• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zapalająca się kontrolka - check engine

zombik

Początkujący
Punktów
0
Witam
Odebrałem auto od mechanika po remoncie średnim (rozrząd,pierścienie,remont głowicy - Opel Astra F - 1.6 8v x16szr w LPG)
Mechanik ów wspomniał o kilku kwestiach, mianowicie: że mam zaślepiony zawór EGR (o czym w ogóle nie miałem pojęcia a auto mam od 3,5 roku) ,zapytał czy zapalała mi się kontrolka check engine bo mu podczas jazdy do mnie się zapaliła.
I żeby pierwsze 100km przejechać na benzynie w celu dotarcia pierścieni.
Co w tym najciekawsze to nigdy ta kontrolka mi się nie zapalała a teraz podczas jazdy na benzynie ,średnio po 13-14 km zaświeca się aż do wyłączenia silnika ,na gazie problem nie występuje.Poza tym nie pojawiają się żadne inne symptomy,takie jak zmiana pracy silnika ,spadek mocy itp. Lampka zapala się bez wyraźnej zmiany obrotów silnika tj. np. podczas spokojnej jazdy na piątce.
Pytanie czym to może być spowodowane ? Czy jest możliwość ,że spec wymienił mi ten zawór na jakiś niesprawny a dobrą część zachował dla siebie?
Bardzo bym prosił o jakąś wskazówkę bo zupełnie nie rozumiem o co tu chodzi.
Pozdrawiam Serdecznie

Vermin

Początkujący
Punktów
1
Zombik czy mógłbyś zrobić jakiś film np. w garażu gdzie wiatr by nie przeszkadzał?
Czemu stary wałek się zatarł? Nie było smarowania na górze? Wyczyścił kanały chociaż?
Jakbyś mógł też posłuchać czy dźwięk dobiega z samej góry silnika (przy zaworach dźwięk dobiega ewidentnie z góry) czy bardziej z dołu? Od strony rozrządu czy skrzyni? A może od strony kolektora ssącego???
Spalanie się nie zmieniło? Kopci? Stuka coraz głośniej (z biegiem dni)? Jaki olej jest w silniku?
Mam pewne podejrzenia ale jeszcze się wstrzymam...
Pozdrawiam.

zombik

Początkujący
Punktów
0
Ok postaram się o taki filmik, stary wałek zatarł się dlatego że specjalista któremu zleciłem naprawę nie przedmuchał głowicy po frezowaniu gniazd ,co do tego z jakiej części silnika pochodzą te dziwne dźwięki to obawiam się ze mogę nie potrafić tego dokładnie określić ale spróbuję się przysłuchać. Różnicy w spalaniu jeszcze nie zaobserwowałem bo od naprawy minęło za mało czasu. Podczas jazdy unosi się jakby lekka mgiełka ale nie jest to wielka ilość dymu, stukanie na razie się nie pogłębiło i mam nadzieję ,że przynajmniej kilka miesięcy tak zostanie :confused:. Olej w silniku (jeśli wierzyć fachowcowi) to GM 10W40 ,wcześniej jeździłem na Mobilu 10W40.
Bardzo jestem ciekaw co podejrzewasz ?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
1. Jest na rynku wiele środków typu Xado, Ceramizer itd... co one zrobią możesz potestować i nam opisać wyniki. ale jak nie idzie olej na popychacze???? to tak jak podcieranie tyłka szkłem.
2. Sam piszesz, że stary wałek padł więc trzeba szukać przyczyny dlaczego padł i dopiero zakładać nowy.
3. Hydropopychacze stare wsadził które darły po wałku i wałek wymienił, jakiś kombinator ten mechanik.
Brak słów.

zombik

Początkujący
Punktów
0
Ale ciśnienie oleju mi nie świeci także pompa raczej podaje olej ,a wałek może padł przez ten opiłek po frezowaniu. A co do tych hydropopychaczy to powinien je wymienić ? Do tego drugiego wałka też dał stare i na razie się jeszcze nie zatarł :confused:

mankell

Nowy
Punktów
0
No właśnie jest ich wiele, pytanie tylko które skuteczne, a które nie. Słyszałem, że efekty są skrajnie różne. Ceramizator, z tego co wiem, cieszy się dobrymi opiniami, ale po Xado ludzie lądują na warsztatach :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zombiak, trzeba bylo taki temat od razu zrobic. Jakies panewki, pierscienie itd. Z jakiego powodu w ogole ten remont zostal zlecony?
Druga sprawa, sonda mogla lekko dostac przy montazu, latwo ja uszkodzic jak sie mocniej stuknie:)

Do góry Bottom