znaleść wyjaśnienia tego ,są kody ale nawet te 4cyfrowe tego nie "tłumaczą"
Wiecie Panowie co to może oznaczać ?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Powielam odpowiedź z PW dla kolegi
To auto jest na gazie???
0200 - to uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza
0130 - to nieprawidłowy sygnał sondy
Sondę można sprawdzić podpinając pod jej przewód miernik i sprawdzając czy oscyluje przygotowując. A obwód wtryskiwacza tez miernikiem możesz sprawdzić.
i druga odpowiedź na PW
Więc odłącz akumulator na 2h, i odpal na Pb podłącz się pod sondę lambda masz tam 1 przewodową więc pod ten jeden przewód i drugi koniec do masy(sonda wpięta w układ auta), zaobserwuj co się dzieje powinna oscylować po chwili jak się nagrzeje w granicach (0-1V) jeżeli nie oscyluje zapisz jaką ma wartość jeżeli ok 1V to mieszanka za bogata, jeżeli koło 0,2V to mieszanka za uboga. Jeżeli na biegu jałowym nie oscyluje to przygazuj i zobacz czy zmienia wartości podczas przygazowywania, jeżeli nie może być uszkodzona.
Co do stukania w silniku może olej za rzadki jest zalany, chyba mechanik sprawdził czy nie ma luzów na sworzniach tłokowych??? i panewki dobrze spasował???

Dodam jeszcze, że sonda jedno-przewodowa masę bierze z rury wydechowej sprawdzić czy jest poprawna masa i przewód do ECU.

zombik

Początkujący
Punktów
0
Jutro będę miał miernik to spróbuje pomierzyć tą sondę ,jeśli chodzi o ten przewód do ECU i uszkodzenie obwodu wtryskiwacza to jest niestety już poza zasięgiem mojej wiedzy,nie wiem skąd dokąd te obwody idą:D

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
W twoim silniku na kostkę wtrysku ma iść 12V po zapłonie i masa z ECU silnika pin C4(wsadź diodę 12V jak nie masz oscyloskopu)i zobacz czy mruga opór na cewce wtryskiwacza ok.1,5-2om.
Ale zobacz czy po testach na benzynie wywali błąd wtrysku bo on może być spowodowany podczas przełączenia na LPG

zombik

Początkujący
Punktów
0
Wrzuciłem na youtube dwa filmiki pokazujące pracę tego mojego nieszczęsnego silnika :confused:
Z góry przepraszam za jakość (był silny wiatr) i długość nagrania ,niecierpliwych proszę o przewijanie nudnych fragmentów.
Gdyby ktos nie slyszal dzwieku proszę sciagnąc to :
Kod:
http://www.dobreprogramy.pl/MediaCoder,Program,Windows,13316.html
Tu filmik nr 1 :

Tu nr 2 :

zombik

Początkujący
Punktów
0
Co do rozrządu to mam nadzieję że dobrze, składał go przecież mechanik mający swój zakład mechaniki pojazdowej :confused: i cholera wziął za to dobrą kasę ,
pytanie czy można go źle złożyć tak żeby auto potem normalnie przyspieszało pomijając już te klekotanie ? Mam wrażenie że przed robota chodził podobnie .Co do wałka to facet wsadził tam inny bo mój stary jak już wspomniałem zatarł , twierdził ,że ten który kupił jest naprawdę dobry bez żadnych wżerów i nierówności. A i mierzyl cisnienie pompy oleju i ponoć miała 1,2 atmosfery a nowa ponoć ma 1,5.
A co gdybym nalał do tego silnika preparat Xado ? Może go trochę zakonserwuje i wyciszy ? Bo inwestować w ten silnik już nie mam ochoty ,a gdyby juz naprawde bylo bardzo zle to prędzej odczekam 2-3 miechy i wykosztuje sie z 1tysiak i wsadze inny.

Do góry Bottom