• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zapowietrzający się układ chłodzenia Audi A6C6

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Witam kolegów mam problem z samochodem Audi a6 c6 2008r 3.0 TDI (ASB) z brakiem ogrzewania w kabinie. Zapowietrza układ chłodzenia a dokładnie nagrzewnice.
Auto posiada zawory sterujące oraz dodatkową pompe v50 do obiegu wody w kabinie jako jedną całość. Jak odpowietrzę układ chłodzenia według procedury z ELSA łącznie z przyrządem do podcisnienia samochód teoretycznie grzeje ale z godziny na godzinę się zapowietrza i pompa v50 dostaje wysokich obrotów ją odłącza i traci obieg potem ją włączy i chwile trzyma 500-600 obrotów i grzeje. Min obroty pompy żeby działała to bodajże 300- 650 max jeśli osiągnie powyżej to ją odłącza. Tak grzeje 2 - 3 dni ledwo aż w końcu całkowicie się zapowietrzy i od startu ma nawet ponad 1000 obrotów i momentalnie ją odcina przez co nie ma ogrzewania.
Wymienione : Zawory łącznie z pompą, Termostat, Pompa wody i korek na zbiorniku

Test Co2 niby pokazał spaliny w układzie ale mój tester jest mało wiarygodny... wiem z własnego doświadczenia ale mimo wszystko dobieram się aktualnie do chłodnicy spalin żeby ją sprawdzić, na aucie za bardzo nie mam możliwości jej obejścia ale wiem że jest 100% drożna.

Teraz prosił bym kolegów o jakaś rade co można w takiej sytuacji jeszcze sprawdzić jeśli chłodnica okazała by się szczelna.
Ps. Samochodowi nie ubywa płynu, nie gotuje płynu, nie kopci trzyma elegancko 90'C

Za każdą nawet małą rade będę bardzo wdzięczny

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Kup lepszy ten test według mnie to uszczelka pod głowicami niestety. Spróbuj dac ostro po garach A pewnie wyrzuci płyn.

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Dzięki za odpowiedź, biorę to pod uwagę ale żadnych innych typowych obiawuw nie ma. Chlodnica okazała się szczelna.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Skrzydełka pompy wody obłamane , lub wirnik obraca się na osi wałka o ile już uszczelka nie popuściła z tego powodu

rambo22

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Krakow
Witam, klient zdecydował że pojedzie na diagnozę do ASO, i odpowiedz była taka że jest uszczelka pod głowicą bądź sama głowica pęknięta.
Klient postanowił tego nie robić i po jakimś czasie zaczęła już wywalać płyn czyli wiadome o co chodzi. Mam nadzieje że coś pomogłem
Automatyczne połączenie postów:

Skrzydełka pompy wody obłamane , lub wirnik obraca się na osi wałka o ile już uszczelka nie popuściła z tego powodu
Nowa pompa była założona i sprawdzona ręka przed montażem

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam, klient zdecydował że pojedzie na diagnozę do ASO, i odpowiedz była taka że jest uszczelka pod głowicą bądź sama głowica pęknięta.
Klient postanowił tego nie robić i po jakimś czasie zaczęła już wywalać płyn czyli wiadome o co chodzi. Mam nadzieje że coś pomogłem
Automatyczne połączenie postów:

Nowa pompa była założona i sprawdzona ręka przed montażem
I na drugi dzień mogła zdechnąć , bo głowice same z siebie nie pękają ,tylko od przegrzania .

Do góry Bottom