• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Prawdę mówiąc , to najwięcej państwo nas dyma :) gdyby nie zus i podatki to nie było by tak źle
podatki i ubezpieczenia są wszedzie ale tam się opłaca u nas nawet jakby nie było zusu to i tak się nieopłaca bo oólnie ludzie są biedni a biedak nie płaci bo nie zarabia i koło się zamyka
dziś moja ostatnia sobota w kraju jutro rano wyjeżdżam w poniedziałek zaczynam nową pracę
u naszego odwiecznego wroga który mnie bardziej doceni niż rodacy
powodzenia wszystkim życzę :)

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Wlasnie tu jest problem. Korporacje uciekajac przed podatkami zmianiaja nazwy, adresy biur itp. A my? ZUS od popiep..onej sredniej krajowej z kosmosu, VATy sraty. Ktos napisal ze lepiej robic na ryczalcie dla firm bo maja taniej. A co z Toba? za wszystko placisz vat, nic nie odliczysz to po co ci inwestycje? ja bardzo chcialem sie rozwijac w pl ale niestety - zyczliwi, ktorym sie wydaje, ze kradniesz bo cos masz. Jak zasuwasz po 14-18g na dobe a nie stoisz pod sklepem od 6 rano i zebrzesz go zeta na wino to musisz byc zlodziejem i tyle. wiec jakisz poroniony oficer z milicji, co to mu nikt i nic nie pasuje wszedzie bedzie ci robil pod gorke. zaden Twoj plan nie wypali, bo ma znajomych, ktorzy skutecznie wybija ci glupie pomysly z glowy (mowie o urzedach). Myslisz - inni dostaja dotacje na rozwoj z UP (nomen omen biora kase, czekaja i po dzialalnosci a kaska zarobiona)- to i ja dostane - przeciez chce sie rozwijac. Nic bardziej mylnego - wiem cos o tym. Zadne obietnice nastepnych koryciarzy nic tu nie zmienia. Jak nie dajesz pod stolem albo wujek stryjek czy jakas inna ciotka nie ma wtyki to sam nic nie zdzialasz :( Wiec po co meczyc sie 2 lata w rok probujac zyc w miare normalnie, kombinowac ze wszystkim bo zgodnie z prawem to sie nie da. Moze wkurze kogos tym co pisze, ale przezylem z tym ponad 15 lat i wiem jak to jest pracowac od poniedzialku do niedzieli, budzic sie rano i nienawidziec szczerze systemu :D
Przepraszam za taki dlugi post ale taka prawda - jak na dole nie jest dobrze i kazdy nastepny dostaje po tylku.
Ja tez podjalem te ciezka decyzje czyli wyjazd, ale moze nie jest tak "amerykansko" ale spokojnie i bez stresu,ze na ZUS nie starczy ;)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Max zapewne jesteś prawdziwym polakiem i dlatego jak i większa część z Nas siedzisz tu. Niektórzy koledzy wyfrunęli i widać to w ich podpisach. Pytanie czy jest im super lepiej. Ja jestem gdzie jestem i robię co mam robić. Zbieram na wymarzone auto i odkładam na własne mieszkanie (bez kredytu);]

Pozdro!!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
podatki i ubezpieczenia są wszedzie ale tam się opłaca u nas nawet jakby nie było zusu to i tak się nieopłaca bo oólnie ludzie są biedni a biedak nie płaci bo nie zarabia i koło się zamyka
dziś moja ostatnia sobota w kraju jutro rano wyjeżdżam w poniedziałek zaczynam nową pracę
u naszego odwiecznego wroga który mnie bardziej doceni niż rodacy
powodzenia wszystkim życzę :)
Niestety smutne to co piszesz ale to prawda ... i wcale Ci się nie dziwie

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zimoon ci prawdziwi tez wyjechali:) Skoro tam sobie radza a tu nie to generalnie cos nie tak bylo u nas a nie z nimi. Tu siedza barany ktore tak jak ja czy Ty pracuja po 15h. No i cale stado cwanych skur* zerujacych na twoich 15h dziennie. Ale na zachodzie tak nie ma, tam nikt nie dyma 80h/tydzien i tez go stac na stabilny bezpieczny kredyt, zus, ubezpieczenie. I dostanie emeryture. Zawsze mozna pocieszyc sie ze na wschod maja gorzej ale co to za pocieszenie:) Na razie robmy swoje, moze we wrzesniu cos sie ruszy. Jak dla mnie po tych wyborach jest jakas nadzieja, nie oczekuje od razy milionow ale oczekuje normalnosci:) Pracujmy i miejmy nadzieje ze bedzie lepiej:D

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Zimon tu raczej nie chodzi o te "super lepiej". Ja pracujac podwojnie przez wszystkie lata zebralem na to co chcialem. zbudowalem dom, pojezdzilem roznymi pojazdami tylko potem zrozumialem ze tu nie o to chodzi.
w ciagu 15 lat 3 razy bylem na urlopie, bo jak urlop byl w firmie to do warsztatu bo klienci czekaja.
i co? w niedziele nie mialem ochoty wstawac, a poniedzialek wolalbym zeby nie istnial.
i tu dochodzimy do pytania: czy jestem prawdziwym polakiem?
maxsslko - ja przez tyle lat mialem nadzieje ;) nadal mam tylko co z moja nadzieja bedzie za kilkanascie lat?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Polakiem sie nie jest bo jest sie w Polsce, polakiem sie jest bo Polske ma sie w sercu. I nie wstydzisz sie powiedziec nikomu, gdziekolwiek jestes ze jestes polakiem, i ze jestes dumny z tego. Takie moje zdanie na temat bycia polakiem, rozumiem tych co wyjechali, wybrali lepsza przyszlosc. Ja tez moze wyjade, na razie zostaje ale za rok dwa piec, moze wyjade.
Dartech, zeby brzydko nie pisac to musze Ci powiedziec ze masz f*uj racje, nie chodzi o to zeby pracowac by miec i pasc na pysk, chodzi o to by pracowac by godnie zyc, miec czas na rodzine, na wlasne zycie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Do tego trzeba dojrzec ze nie najwazniejsza jest fura czy dom ... ale to z wiekiem przychodzi , tyle ze tam latwiej bo oni budowali dobrobyt a my komune ..

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
u mnie to wlasnie zdecydowalo. rodzine widzialem godzine w dzien, jak jeszcze nie poszli spac wieczorem i w niedziele :(
i tu moje pytanie do rzadzacych: jak tu q**a zyc???
ja sie nie wstydze - tesknie i to czasem bardzo - ale jestem coraz starszy a nie mlodszy - kiedys wydawalo sie normalne - 15-18h bedziesz cos mial itd itp. ale jak nie masz sily w niedziele dupy podniesc z lozka to zaczynasz sie zastanawiac nad sensem tego tyrania... :(
Tutaj czasem rosne w oczach jak "obcy" klient podejdzie i ci podziekuje i pochwali ;)
Marku - swieta racja.

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
mysle ze tacy klijenci co z policja przyjezdzaja sa wszedzie
mase lat przepracowalem w tym zawodzie poza granicami
i tez rozne rzeczy widzialem nigdzie nie jest rozowo
ogolnie to zalezy na ile sie liczy

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
ja sobie jednak jednej rzeczy nie wyobrażam i zastanawiam się jak niby miało by to wyglądać. Wyjeżdżasz gdzieś tam i co?? Idziesz do pracy u kogoś?? Ja sobie nie wyobrażam po przepracowaniu ponad 10 lat po swojemu. Bez "poganiacza". Czy może pakujesz wszystko co do warsztatu potrzebne w kontener morski jak miś kolargol upychasz w małą walizkę i ruszasz by otwierać warsztat gdzieś??

Hmmm?? Powiedzcie mi jak to ma wyglądać. Bo nie ukrywam, że mnie to intryguje....

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Zdziwilbys sie jak u mnie wyglada praca w Volvo Service ;) |Wieksze cisnienie mialem u siebie w warsztacie :D Druga sprawa to otwarcie dzialalnosci w Norwegii. Musisz miec papiery potwierdzajace twoje wyksztalcenie i prace w zawodzie a to juz inna bajka - chodzi o warsztat. A chodzi juz bardziej o spokoj niestety ;)

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
ja sobie jednak jednej rzeczy nie wyobrażam i zastanawiam się jak niby miało by to wyglądać. Wyjeżdżasz gdzieś tam i co?? Idziesz do pracy u kogoś?? Ja sobie nie wyobrażam po przepracowaniu ponad 10 lat po swojemu. Bez "poganiacza". Czy może pakujesz wszystko co do warsztatu potrzebne w kontener morski jak miś kolargol upychasz w małą walizkę i ruszasz by otwierać warsztat gdzieś??

Hmmm?? Powiedzcie mi jak to ma wyglądać. Bo nie ukrywam, że mnie to intryguje....

Gdy wyjezdzalem zapakowalem ile moglem narzedzi, reszte powoli w razie potrzeby doslylal mi brat w paczkach, reszta dokupiona tutaj.
Mozesz z poczatku gdzies zalapac sie u kogos w warsztacie, pozniej maja juz swoich klientow mozna robic pod domem[policja nie gania mozesz sobie robic] i zarabiac wieksze pieniadze niz w warsztacie u kogos.
Tu w UK masz wybor czy na swoim wynajmujac pomieszczenie czy u kogos, inaczej mowiac inny swiat do dzialalnosci niz w PL.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
to jest system nie pozwoli ludziom normalnie zarobić .Tak ten system działa na całym świecie.Zarobki Polskiego mechanika średnia 1800zł .Zarobki Polskiego mechanika w UK średnia 1400f .Koszty opłaty w Polsce za mieszkanie i media średnia 1300 zł.Koszty opłaty za mieszkanie media w UK 1300f .Wpis zrobiłem z swojego zpostrzerzenia

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
romys73 gdzei te mieszkania w uk takie drogie? bo w takim ukladzie komu by sie kurna oplacalo szprechac po inglisz itp...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tak sie tez zastanawiam, gdzie w PL wyjzyjesz za 1300, nie mowie o wawie bo tu samo mieszkanie dla malej rodziny to bity 1000. Poza duzymi miastami to jest mozliwe, ale tam tez nie bedzie kolorowo w robota i wyplata. Romys niie opowiadaj ze ludzie jada do UK i zostawiaja w pl cale zycie zeby odlozyc 500 zeta miesiecznie. Chyba 500 funtow.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
w wawie tylko tysiak? chyba w podmiejskiej "willi" :D
tam gdzie mieszkalem wynajem lokum to 1000 plus prad srednio a nie byla to wawa ;)
zostaje ci jakiej 700 z wyplaty i... qrwa powodzenia :D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
No wiec pisze ze to nie wawa:D Czytajta ludzie, chyba ze weekend byl owocny i "upojny":D

Do góry Bottom